Saturday, May 15, 2010

Mercedes Merimaa

MINU TEE TAIMEDE VÄENI
Autor: MERCEDES MERIMAA

http://rahvaraamat.delfi.ee/raamatud/4/112519/mercedes_merimaa


http://www.tihemetsa.ee/koolielu/Kroonika/2000/loodusravi/loodusravi.html
Mercedes Merimaa
loeng




Õied iseendale
Liis Raidmaa
http://www.zzz.ee/tervis/9808/oied.htm

Igaühel meist on oma taim, mille õietilgad annavad energiat, muudavad meid paremaks, tervemaks ja vastupidavamaks. Õieteraapia on Eestis uus asi, kuigi Euroopas tuntakse sellist loodusravi juba pool sajandit.

“Haigus ei ole julm kättemaks, vaid meie hinge viis osutada meie vigu, et hoida meid tegemast suuremaid eksimusi, kaitsta meid suurematest ebameeldivustest ja juhatada tagasi Tõe ja Valguse teele, kust me iial poleks tohtinud lahkuda.” Edward Bach (1886—1936)

Aed nagu apteek
“Mulle on alati meeldinud rohkem metsas kui inimeste keskel,” ütleb Mall Värva, kes kümme aastat tagasi tervenes südamelihaste põletikust tänu loodusravimitele. “Tervenemisele aitas muidugi kaasa ka elustiili muutus ja kodune vaba elu. Riigitööl ei ole ma sellest ajast saadik käinudki.”

Mall Värva aed Lõuna-Eestis Tokassaare talus on tõeline apteek, kus leidub ravimtaimi vististi kõikide haiguste vastu. Algul kogus ta taimi oma tarkust mööda ja luges kirjandust juurde. Viimastel aastatel on ta hakanud aga huvi tundma asjade vastu, mille kasutamiseks on vaja natuke rohkem õppida. Õieteraapia on meile nii uus asi, et seda siinmail õppida ei saagi. Mall Värval oli võimalus osaleda möödunud sügisel Soomes kursustel, kus õpetajaks oli õieteraapia suur asjatundja Dominique le Bourgeois.

Õieteraapia: lisajõud taimedest
Õieteraapia on Euroopas nüüd juba üsnagi levinud. Lahtiseletatult on see lihtne looduslik ravimeetod, kus kasutatakse teatud taimeõisi.

Meetodi rajaja Edward Bach töötas 1930ndatel aastatel homöopaadina Inglismaal ja jälgis hoolega oma patsiente, püüdes leida krooniliste haiguste algpõhjust. Ta uskus, et igas inimeses on kaks jõudu: üks püüdleb tervise ja teine surma poole. Tavalises olukorras on nende mõjud tasakaalus. Ent suure elutahte või armastuse mõjul võib vallanduda organismis tohutu tervendav lisajõud. Mõnikord aga on vastupidi: tervenemist takistavad inimeses eneses peituvad vastuolud.

Bach oletas, et taime kõrgem energia koguneb õitesse ning ta töötas välja mooduse õieenergia kogumiseks ja säilitamiseks. Inimesi ravides märkas Bach ka seda, et teatud inimtüüpidel on sageli kindlad haigused. Sobitades inimesi ja taimi, jagas ta inglased tüüpideks ja ühendas neid kindlate taimetüüpidega.

Näiteks, kui inimene on väga vaikne, tagasihoidlik ja hoiab oma muresid endale, sarnaneb ta Bachi arvates vesikannikesega. Kui sellist inimest mõjustada vesikannikese tilkadega, siis muutub ta avatumaks ega sulgu enam nii enesesse.

Seega võib õieteraapias näha füüsilise haiguse ravimist psüühika kaudu. Öeldakse et inimene mõtleb end sageli haigeks, täpsemalt, kannab endaga kaasas läbielatud kurbust, stressi ja viha. Pikapeale need kuhjuvad ning inimene ei oska tekkinud koormast lahti lasta. Seetõttu tekivad kergemini kroonilised haigused. Õietilkadega saab lahendada inimese psüühilist probleemi ning siis taandub ka füüsiline vaevus.






Hea enesetunde pudelikesed
Õieteraapia pole lihtne ravimtaimede kogumine ja kasutamine. Meetodi saladus peitub 38 pudelikeses, millest Eestis võib müügil leiduda vaid üksikuid New Age’i kauplustes. Paarkümmend pudelikest toob Mall Värva toast näha. Asjatundmatutel ei ole lubatud neid puudutada.

“Piltlikult võib öelda, et igas pudelis on peidus hea enesetunne,” asetab ta lauale ühesuguseid kümnemilliliitrisi apteegipudelikesi. “Kui hakkate õietilku kasutama, avastate, et muutused teis on üsna kiired ja järjepidevad. Muutute justkui paremaks ja hakkate end kõrvalt jälgima. Kui saad maha panna oma hingekoorma, märkad ümberringi ka selliseid asju, mida enne ei osanud tähelegi panna.”

Õietilgad annavad nii palju positiivset energiat, et nende kasutamisest ei loobuta ka peale seda, kui haigusest on vabanetud. Mitte sõltuvuse, kuivõrd just hea enesetunde pärast.

“Mina ei ole enam aastaid haige olnud, kuid ei kujuta ette päeva algust ilma õietilkadeta,” ütleb Mall Värva.

Klassikalised 38 pudelit
Õietilkade pudelikesed kannavad ingliskeelseid silte. Agrimony (maarjalepp), Aspen (haab), Beech (pöök), Centaury, Cerato, Cherry Plum (kirssploom), Chestnut Bud (hobukastani pungad), Chicory (sigur), Clematis (elulõng), Crab Apple (metsõunapuu), Elm (jalakas), Gentian, Gorse (astelhernes), Heather (kanarbik), Holly (astelpõõsas), Honeysuckle (lõhnav kuslapuu), Hornbeam (valgepöök), Impatiens, Larch (lehis), Mimulus (miimulus e pärdiklill), Mustard (sinep), Oak (tamm), Olive (õlipuu), Pine (mänd), Red Chestnut (punane hobukastan), Rock Rose, Rock Water (kaljust läbi tilkunud vesi — erandina õietilkade hulgas), Scleranthus, Star of Betlehem (sarik-linnupiim), Sweet Chestnut (harilik kastan), Vervain (raudürt), Vine (viinapuu), Walnut (kreeka pähkel), Water Violet (vesikannike), White Chestnut (hobukastan), Wild Oat, Wild Rose (koerakibuvits), Willow (paju).

Tüübi, meeleolu- ja abitilgad
Need 38 liiki õietilku jagunevad omakorda seitsmesse rühma. Vastavalt inimese negatiivsete tunnete tüübile eristatakse tüübi- ja meeleolutilku. Tüübitilgad valitakse vastavalt inimese eripärale ja harjumustele, meeleolutilgad aga hetkeseisundi järgi. Kui teile on kord määratud tüübitilgad, siis on edaspidise valiku tegemine lihtsam.

On olemas ka kolmekümne üheksas pudel, abitilgad. Neid kannavad õitega ravijad kogu aeg endaga kaasas. Nendest on abi näiteks ehmatuse vastu, samuti on neil rahustav mõju ka siis, kui seisab ees midagi erutavat. “Abitilgad parandavad ka haavu, neid võib panna nö haigete lillede kastmisvette, ravida saab koguni loomade stressi,” lisab Mall Värva. Abitilgad koosnevad viiest taimest: Star of Betlehem, Rock Rose, Impatiens, Cherry Plum ja Clematis.

Bach töötas oma teooria välja tunnetuse kaudu. Tema õietilku valmistatakse praegu Londonis Bachi instituudis ning need pudelikese on küllalt kallid. Kuid igaüks võib ju endale õietilgad valmistada näiteks oma lemmiklillest. “Ma arvan, et mina sellel suvel vähemalt ühed tilgad teen, aga ainult endale,” on Mall Värva kindel.

Kuidas ise tilku teha
Tilkade tegemine on iseenesest väga lihtne. Taimeõied kogutakse ilusal päikesepaistelisel päeval ja pannakse allikaveega täidetud pudelisse nii, et pudeli veepind on õitega kaetud. Pudel asetatakse päikesepaistesse samasse kohta, kust õied korjati, ning jäetakse mitmeks tunniks seisma. Selle aja jooksul kandub õite energia vee sisse. Säilituslahuse saamiseks lisatakse õieveele sama suur kogus väga head brändit. Sellisel moel valmivad õietilgad, mida kokku peaks saama 10 ml.

Tarvitamiseks tehakse õietilkadest omakorda kasutamislahus. Lahuse tegemiseks võetakse 30 ml suurune pipetipudel, mis täidetakse kolmveerandi ulatuses allikaveega. Sellele veele lisatakse õietilkade pudelist kaks tilka ning lisaks veel korgitäis brändit või konjakit. Kokku peab kasutamislahust saama täpselt 30 ml.

Tavaolukorras võetakse saadud lahust neli tilka neli korda päevas. Tähtis ei olegi niivõrd kogus, kui regulaarsus ja järjepidevus. Tilkade võtmist alustatakse hommikul kohe pärast ärkamist ning viimased tilgad võetakse vahetult enne magamaminekut. Kaks korda võetakse tilku ka päeva jooksul.

Kui õitega ravija on suures stressis või depressioonis, võib õietilku võtta isegi veerandtunnise vahega.

Õieterapeutide hinnangul saab tilkadest saab abi pea iga haiguse ja raske olukorra puhul. Samuti ei juhtu ka midagi halba, kui õietilku kasutatakse valesti, st ei järgita täpselt õpetust.

Eestis on väga vähe inimesi, kes oskaksid taimeteraapia kasutamise kohta täpseid juhiseid anda. Ka ei ole meil tõenäoliselt müügil kogu sarja. Mujal maailmas saab ravimeid peamiselt õppinud õieterapeutide kaudu. Osades riikides on see koguni ainuvõimalik. Terapeudil on küsimustik, mille abil selgitatakse välja inimese tüüp ja määratakse talle vastavad tilgad.

Tihti räägitakse terapeudile asjadest ja muredest, millest mitte kellelegi teisele sõnagi ei lausuta. Mall Värva juures on seni käinud õieteraapia kohta küsimas ja abi saamas viisteist inimest. See näitab, et inimestel on asja vastu huvi, kuid puudu on selgitajatest.

Õieterapeudiks Eestis veel õppida ei saa. Möödunud sügisel olid Tallinnas küll sellealased loengud, kuid terapeudi diplomi omandamiseks tuleb läbida kokku kolm kursust: põhikursus, jätkukursus ja diplomikursus. Mall Värval on selle paberi saamiseks vaja läbi teha veel viimane kursus.

Pole vaja haigust ootama jääda
Tundub, et kui kasutada õieteraapia abi, pole arsti juurde enam eriti asja. Aga kui murtakse näiteks jalaluu? “Ka sellise õnnetuse puhul on õieteraapiast palju abi. Haiglas, selle asemel et end ravida, hakkab inimene sageli närveerima, end süüdistama ja muretsema. See aga pikendab luu kokkukasvamist. Õietilku või kasutada selleks, et luu kiiremini kokku kasvaks.

Mall Värva lisab, et õieteraapia puhul ei pea sugugi haigust ära ootama. Õigem on lasta oma koormast lahti enne, kui see liiga suureks muutub.

Selleks et olla terve, peab eelkõige armastama iseennast. Seega võib õieteraapiat nimetada iseendale lilleõite kinkimisteks. Ja sellisest kingitusest on alati hea meel.

Vaata veel:
http://www.bernhard.ee/todayest.htm
Maaleht 2.märts 2000

No comments: