Monday, June 14, 2010

Elektromobiilne Eesti: Elektriauto valdkonna arendamisse tuleb panustada

http://ee2020.wordpress.com/2010/06/12/elektromobiilne-eesti-elektriauto-valdkonna-arendamisse-tuleb-panustada/#comment-29
juuni 12, 2010 ·
Kokku 9 liikmeline delegatsioon Eesti ettevõtjaid lõpetas eile kolme päevase visiidi Skandinaavia riikidesse, mille käigus tutvuti Rootsi, Taani ja Norra ettevalmistustega elektriautode ulatuslikumaks kasutuselevõtuks.

“Eestil on väga palju õppida Skandinaavia kogemusest keskkonnasõbralike ja energiaefektiivsete sõidukite, eriti elektriautode kasutamise soodustamisel, näitas Elektromobiilse Eesti korraldatud õppereis Rootsi, Taanisse ja Norrasse,” ütles MTÜ Elektromobiilne Eesti juhataja Eero Elenurm.

Elenurme sõnul oli üks oluline õppetund Eesti ettevõtjate jaoks see, kuivõrd erinevad on põhjused, mis mõjutavad elektriautode kasutusele võtmist. Nii näiteks on Taanis väga tugevaks argumendiks tuule energia tasakaalustamine elektrisõidukite akude abil, Norras jällegi väga tugev tarbijateadlikkus ning kodumaised elektriautotootjad Think ja Buddy. Rootsi seevastu on avaliku sektori eestvedamisel elektriautode kasutuselevõtmist propageerinud juba 1994.a. mil avaliku sektori institutsioonid soetasid mitmesajast sõidukist koosneva elektriautopargi.

Elenurme sõnul on energia tasakaalustamise vajadus üha enam tuuleenergiasse panustava Eesti jaoks samuti väga päevakajaline küsimus.

“Peamiselt räägib elektriautode kasutuselevõtu kasuks Eestis aga energiajulgeoleku aspekt. Pikaajaliselt ei ole jätkusuutlik olukord, kus me elektrienergiat eksportiva riigina kulutame ometi mastaapseid riigieelarvelisi ressursse mootorikütuse impordile,” lausus Elenurm.

“Õppereis lõi meile senisest praktilisema tunnetuse kahes osas. Esiteks on meil nüüd selgem, milliseid samme võiks riik ja omavalitsused astuda elektriautode soodustamiseks. Teiseks saime praktiliste näidete varal inspiratsiooni selles osas, milliste ärimudelite kaudu võiks elektriauto valdkonna arendamist Eestis korraldada ” kommenteeris MTÜ Elektromobiilne Eesti juhataja Eero Elenurm ettevõetud reisi eesmärki.

Elenurme sõnul saaks riik juba täna teha Skandinaavia riikide eeskujul konkreetseid samme, mis keskkonnasõbraliku ja efektiivse transpordi kasutuselevõttu soosiks.

“Üks konkreetne idee oleks elektriautodele, motorolleritele ja mootorratastele võimaluse andmine ühistranspordirajal liiklemiseks. Mõistlik oleks kindlasti ka ettevõtete kasutuses olevate elektriautode erisoodustusmaksu kaotamine,” lisas Elenurm.

MTÜ Elektrobiilne Eesti poolt korraldatud õppereisi käigus kohtuti Stockholmi linna keskkonasõbralike autode programmi Miljöbilar ja Uppsala Energihuset esindajaga, Kopenhaagenis globaalse elektriautode võrguoperaatori Better Place’i ning akutehnoloogiate arendusettevõtte Lithium Balance’i ning autode ühiskasutusettevõtte MoveAbout’iga ning Oslos sealse e-autode omanike liidu Norstart, valitsus- ja ettevõtjate liidu loodud e-autode organisatsiooni Grönbil ning sealse kliimaagentuuri Zero esindajatega.

Lisainfo:
Eero Elenurm
MTÜ Elektromobiilne Eesti juhataja
51 78 667

No comments: