Wednesday, June 16, 2010

Päikeseenergial töötav lennuk valmistub ööpäevaseks testlennuks

http://teadus.err.ee/artikkel?id=2297

16.06.10 | Aine ja tehnika

Toimetas Piret Ehrenpreis

Šveitsis valmistutakse esimeseks päikeseenergial töötava lennuki ööpäevaseks mehitatud lennuks. Lend peaks toimuma juuni lõpus. Plaani järgi peaks lennuk tõusma lendu ühel päikeselisel päeval, tegema tiiru taevas, et laadida päikesepatareisid lennuki tiibadel ja salvestada nii piisavalt energiat, et elektrimootorid peaksid vastu teekonnal uue koiduni, vahendab BBC.

Projekti eestvedajad Andre Borschberg ja Bertrand Piccard soovivad nii tõestada, et päikeseenergial töötav lennuk võib lennata päeval ja öösel, ilma, et kulutaks selleks fossiilset kütust.

Lennuki HB-SIA tiibade ulatus on 61 meetrit, kaalu on aga masinal kõigest 1,5 tonni. Leiutis suudab tõusta 8500 meetri kõrgusele ja arendad akiirust 70 km/h. Lennuk tõusis esimest korda õhku möödunud aasta lõpus ja on sellest ajast teinud lühikesi päevaseid testlende. Esimene päevapikkune lend toimus 7. aprillil.

Esimesel öölennul astub piloodikabiini Borschberg ise. Kui lend osutub edukaks, seatakse sihiks juba lend üle ookeani ning siis 2013. aastal juba tiir ümber Maa.

Kuna lennukil puudub autopiloot, siis peab Borschberg kõige suuremaks väljakutseks seda, et lennata tuleb 24 tundi järjest ning seejuures ei tohi tähelepanu hetkekski hajuda.

Piloot usub siiski, et mingeid enneolematuid riske tal võtta ei tule, sest kõik on eelnevalt järgi proovitud ja katsete käigus üle kontrollitud.

Lennu ajal on võimalik hinnata, kui palju energiat veel alles on ning teha siis vastavalt sellele otsus, kas baasi tagasi pöördumiseks, varasemaks maandumiseks või hulljulgeks katseks uue päikesetõusuni siiski vastu pidada.

Päikeselennuki entusiastide sõnul on ööpäevase mehitatud lennu õnnestumine oluline teetähis taastuvate energiaallikate püsivale kasutamisele üleminekul.

No comments: