Wednesday, April 28, 2010

Riik toetab põllumeeste koondumist Kibbutzi ja Ökoküladesse

http://www.maaleht.ee/news/maamajandus/maamajandusuudised/article.php?id=30719551

Riik toetab põllumeeste koondumist tootjarühmadesse
Toimetas: Bianca Mikovitš
28. aprill 2010 16:34


Tootjarühmadesse koondunud põllumehed saavad alates augustist küsida toetust oma äritegevuse edendamiseks ja kauba reklaamimiseks. Maksimaalne toetussumma ühe tootjarühma kohta on 5 aasta jooksul 4,8 miljonit krooni.



Täna allkirjastas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tootjarühma loomise ja arendamise toetuse määruse. Toetuse eesmärk on põllumajandusega tegelevate ettevõtjate konkurentsivõime tõstmine ja turujõu suurendamine läbi nende ühise majandustegevuse edendamise.

Toetuskõlbulik on põllumajandustootjaid ühendav Põllumajanduse ja Registrite ja Informatsiooni Ametis (PRIA) ametlikult tunnustatud tulundusühistu, mille eesmärgiks on ühiselt turustada oma liikmete kaupa. Taotlejal müügitulu liha, lehmapiima, teravilja, õlikultuuride, kartuli või nendest valmistatud toodete kohta peab taotluse esitamise aastal ületama 5 miljonit krooni. Mahepõllumajandustoodete puhul peab müügitulu ületama 2 miljonit krooni.

Toetust saab taotleda ainult 5 aasta jooksul alates tootjarühma esmakordse tunnustamise kuupäevast ning selle ülempiiriks on 4 850 445 krooni. Toetuse suuruse arvestamisel lähtutakse tootjarühma taotluse esitamise aastale vahetult eelnenud majandusaasta müügitulust, mis on saadud liikmete toodetud põllumajandustoote ja selle töötlemisel saadud toote müügist kokku.

Tänavuaastase taotlusvooru eelarveks on planeeritud 25 miljonit krooni, millest 75% finantseeritakse Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondist (EAFRD) ning 25% Eesti riigieelarvest.

Taotlusvoor on esialgselt kavas läbi viia selle aasta 30. augustist kuni 13. septembrini, tootjarühmade tunnustamise taotlusi hakatakse vastu võtma 15. juunil.

No comments: