Tuesday, April 20, 2010

Teeme ära korraldajad valetavad

Teeme ära valetab seda,et talgud kestsid vaid päeva.
Talgutel majade ehitamisest nad vaikivad...
Tegelikkuses talgute abil ehitati maju!!!! Ja maja ehitamine ei kesta vaid päeva!!!!
Talgute põhiline mõte ongi üheskoos ehitada maja,et ei peaks võtma kodulaenu...
Talgute abil saab ehitatud noortele peredele majad ja saab päästa noored pangaorjusest...
http://teemeara.ee/folkloor

Nad kirjutavad sedasi:
Talgud Eesti talukultuuris

Talgud on olnud talurahva vastastikuse abistamise mooduseks kiireloomulistel hooajatöödel. Osavõtt nendest oli vabatahtlik ja piirdus enamasti ühe päevaga. Vajalikud tööriistad võttis iga talguline harilikult oma kodust kaasa.

Talgutöö kestis tavaliselt ühe päeva, sagedamini piirdus ainult ühe või kahe söögivahega või isegi 2 - 3 tunniga. Üle ühe päeva kestsid ainult veotalgud, kui teekonda ei jõutud ühe päevaga ära käia.

Talgute korras veeti ehitusmaterjali, heina ja põllurammu, koristati põllult saaki, töödeldi lina ja villa ning valmistati käsitööesemeid.

Toit oli korraldaja poolt ja õhtul pärast tööd järgnesid ühised lõbustused. Söögid olid talgute puhul tavaliselt paremad, sest peale söögi-joogi ja lõbustuse talgulised muud tasu ei saanud. Talgute puhul pruuliti õlu.

Lõbustustele pannakse talgute puhul suuresti rõhku. Viljalõikustalgutel on pillimuusikat torupilliga tehtud isegi põllul, töö kestel. Talgutööd saatsid vastavasisulised laulud. Uuemad lõikuslaulud kõnelevad kostitamisest ja lõbustustest, mida peremees pakkus talgu tagatipuks. Tants pillimuusika saatel ja sellega vahelduvad ringmängud oli kõige sagedasem talgute lõpuosa.

Talgutest tuli anda teada varakult. Talgud olid oluline lävimiskoht noortele, seal visati silma ja valiti salamahti endale tulevast.


Kuid kirjutamata jäi see,et talgute abil ehitati maju!!!! Ja maja ehitamine ei kesta vaid päeva!!!!

No comments: