Tuesday, June 22, 2010

Nähtamatu mootoriga elektrijalgratas liigub 90 km/h!

http://uudised.ekspressauto.ee/news/auto/article.php?id=31826687
22. juuni 2010 15:16

Ungarlase leiutis mahub igasse rattaraami ning võib seal palju pahandust tekitada
AFP/Scanpix


Ungari insener Istvan Varjas väidab, et on loonud jalgratta, mis ei reede mitte ühegi elemendiga, et tegemist on maanteekiirusi arendada suutva elektrimootoritega varustatud kaherattalisega. Ent sellise sõiduki tootmisse laskmisele on tekkinud ka kohe tugev vastuseis.

Mitte midagi pole näha: ei mootorit, akusid, kaableid – mitte midagistki! Just see on aga ajanud ärevile professionaalsete jalgrattavõistluste korraldajad, kes kardavad, et ungarlase tehnoloogiat võidakse hakata profiratturite sõidukite raamidesse alatult ära peitma. Sellest saaks omalaadne tehnoloogiline doping, vahendab The Star Šveitsi nädalalehte L’Illustré.

Kuu alguses küttis kirgi olümpiavõitja Fabian Cancellara juhtum, mil teda süüdistati rattaraami peidetud elektrimootoriga sohi tegemises. Välja on ilmunud koguni video endise profiratturi Davide Cassani kohta, kes sõidab jalgrattal, milles peitus väidetavalt ka elektrimootor, mis salanupu abil sisse ja välja lülitus.

Varjas rääkis Šveitsi lehele, et tema Cancellaraga kunagi kohtunud pole. Video olevat aga andnud kinnitust oletusele, et rattaraami on võimalik tõepoolest uputada edukalt peenike silindrikujuline elektrimootor, milliseid üks Austria ettevõte ka valmistab.

Igatahes oli ungarlane nõus enda lahenduse kohta paljastama vaid faktid, et too 600 W mootor kaalub vaid kilo ning suudab ühe laadimisega töötada 30-60 minutit. 2004. aastast arenduses olnud toote plaanib mees lansseerida sügisel.

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

http://www.bikeradar.com/news/article/hungarian-claims-speedy-hidden-electric-motor-26594