Saturday, July 31, 2010

Eesti Põlevkivi “poliitmaffia” saastab ja hävitab meie riigi põhjavett. Räägime veidi veest – põhjaveest. Mis on põhjavesi?

Eesti Põlevkivi “poliitmaffia” saastab ja hävitab meie riigi põhjavett. Räägime veidi veest – põhjaveest. Mis on põhjavesi?

http://loodus.pri.ee/eesti-poliitmaffia-saastab-ja-havitab-meie-riigi-pohjavett/#more-415

Põhjavesi, groundwater, Grundwasser (n), ????????? ???? – maakoore tühemetes sisalduv mitmesuguse päritoluga vesi, mis liigub raskusjõu mõjul. Suur osa p-st pärineb kaugest minevikust ja seda on umbes 100 korda rohkem kui jõe- ja järvevett. Arenenud maades on p-e osa joogivees 30–70%. Keskkonnakaitses teeb tõsist muret põhjavee liigkasutamine ja saastamine. Saasteallikad on tööstus, intensiivne põllu- ja metsamajandus ning kaevandustegevus. Eestis on p. väga saastumisõrn Pandivere kõrgustikualal.

Eestimaa oma soode, rabade ja märgaladega ning paekivi ning karistialadega on ütlematu suur põhjavee reservuaar. Täna on planeedil olukord üsna täbar, üle 200 miljonil inimesel pole joogi ega tarbevett, seda tuleb tuua eemalt. Just käis uudistes läbi, et Hispaanias ja mujal Euroopas on joogivee kriis käes. Teadlased ennustavad sama ka teistele riikidele.

Mida aga paljud eestlased ei tea – oleme me MAAILMAS ühed jubedamad põhjavee laristajad. See kogus mida neelavad kaevandussahtid, mida kasutatakse nö. põlvekivi töötlemisel jms. on ikka NEETUD – meie maa jaoks. Nii pumbatakse kaevandustest ja karjääridest välja aastas 200-230 miljonit kuupmeetrit vett, mis on kõrge sulfaadisisaldusega.See elektrienergia tuleb meile kätte ikka meeletult kalli hinnaga. SEE ON NEEDUS – RUMALUS – LOLLUS RUUDUS!

Aastaid tagaisi käisin külas Lääne-Virumaa tuttvatel ja no andke andeks aga sealne vesi meenutas maitselt ja kvaliteedilt midagi muud kui puhas joogivesi. Eesti Energia ja selle räpase äriga seonduvad ettevõtjad, osanikud (sealjuures ka riik) mängivad väga keskonnaohtlikku ja räpast mängu meie maa tulevikuga. Pärast meid tulgu või veeuputus, peaasi, et pappi saab või tuleb.

Tsiteerin ühte sõnavõttu: Viis, mismoodi Eestis elektrit toodetakse, raiskab meie loodusvarasid nii suurel hulgal nagu mitte kusagil mujal riigis. See teeb meid vaesemaks selles mõttes, et mida aeg edasi, seda kallimaks läheb iga kütusetonn. See ei ole mõistlik, see on isegi ohtlik. Näiteks see, et soovitatakse 15 miljonile tonnile lisaks kaevandada aastas veel 20 miljonit tonni põlevkivi. Jahitakse kuut miljardit krooni kasumit. Kui vaatame seda pilti tervikuna, siis mitte ainult keskkonna, vaid kogu riigi julgeolek on ohustatud. On oluline püüda leida lahendus sellisel moel, et toimida väiksema energiakuluga vabamalt, lihtsamalt, sõltumatumalt.

………………………………………………………………….

Polevkivi

Artikleid – infot internetist:

Põlevkivi kaevandamine jätab Ida-Viru kaevud kuivaks

Ida-Virumaa põhjavee seisukord on trööstitu, selgub Marek Strandbergi ja Raivo Vilu äsjavalminud uuringust «Põlevkivitööstuse elutsükli analüüs», mille kohaselt kulutatakse põlevkivi kaevandamise käigus põhjavett rohkem kui uut asemele jõuab tekkida. Lisaks kujutavad sealsele põhjaveele suurt ohtu Kohtla-Järve poolkoksimägede kantserogeensed ühendid ja põlevkivituha ladustusaladelt pärinevad leeliselised vooluveed.

«Kuigi esmapilgul näib, et Kirde-Eesti põhjavee varud on kinnitatud lähedasena nende tekkekiirusele, ei tähenda see, et kõik on korras. Vastupidi – see tähendab, et põhjavete kasutamine pole sealkandis jätkusuutlik,» ütles Strandberg, kelle sõnul ei saa tühjadesse kaevanduskäikudesse kogunevat vett käsitleda kui taastunud põhjaveeressurssi, kuna see vesi on joogiks või tehnoloogiliseks kasutamiseks kõlbmatu. Samuti on tühjades kaevanduskäikudes olev vesi ohuks põhjaveele, kuna ülimalt mürgiseid aromaatsed süsivesinikühendeid sisaldav vesi võib imbuda sügavamatesse joogiveekihtidesse.

Koos Strandbergiga Ida-Virumaa põhjavee seisukorda põhjalikult uurinud Tallinna Tehnikaülikooli professor Raivo Vilu lisas, et Ida-Viru veemajandus on lisaks vastuolus ka Euroopa Liidu vee raamdirektiiviga. «Praegu ekspluateeritakse veeressursse kaugelt üle nende isetaastumisvõime ning lisaks sellele veel saastatakse ka,» ütles Vilu.

………………………………………………………………………..

Uuring: põlevkivist elektri tootmine hävitab Kirde-Eesti põhjaveevaru

Põlevkivi omahinnas ei kajastu praegu ka see , et keskmiselt pumbatakse aastas põlevkivikaevandustest välja kakssada miljonit kuupmeetrit vett, millest piisaks terveks aastaks viiele miljonile inimesele. Lisaks sellele, et kaevandused tegutsemise ajal põhjavett raiskavad, ohustavad need joogivett ka pärast sulgemist. Uuringu kaasautori Leo Vallneri sõnul saastub suletud allmaakaevandustesse valgunud põhjavesi sulfaatidega, mis muudavad selle joogikõlbmatuks. Raiskava iseloomuga ning ebaefektiivse põlevkivienergeetika asemel pakkusid eksperdid võimalust hakata energeetikas laiemalt kasutama maagaasi ning arendada välja hajaenergeetika. “Hetkel kehtiv kütuse- ja energiamajanduse arengukava näeb ette küll energeetika põlevkivilt gaasile üleminekut, kuid elektritootmine tahetakse siiski jätta Narva jaamadesse,” märkis Vilu.

………………………………………………………………………..

Põlevkivi kaevandamine – kas ja miks ning kelle huvides?

Keskkond juba kahjustatud

* Selle tõttu, et põlevkivi lasub Eestis õhukese kihina (paar meetrit paks, ruutmeetri kaevandatud maa kohta saame ainult 3,5 tonni põlevkivi), sööb põlevkivitööstus maad kahe suupoolega. Eestis on aegade jooksul ära kaevandatud miljard tonni kaubakivi, põlevkivi kaevandamisest on otseselt puudutatud 420 ruutkilomeetrit maapinnast, üle 600 miljoni tonni ohtlikke jäätmeid on jäetud mulda ja põhjavett sajanditeks rikkuma.
* Rohkem kui 1100 km2 suurusel alal ei tooda maapind enam joogikõlblikku põhjavett, vaid joogikõlbmatut “turbavett”, millesse aeg-ajalt võivad sattuda ka mürgised ühendid (nt kantserogeenne benspüreen). Ida-Viru linnastunud põhjaosas pole ilmselt enam lootustki kohalikku põhjavett tarbida. Vasavere veehaaret ähvardab suurenev sulfaatide reostus, sügavad pindmise reostuse eest kaitstud põhjaveekihid on kõrge mineralisatsiooniga ning neis leidub radioaktiivseid elemente.
* Veeinseneride vanade vigade tõttu pumbatakse neist välja nii palju vett, et see on tekitanud soolase merevee sissetungimise ohu. Põhimõtteliselt elame me maalapil, mis võiks toota puhast joogivett ka ekspordiks, tegelikult joob pool meie elanikest varsti põhjavee asemel puhastatud kallist ja põhjaveest selgelt halvema kvaliteediga pinnavett.
* Põlevkivikaevanduste all olev maa moodustab arvestatava osa Ida-Viru territooriumist. Jõhvi vald on kaevandatud territooriumi poolest (70%) juba praegu Nauru saarega võrreldavas seisus. Kui põlevkivi kaevandamine suureneb näiteks 20 miljonile tonnile aastas, siis on Ida-Virumaa põhjaosa 10–15 aasta pärast umbes 100 ruutkilomeetri kaevandatud maa võrra “rikkam”. Pealegi väheneb Ida-Virumaa elanikkond Eestis kõige kiiremini, sest sealsel rahval on ka tervis kõige kehvem.

………………………………………………………………………..

No comments: