Friday, July 30, 2010

Erakonna Eestimaa Rohelised avalik pöördumine Tuumaenergia pole lahendus

http://wiki.erakond.ee/eituumajaamale/index.html
Erakonna Eestimaa Rohelised avalik pöördumine
Tuumaenergia pole lahendus

Eesti riigi arengu, sõltumatuse ja turvalisuse üks põhiküsimus on energeetika tulevik. Nii tänane kui eelmine valitsuskoalitsioon on näinud kasvava energiavajaduse katmise peamiste alternatiividena liitumist mõne rahvusvahelise tuumajaama projektiga või koguni Eestisse oma tuumajaama rajamist.

Erakond Eestimaa Rohelised kutsub kõiki vastutustundlikult ning säästlikult mõtlevaid eestimaalasi üles liituma kodanikualgatusega tänase tuumaenergeetika vastu, täna toodetavate reaktoritega tuumajaama vastu Eestis.

Tänaseks loodud, tootmises ning müügis olevad tuumajaamad sisaldavad kriitilist massi uraani, millest tekkivat ahelreaktsiooni pidurdatakse. Sageli on sellise reaktori toimimise kõrvalproduktiks pommides kasutatav materjal. Näiteks plutoonium. Sellised reaktorid kasutavad tuumakütusest vaid väikese osa.

Järgmiste põlvkondade, kriitilist massi tuumkütust mittesisaldavate reaktorite toimimine võib oluliselt muutuda. Need süsteemid võivad olla suutelised "põletama" ka varasema põlvkonna reaktoreist jäänud radioaktiivseid jääke.
Seetõttu ütlevadki rohelised: "Tuumajaam? Täna ei!"

Pärast Tšernobõli katastroofi on maailma tuumajaamades toimunud kümneid tõsiseid avariisid ning radioaktiivsete ainete lekkeid. Avariid on aset leidnud ka Rootsi ning Soome tuumajaamades. Eestile tähendaks tuumajaama avarii meie territooriumil või lähiriigis rahvuslikku katastroofi. Niigi olemasoleva riski suurendamine pole arukas.

Täna puudub maailmas mõistlik ning ohutu viis tuumajäätmete käitlemiseks. Osa nn tuumajäätmetest kulub ka tuumapommide valmistamiseks. Enamik rahuotstarbelisi energiareaktoreid toodab paratamatult pommide tarvis plutooniumi. See aitab parandada energiatootjate majanduslikku seisu.

Mida rohkem tuumajaamu, seda rohkem tuumajäätmeid ja seda raskem on kontrollida nende saatust. Tänases maailmas muutub tuumapommi või nn räpase pommi valmistamine terroristide poolt järjest tõenäolisemaks. Tuumarelvad ja tuumaenergeetika on siiami kaksikud. Vaid järgmise põlvkonna reaktorid suudaksid nad lahutada.

Tuumakütuse hind on viimase paari aasta jooksul maailmaturul tõusnud vähemalt 3,5 korda ning ilmselt kallineb tuleviku üha enam. Tõsiasi on seegi, et märkimisväärne osa maailma tuumajaamades kasutatavast kütusest pärineb Venemaalt. Miks peaksime nafta ja gaasisõltuvust olema valmis asendama uraanisõltuvusega? Pole ühtegi majanduslikku põhjust, miks tänaste tuumajaamade kütuse hind peaks püsima madalal, kui kõikide muude energiakandjate hinnad tõusevad.

Erakond Eestimaa Rohelised on veendunud, et meie põlevkivi mõistliku kasutamise (gaasistamine ja hajaenergeetika üheskoos), taastuvate energiaallikate (päike, tuul, biokütused, maa- ja õhusoojus) ning säästliku energiatarbimise soodustamisega (madala energiakuluga hooned, arukas planeerimine) on võimalik tagada Eesti energeetiline sõltumatus ning katta meie energiavajadused vähemalt poole sajandi perspektiivis.

Täna tootmis- ning müügivalmis tuumajaama loomine Eestisse tähendaks lisanduvat julgeolekuriski. Vaid tugevate ja toimivate julgeoleku ja kaitsestruktuuridega riikidele, vaid kõrge tehnilise kultuuriga riikidele on tänased tuumajaamad jõukohased. Järgmiste põlvkondade reaktorite loomine võtab aega. Võtkem see aeg otsustamiseks.

Seega kutsume kõiki keskkonnasõbralikult mõtlevaid kaasmaalasi üles andma oma toetusallkiri Eestis kiire tuumaenergeetika kasutuselevõtu vastu. Oleme veendunud, et meie lapsed ja lapselapsed oskavad selles küsimuses teha mõistlikumaid otsuseid.

No comments: