Wednesday, June 23, 2010

IMF tahab kärpida sotsiaalsfääri kulutusi Lätis

http://majandus.delfi.ee/news/uudised/imf-tahab-karpida-sotsiaalsfaari-kulutusi-latis.d?id=31837941

23. juuni 2010 12:54

Et saavutada tuleval aastal riigieelarves 400 miljoni lati suurust kokkuhoidu, tuleb paratamatult kärpida kulutusi sotsiaalsfäärile, rääkis ajalehele Dienas Bizness IMFi ja Rahvusvahelise valuutafondi konsultant Janis Platais.

Ta tõdes, et sotsiaalsfäär neelab suurima osa Läti eelarvest ja ütles uskuvat, et kõigilt riigi kuluartiklitelt on endiselt võimalik kokku hoida, kirjutab aripaev.ee.

"Uue valitsuse juhti hindame selle järgi, kui efektiivselt suudab ta minimaalsete ressurssidega toime tulla," lisas Platais. Ta märkis, et igas sfääris, kaasa arvatud pensionites, mille alandamise konstitutsioonikohus tühistas, saab kärpeid teha. Küsimus on vaid selles, millise kirjaoskusega see vormistada ning rahvale serveerida.

"On vaja aru saada, et riik kogub vähem makse kui seni ja ka pensionitele, tervishoiule, haridusele ja kultuurile saab seetõttu kulutada vähem. Kahtlemata võib pensionid hoida praegusel tasemel, kuid siis jääb vähem raha tervishoiule või tuleb loobuda käibemaksu soodustusest ravimitele. Peale selle on Lätis pensionite indekseerimise seadus ja käitume loogiliselt, kui hindade alanemisel indekseerime ka pensione "miinusega"," rääkis ekspert.

Mis puudutab koole, tuleks väikekoolid ära kaotada ja kõrgharidus peaks olema eranditult tasuline. Koolis õpitakse seetõttu, kuna see on kohustuslik, aga kõrgkooli minek on inimese enda valik, leiab Platais.

No comments: