Thursday, April 22, 2010

Naeris Viru-Nigula vallast kitsede ja kitsepiimatoodetega laadale sõitnud Mare Kotšin, kes pööras hulga laadalisi kitsepiimausku.

Paunvere peibutab alati
01.10.2009 Rein Raudvere
Eelmisel laupäeval 12. korda peetud Paunvere väljanäitus ja laat tõid Palamusele rohkem rahvast, kui julgemad optimistidki söandasid ennustada.

Seega ei ole masuaeg röövinud meilt lusti ja vajadust laadamelust osa võtta. Nii oli tänavu pääsme ostnuid 15 050, mis on ligemale poolteist tuhat enam kui aasta tagasi. Tegelikult oli rahvast rohkemgi, sest Palamuse valla oma inimesed pääsesid kõigele ligi tasuta. Kaubapakkujaid tuli kohale üle 800.

Osta sai peaaegu et kõike, mis ühe korraliku laada juurde ikka käib – põllu-, metsa- ja aiasaadusi, loomi, linde, puid, põõsaid, käsitööd ja süüa-juua. Foto: INGMAR MUUSIKUS

Meeleolukaks kujunes uudsena kavas olnud Paunvere kümnevõistlus, kus tuli end proovile panna näiteks kurgitõkkejooksus või küüslaugupressimises. Meestest võitis Mikk Simmulmann ja naistest Terje Teder.

“Inimesed on eelarvamuste kütkeis ja võõristavad kitsepiima, aga kui olen neile maitsta andnud, küsivad, kus see hirmus maitse siis on,” naeris Viru-Nigula vallast kitsede ja kitsepiimatoodetega laadale sõitnud Mare Kotšin, kes pööras hulga laadalisi kitsepiimausku.

Õnnelikud olid ka tema kaks pisipõnni Kiur (6) ja Kaur-Kristjan (8), kes sõitsid laadalt koju vilepillidega.

“Laat on hea koht, kus saab ka kaupa vahetada. Andsin ühele vilepillimüüjale kitsepiimast tehtud kohupiimamääret ja vastu andis ta poistele pillid,” oli ema rõõmus.

Kuigi järgmisel aastal kannab väljanäitus ja laat järjekorranumbrit 13, ei tähenda see, et asi ära jäetakse. Seda hirmugi pole Paunveres. Ja pidulikult avatakse aasta pärast kellamees Lible kuju, mis pühendatud teda võrratult mänginud näitlejale Kaljo Kiisale. Kuju tarvis koguti tänavusel laadal annetustena juba esimesed tuhanded kroonid.

No comments: