Friday, June 11, 2010

Edgar Kolts laiendab nõudluse tõttu tootmist

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=10955&c=0

Inno Tähismaa
inno@vorumaateataja.ee
Loe kommentaare (1)

Taarapõllu talu peremees Edgar Kolts koduköögi pliidi ees, kus ta suurt kuumust trotsides valmistas esimesed mahlad.
Foto: Inno Tähismaa
MAHETOOTMINE • Seitse aastat tagasi oma köögis põlve otsas koduste mahlade tootmisega alustanud Varstu mees Edgar Kolts laiendab tootmist, et rahuldada üha suurenevat nõudlust mahetoodete järele.

„Kuub jääb kitsaks,” rääkis Kolts teisipäeval oma talu õuel ning tutvustas üle 200 ruutmeetri suurust laiendust oma senisele, kuurist ümber ehitatud 70 ruutmeetri suurusele tootmishoonele.

Laienduses on juba praegu kasutusel külmkamber, lisaks töötavad seal marjapressid. „Mõneks aastaks sellest jätkub,” jätkas Kolts ning osutas veidi eemal seisvale Sänna postijaama hoonele, mis tal on tulevikus kavas samuti kasutusele võtta. Seal on ruumi 400 ruutmeetrit.

„Toodame ja rahvast jagub, aga sellist, keda vaja, ei saa,” rääkis Kolts ning tõi näite, et hädasti oleks vaja kõrgharidusega toiduainete tehnoloogi ning kõrgharidusega finantsist-raamatupidajat, et finantsanalüüse kokku panna. „Üksi kõike ei jõua.”

Praegu on Koltsi firmas koos tema ja abikaasaga tööl seitse inimest, lisaks on ametis kolm-neli ehitusmeest.

Lisaks oma marjadele ostab Kolts marju kokku kohapealsetelt mahetootjatelt. „Kirjutage, et Edgar Kolts ostab kõik toodangu ära!” rääkis ta. Samuti palkab Kolts huvilisi marju korjama, makstes 1000 krooni päevas 30-40 kg korjamise eest.

Koltsil on kohalikus metsas taimetoodangu inspektsiooni tunnustuse saanud ligi 300hektariline korjeala ja ligi 10 000 sõstrapõõsast. Toodetes kasutab Kolts Brasiiliast pärit rafineerimata mahesuhkrut.

Kolts vaatab oma toodetega ka Eestist väljapoole. Tooted on olnud väljas messidel Londonis ja Varssavis ning müügil Soomes, Rootsis ja Lätis, näidised ka Inglismaal ja Iirimaal. Möödunud nädalal käis Kolts koos Võrumaa partnerluskogu ja ELi Leader-programmiga Austrias sealset mahlatootmist ning maheda juur- ja puuvilja müüki uurimas. Käesolevaks aastaks plaanib Kolts oma firmale 3 miljoni krooni suurust käivet. Masu ei ole Koltsi äri mõjutanud.

Kolts on oma tooteid turustanud läbi tulundusühistu Eesti Mahe, viimasel ajal ka läbi eraldi firma Mahlatööstuse OÜ, mida juhatab tema tütar. Koltsi tooted on müügil ökopoodides, Prisma ketis ning Tallinna ja Tartu kaubamajades, lisaks hakkab tooteid müüma Tallinna Solarise keskus ning Lõunakeskuse taluturg. Koltsi enda käest saab tooteid märksa odavamalt kui poest.

Edgar Kolts hakkas oma Varstu valla taluköögis kodusel teel mahlu valmistama seitse aastat tagasi, et töödelda musta sõstart, mis tal jäi kätte pärast odavate Poola marjade tungimist Eesti turule. Esialgu müüs ta omavalmistatud siltidega plastmasspudelitesse villitud mahla laatadel, ent siis laiendas tootmist ja nüüd pakub 60 eri toodet alates mahladest kuni marjakrõpsude ja -jahudeni. Kokku on Edgar Kolts investeerinud tootmisse ligi miljon krooni.

No comments: