Monday, May 31, 2010

19 aasta jooksul ei saadud ehitatud elektrituulikut?!

http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=36589
Heinmetsad saavad kauaoodatud voolu
Teisipäev, 01. juuni 2010.


Eile oli Mati ja Helma Heinmetsa elus nii tähtis sündmus, et võttis perenaisel lausa silmad märjaks. Põhjuseks oli kraav, kuhu alustati elektrikaabli paigaldamist. Pärast 19 aastat ootamist saab Kiruma küla Nurme talu selleks jaanipäevaks voolu majja.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Mati ja Helma Heinmets hoiavad käes elektri alajaama toitekaablit, mis pärast 19 aastat ootamist Kiruma külla lõpuks valguse toob. Foto: Irina Mägi
“Imelik tunne on,” ei leia Mati isegi sõnu, kuid Helma ei suuda emotsioone tagasi hoida, “vahepeal oli mul juba tunne, et ma ei oska enam rõõmustadagi, sest olen elektri puudumise pärast nii apaatseks ja tigedaks muutunud, kuid täna hommikul, kui kopp maasse löödi, tundsin küll, et uskumatu asi ja võtab silmad märjaks.”
Kuid vahepeal tundis pererahvas isegi hirmu.

“Me värisesime sellepärast, et elekter oli meile juba lubatud, aga tuli masuaeg ja meil tekkis hirm, et järsku antakse raha mujale,” kirjeldab Helma oma tundeid.

Mati aga läheb kuuri nurga juurde ja näitab täpselt kätte koha, kust nad peavad ise voolu majja tooma ning odav see lõbu pole. Kui Eesti riik maksab Heinmetsade voolu eest üle miljoni, siis pererahvas ise peab välja käima umbes 100 000 krooni.

“Liitumine on 32 000, siis veel kõik need tarvikud, installatsioon,” loetleb peremees ja käega üle põllu näidates ütleb muiates, “näe, kus minu raha paistab.” Raha all mõtleb Mati metsa.

“Läksin maamehe panka ehk metsa, tegin 1,5 hektaril lageraiet ja sain oma raha kätte,” selgitab Mati. “Täpselt arvestasime välja, kui palju vaja, ülearu ka ei tahtnud metsa maha võtta,“ täpsustab Helma ega jäta lisamata, ”me ei virise, oleme õnnelikud.”

“Kõige rohkem võidabki elektri tulekust emme,” teatab Mati. “Reedel tõime uue pealtlaetava pesumasina ja ostsime minu unistuste keraamilise pliidi ning nüüd saan vabalt kasutada ka õmblusmasinat,” loetleb Helma õhinal.

Veel esmaspäeva hommikul istus aga perenaine sauna ees, aku pealt töötav õmblusmasin ees, ja ajas kokku katteloore. “Küllap see oli minu viimane suurem töö niiviisi õmmelda,” arvab Helma.

Peremehel on aga hea meel sellest, et talvine aeg ei lähe enam raisku. “Pikal talvisel ajal ei saanud palju midagi teha ja nokitseda, ainult metsatööd,” kinnitab Mati, kellel peas juba valmis mõeldud tööd, mis kõik elektrilisi tööriistu ootavad.

“Uskumatu,” ütlevad Mati ja Helma veel kord nagu ühest suust, kui läheme vaatama kaevetööde algust. “Siia tuleb alajaam ja siit lähevad nad edasi Küdemanõmme Küdema Paatsa liini peale,” näitab Mati täpse koha kätte.

Firmal Empower AS, kes riigihanget täidab, on esmaspäeva lõunaks esimene 500-meetrine rull lahti keritud ja pererahvas vaatab kui võlutult musta looklevat kaablit maa sees. Sellestsamast alajaamast saavad soovi korral voolu ka teised ning küllap kulub vool ära Kiruma külaväljakulgi, mis just äsja Mustjala vallavolikogu otsusega munitsipaali saadud.

Seni pole elektri puudumine takistanud Heinmetsade lastel ja lastelastel kodus käia ja Mati ei usu, et nad kõik nüüd esimese hooga hirmsasti voolu laristama hakkavad.

“See on aga kindel, et selle aasta jaanipäeval ei pea me enam muusikat autoraadiost laskma, vaid saame kasutada muid võimalusi,” muheleb Mati.

No comments: