Thursday, July 29, 2010

Elektriautosid saab laadida ka ilma juhtmeta

http://uudised.ekspressauto.ee/news/auto/article.php?id=32359183
Novaator
29. juuli 2010 16:31

Distantslaadur lebab parkiva auto all

Üheks takistuseks elektriauto muretsemisel võib saada mure, et peale sõitu unustatakse auto aku laadima panna. Seda probleemi aitaksid lahendada juhtmeta akulaadijad.

Selliseid laadijaid ei oleks vaja seina torgata – elektriauto tuleks lihtsalt parkida laadija osaks oleva padja kohale. Selline mugavus aga maksab – juhtmeta laadimise puhul läheb kümme protsenti elektrist tee peal kaduma, vahendab Novaator Technology Review lugu.

Juhtmeta laadijaid kasutatakse juba praegu elektriliste hambaharjade, meditsiiniliste implantaatide ja mõnede kaasaskantavate elektroonikaseadmete laadimiseks. Kas ka autojuhid eelistavad mugavust energiakokkuhoiule, selgub sellel talvel, kui Virginias asuv ettevõte Evatran toob turule juhtmeta elektriauto laadijad.

Nime Plugless Power kandev süsteem koosneb kolmest peamisest osast – pistikupessa käivast tornist, mis muudab elektri laadija jaoks sobivasse vormi, kingakarbi suurusest adapterist, mis tuleb paigutada auto esiotsa ette, ning lamedast padjast, mis peab asuma maas auto all.

Evatran teatas, et laadijad tulevad detsembris müügile hinnaga 3245 dollarit. Laadija turuletuleku aeg langeb kokku elektriautode Nissan Leaf ja Chevy Volt müügile tulekuga. Ettevõte peab läbirääkimisi ka autotootjatega, et nende adapterid installeeritaks autodesse juba enne autode müümist.

Evatran ja teised juhtmeta laadimissüsteeme arendavad ettevõtted kinnitavad, et juhtmeta laadimine on sama kiire kui juhtmega laadimine. Vahe on ainult selles, et vaja läheb rohkem elektrit. Juhtmeta laadimise korral jõuab seinast autoakusse 90 protsenti elektrist, juhtmega aga pea sada protsenti.

Mõned eksperdid kardavad, et see ebaefektiivsus võib inimesed elektriauto hankimisest loobuma panna. „Me püüame energiat paremini ära kasutada ja see on meie jaoks samm vales suunas,“ ütles Richlandis asuva Pacific Northwest National Laboratory vanemteadur Michael Kintner-Meyer. „Tulevik näitab, kas mugavus on tarbija jaoks piisav vabandus ebaefektiivsusele.“

Massachusettsi tehnoloogiainstituudist välja kasvanud ettevõte WiTricity töötab samuti juhtmeta laadimissüsteemi kallal, mis nende sõnul töötab tõhusamalt ja pikemate vahemaade tagant kui Evatrani tehnoloogia. WiTricity ei plaani aga hakata tootma otse tarbijale mõeldud laadijaid, vaid peab läbirääkimisi erinevate autotootjatega, et oma süsteem juba enne auto müümist autosse paigutada.

Utah’ teadlased ja Uus-Meremaa valitsus püüavad aga välja töötada juhtmeta laadijaid, mida saaks paigutada maanteede sisse. Sellised laadijad laadiksid autoakut sõidu pealt.

No comments: