Wednesday, May 19, 2010

Haanja lasteaed läheb üle maaküttele

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=10844

Haanja lasteaed saab uued ruumid ja läheb üle maaküttele


Inno Tähismaa
inno@vorumaateataja.ee


Aktsiaseltsi Merko Tartu objektijuht Kristjan Karm (vasakul) ja Haanja vallavanem Juri Gotmans lasteaia mängutoa ehitusplatsil.
Foto: Inno Tähismaa
EHITUS • Haanja lasteaed, mis seni asus kortermaja kahes korteris, saab sügisel koolimaja söökla peal täiesti uued ruumid, mida hakatakse kütma maasoojusega.

„Maaküte aitab vähemalt kaks korda küttekulusid kokku hoida,” ütles Haanja vallavanem Juri Gotmans. Tema sõnul investeeritakse maaküttesse kokku ligi pool miljonit krooni. Küttetorustik paigaldatakse kooli staadioni alla, mis peaks aitama ühtlasi jahutada talvel staadioni suusaradasid.

Gotmans ütles, et lasteaias käib praegu 15 last, ent kokku on võimalik segarühma majutada 20 last. Lasteaia trepile paigaldatakse ka invasõiduk, mistõttu on lasteaed valmis ka liikumispuudega laste vastuvõtuks.

Lasteaia ehituse peatöövõtja on aktsiaselts Tartu Merko. Alltöövõtjana teeb üldehitustöid Võru firma osaühing Selista Ehitus ning eritöödel osalevad Põlva ja Viljandi firmad. Lasteaia ruumide pindala on 300 ruutmeetrit, ehituse projekti kogumaksumus on 4,1 miljonit krooni, sellest 3,1 miljonit tuleb Euroopa Liidu tugifondidest läbi EASi. Vald eraldab ise ka miljon krooni. Lisaks lasteaia ruumidele ehitatakse ringi garaaž ja mänguväljak.

Praeguseks on vald kulutanud oma raha ligi 300 000 krooni lasteaia projekteerimiseks ja ettevalmistustöödeks. Kuigi EAS teeb lõpliku rahastusotsuse hiljemalt 24. mail, on ehitustegevus juba alanud ja vallavanem Juri Gotmans on veendunud, et rahastusotsus ka tuleb. Sellist olukorda nagu juhtus Mõnistes, kus vald pidi projekti katki jätma, Haanjas pole oodata, sest praeguseni pole EASilt mingit nurinat kuulda olnud.

Ehitajalt saabus esimene arve vallale 30. aprillil ja selle maksmisega on vastavalt lepingule aega kuni 90 päeva. Pikemat tähtaega on Gotmansi sõnul soovitanud EAS, kuna asjade läbivaatamine võib venida ning pikem tähtaeg aitab vältida juhtumeid, kus vald on sunnitud tehtud tööde eest tasumiseks pangast käibekrediiti võtma.

Lasteaia ehituse omaosaluse tasumiseks võttis vald 10aastase tähtajaga laenu juba möödunud aastal. Laen on fikseeritud intressiga, intressimäär on euribor pluss kaks-kolm protsenti.

Lasteaia uued ruumid valmivad käesoleva aasta 1. septembriks.

No comments: