Friday, June 25, 2010

Suitsetamisest loobumine vähendab stressi

http://www.tarbija24.ee/?id=278842


20.06.2010 16:50

Kuigi suitsetajad ütlevad sageli, et rahustavad selle tegevusega närve, näitab Inglismaal tehtud uuring, et sellest harjumusest loobumine hoopis vähendab stressitaset.

Uuringus vaadeldi 469 suitsetajat, kes püüdsid südamehaiguste tõttu haiglasse sattununa suitsetamist maha jätta, vahendab Daily Mail.

Aasta pärast leiti, et suitsetamisest loobunute stressitase oli madalam kui neil, kes seda teha ei suutnud. Sellest järeldavad uurijad, et mõnede inimeste puhul suitsetamine hoopis suurendab kroonilist stressi.

«Suitsetajad näevad sageli sigarette kui vahendit, mille abil stressi talitseda ning endised suitsetajad hakkavad vahel seda uuesti tegema, kuna usuvad, et see aitab neil stressirohkeid sündmusi üle elada,» rääkis uurija Peter Hajek.

Mittesuitsetajate väiksemat stressitaset on kinnitanud ka varasemad uuringud ning sellest tulenevalt on oletatud, et suitsetama hakkavad need inimesed, kes on stressile vastuvõtlikumad.

Samas võib ka suitsetamine ise stressi tekitada, isegi kui inimesed usuvad, et see aitab neil rahuneda. Hajeki uuringu algul uskus suitsetamise rahustavasse toimesse 85 protsenti osalejatest.

Aasta aega hiljem oli osalejatest 41 protsenti suitsuvabaks jäänud ning nende stressitase oli uuesti suitsetama hakanutest 20 protsendi võrra madalam.

Uurijad oletavad, et sigarettidest sõltuvuses olemine tekitab juba iseenesest stressi. «Kui suitsusõltlased ei saa pikka aega suitsetada, muutuvad nad üha tigedamaks ja ärrituvamaks ning neil on ebamugav olla. Sigarett leevendab seda stressirohket seisundit ja ilmselt just seetõttu usuvad suitsetajad, et suitsetamine leevendab stressi,» selgitas Hajek.

Uurija tõi näiteks, et päevas 20 sigaretti tõmbav inimene elab iga päev läbi 20 stressipuhangut. Seega kogeb ta oma harjumusest loobudes 20 stressisööstu vähem, tuues lisaks kehale ka oma vaimsele tervisele kasu.
Toimetas: Teelemari Loonet

No comments: