Thursday, May 27, 2010

Kohtuniku võttis vahele IRLi mees

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=10884

Irja Tähismaa
Loe kommentaare (26)

SKANDAAL • Praeguseni ei ole veel laiemalt avalikustatud, kes oli see Võru ettevõtja, kes Võru kohtumaja juhile Vambola Ollile altkäemaksu andis ning tema vahelevõtmiseks kaitsepolitseiga koostööd tegi.

„Tõde on kommentaariumis,” vihjas Võrumaa Teatajale üks Ollit lähedalt tundvaid isikuid. Kommentaariumis pakuti kuriteole kaasaaitajaks Võru ettevõtjat Aare Veini.

Kui Aare Veini nime guugeldada, siis tuleb välja mitmeid huvitavaid asju: lisaks mehe kinnisvaraäridele ning motokrossihuvile ka see, kuidas ta Lõõdla järve äärde „Paradiisi” nimelist kinnistut rajas, sealt hulka puid kändudeni välja juuris ning seepärast keskkonnainspektsiooniga pahuksisse sattus. Ent on teada veel üks kõnekas fakt – mees on IRLi liige.

Kuna esmaspäeva lõuna ajal kinnitas ka BNS, et koos kohtunik Olliga peeti kuriteole kaasaaitamises kinni just Vein, kes hiljem koostöövalmiduse eest vabaks lasti, siis helistasin Aare Veini mobiiltelefonile ja pärisin temalt otse, kas tema on see mees, kes kohtunik Ollile altkäemaksu pakkus.

„Ei,” vastas Vein õrnalt väriseva häälega. Küsisin, kas see, mida tema kohta väidetakse, on vale. „Arvata võib,” vastas Vein. Kui talle pärast tagasi helistasin, ei võtnud ärimees enam telefonitoru vastu.

IRLi Võru piirkonna esimees Hasso Ploomipuu ei tahtnud Veini küsimuses mitte sõnagi kaasa rääkida ning katkestas mu küsimuse hüüatusega: „Võta ühendust Rauno Veriga!” Kes ei tea, siis Rauno Veri on IRLi pressiesindaja.

Rauno Veri sõnul on Aare Vein tõepoolest IRLi liige ning seda juba üle aasta. „Me oleme teadlikud, et tema suhtes mingid uurimised käivad ja ootame uurimise tulemusi,” sõnas Veri. Küsimuse peale, kas Vein visatakse IRList välja, kui leiab kinnitust, et ta kohtunikule altkäemaksu andis, ütles Veri: „Jah, loomulikult! See on ju kuritegu!”

Võrumaa Teataja küsitles Veini teemal ka poliitringkondi ning erinevatest allikatest väideti kaljukindlalt, et Vein on seotud just IRLi Isamaa tiivaga ning tunneb lähedalt ka Võru piirkonna juhti Hasso Ploomipuud.

Olli ei võtnudki raha?

Kohtunik Olliga lähedalt seotud inimestelt oli väga raske tema kohta mingit informatsiooni välja pigistada. Tema kolleegid-kohtunikud ei soovinud isegi telefonile tulla ning kohtumaja kantselei naistöötaja, kes telefonile vastas, ei julgenud isegi oma nime öelda. Kohati tekkis tunne, et Võru kohtumajast oleks kui katk üle käinud. Olli abikaasa Hele Olli, kes töötab Tartu maakohtu kinnistusameti Võru jaoskonnas, ei soovinud samuti Võrumaa Teatajaga suhelda.

Paari inimesega õnnestus mul siiski rääkida, kuid vaid tingimusel, et nad jäävad artiklis anonüümseks. Nende sõnul võis Ollile saada saatuslikuks just kriitika kohtusüsteemi ning oma Tartu ülemuste aadressil, kellega tal tekkisid teravad konfliktid siis, kui Olli kohtumaja juhina oma maja inimeste kaitseks välja astus. Kohtunikule ei meeldinud õigussüsteemi kiired ning sageli ebamõistlikud, maksumaksja raha raiskavad reformid ning kohtuasjade ebaõiglane jagamine, mis pani väga suure koormuse just Võru kohtumaja kohtunikele.

Teine huvitav nüanss, mille Ollit lähedalt tundvad isikud välja tõid, oli see, et nende andmetel ei võtnud kohtunik Veinilt vastu mitte raha, vaid rahalise väärtusega eseme. „Kui arstile kingitakse kommikarp ja ta võtab selle vastu, kas ta on siis altkäemaksuvõtja?” küsis üks kohtuniku lähedasi.

Võrumaa Teatajale kinnitati, et Olli võeti vahele kuriteo matkimise teel. Altkäemaksuandja, kes tegi kaitsepolitseiga koostööd ja oli kinnitamata andmetel Võru ärimees ning IRLi Isamaa tiiva mees Aare Vein, salvestas juhtunu ning kaitsepolitseil oligi tõendusmaterjal Vambola Olli vastu koos.

Kes on Aare Vein?

Kuid kes on see salapärane Aare Vein, IRLi liige, kes kohtuniku vahele võttis? IRLi pressiesindaja Rauno Veri soovitas mul Veini kohta pärida IRLi Võru piirkonna esimehelt Hasso Ploomipuult. Kui selgitasin, et Ploomipuu ei soovinud Võrumaa Teatajaga nimetatud küsimuses suhelda, lubas Veri, et otsib mulle kellegi teise, kes võiks Veini iseloomustada. Otsima ta jäigi.

Ent minuga nõustus kõnelema üks urvastelane, kes kinnitas, et Aare Vein on Urvastes tuntud kui omavolitseja, kes sattus vallaga konflikti just nimelt tolle Lõõdla järve ääres tehtud „tembu” pärast, kus ta muutis metsamaa elamumaaks ning ehitas omale veepiiri ligidale maja.

Kuid just siit joonistub välja Veini seos kohtunik Olliga. Võru keskkonnainspektsioonile ärimehe tegu ei meeldinud, Veini suhtes alustati väärteomenetlust ning talle määrati trahv 2100 krooni. Vein aga kaebas inspektsiooni määratud trahvi kohtusse ning seda asja hakkas arutama ei keegi muu kui kohtunik Vambola Olli. Viimane tühistas Veinile määratud trahvi, sest leidis Veiniga sarnaselt, et tegemist ei olnud mitte hävitustöö vaid „metsa uuendamisega”.

Kohtunik Ollile lähedal seisnud isikud kinnitasid Võrumaa Teatajale, et Olli võeti vahele just väärteoasjas tehtud ebaseadusliku otsuse eest. Kuigi riigiprokuratuur ei ole „menetlusandmete salajasusele” viidates veel midagi kinnitanud, on üsna kindel, et Ollile sai saatuslikuks just IRLi poliitik Aare Vein ning talle „maastiku kujundamise” eest määratud trahvi tühistamine.

Küsisin Veini kohta IRLi Urvaste piirkonna esimehelt Mati Antsilt. Antsi, kes on praegu Urvaste valla volikogu liige, ütles, et Vein on tema jahikaaslane ja väga tore inimene.

„Väga kurb kuulda, et teda nüüd milleski sellises kahtlustatakse,” sõnas ta. Küsimuse peale, kas Vein on selline omavolitseja nagu väidetakse, vastas Antsi, et pigem on Vein looduseinimene, kellele meeldib käia kalal ja jahil. Poliitilisi ambitsioone mehel polevat.

„Keegi teda ei värvanud,” seletas Antsi. „Mees astus lihtsalt ükspäev IRLi Võrumaa kontori uksest sisse, kirjutas avalduse ja juhtkond otsustas ta vastu võtta.” Erakonnakaaslase sõnul elab Vein Võrus, Urvastes on tal vanematekodu ja suvemaja.

Kohtunik sattus poliitmängude keskmesse?

Kohtunik Vambola Olli võeti kinni nädal aega enne omavalitsuste liidu üldkoosolekut, kus nimetatakse eeldatavalt ametisse IRLi Isamaa tiiva mees ning Laari soosik Andres Kõiv.

Sellele on aga vastu Võru praegune võimukoalitsioon eesotsas linnapea Ülo Tulikuga. Ülo Tulik, Kristjan Võrno ja Henni Nassar on Kõivu lausa IRLi aukohtusse kaevanud ning seda seepärast, et nende väitel nõudis Kõiv Võrno palgast 5000 krooni igakuist „obrokit”.

Asi tuleb aukohtus arutlusele järgmisel nädalal. Võib liialdamata öelda, et suhted IRLi Isamaa ja Res Publica tiiva vahel on nii tulised, et kõrvetavad.

Kuna kohtunik Ollit on seostatud mitmes meediakanalis Reformierakonnaga ning kommentaariumis respublikaanist linnapea Ülo Tulikuga, kus on isegi väidetud, et nad on koos prassinud, siis uurisime asjaosalistelt järele, kuidas lood tegelikult on.

Reformierakonna üks Võru piirkonna juhtfiguure ning linnavolikogu esimees Erki Saarman ütles Võrumaa Teatajale, et kohtunik Olli ei ole kindlasti vähemasti Reformierakonna Võru piirkonnaga seotud ning tema teada pole kohtunik erakonda ka üheski küsimuses nõustanud. Ka linnapea Tulik eitas kategooriliselt oma häid suhteid kohtunik Olliga ning kinnitas, et ei ole temaga viimasel kuuel aastal isegi kohtunud.

Kes aga siis kohtunikku nii väga Võru praeguse koalitsiooniga seostada püüab? Võrumaa Teatajaga kõnelenud ja anonüümseks jääda soovinud allika sõnul võib seda teha IRLi Isamaa tiiva mees Hasso Ploomipuu, kelle soov on Tulikut enne järgmise nädala aukohut halvas valguses näidata.

Hasso Ploomipuult ei olnud võimalik selle süüdistuse ning tema seotuse kohta Veiniga kommentaari võtta, kuna ta ei vastanud telefonile.

Seda, et kohtuniku vahistamine võiks olla kuidagimoodi seotud reedese maavanema valimisega, Võru poliitringkondades ei usutud. Pigem arvati, et Võru ärimees Aare Veinil võis peale „metsa uuendamise” olla ka muid jamasid, mistõttu kaitsepolitseil polnud raske teda koostööle värvata.

Asi kisub niisiis väga põnevaks. Võrumaa Teataja hoiab teemal silma peal.

No comments: