Monday, April 26, 2010

Nädalavahetusel perega talgutele

http://naistekas.delfi.ee/elu_on_seiklus/mistoimub/article.php?id=30675405

Nädalavahetusel perega talgutele
Naistekas
27. aprill 2010 00:00


Laupäeval on uksele koputamas suur üle-eestiline talgupäev, mil saab koos pere ja sõpradega kaasa aidata kodukohas, sünnikohas või lihtsalt mõnes toredas Eestimaa paigas oluliste asjade ära tegemisele.

Ettevõtlikud inimesed on Eestimaa erinevais paigus selleks päevaks üles seadnud hulga põnevaid ja vajalikke talgutöid — näiteks Väike-Maarjas saab osaleda lõbusal kaltsupeol ja teha uueks vanu armsaid riideesemeid, Haapsalus saab appi minna lastepargi korrastamisele. Lääne-Virumaal saab aga osaleda Voorse piimakitsede talu ehitustalgutel, kus võimalus proovida talutöid, jahvatada vilja raua-ajast pärit jahvekivil, ehitada treppi ja maitsta kitsepiimajuustu. Hiiumaal Kõrgessaare vallas saab paika seada lindude pesakaste ja õppida linnulaulu. Kes aga eriti ehedat kogemust otsib, saab sõita Lääne-Virumaale piisonifarmi talgutele, kus toimub rajatava maaelu teemapargi korrastus, talgulistele pakutakse lisaks värskele õhule ja tööle ka indiaani suppi, burgerite sõud ja “Piisoni musi”. Need on vaid mõned pea tuhandest erinevast ettevõtmisest, kus sellel päeval kaasa lüüa saab.

Edelaraudtee pakub talgupäeva auks kõigile rongiga reisijatele pea poole soodsamat piletihinda, nii et auto võib sel päeval hoopis koju jätta ja teha üks lõbus rongireis pere või sõprade seltsis. Töötukassa maksab registreeritud töötutele talgupäevale minekuga seonduvalt transporditoetust, kui talgukoht asub elukohast 0,5 — 70 km kaugusel. Toetust makstakse talgujuhi poolt täidetud osalemisvormi alusel 1,5 krooni kilomeetri kohta. Vajaliku vormi saab alla laadida Töötukassa veebilehelt (www.tootukassa.ee). Kes aga kohalejõudmiseks küüti otsib või seda pakkuda tahab, võib minna www.kyydiga.ee lehele, kus paremas servas asuva bänneri kaudu pääseb talgupäeva küüdipakkumiste lehele.

Päevale saab väärilise punkti panna laulu, tantsu ja pillimänguga kümnetel erinevatel simmanitel mis sel õhtul erinevais paigus peetakse. Erinevates kohtades saab kuulata kohalikke muusikuid, vaadata rahvatantsijaid ja teisi esinejaid ning ka ise laulu ja tantsu proovida. Täpsema info konkreetse talgupaigaga seotud simmani ja meelelahutuse kohta leiad iga talgupaiga lisainfost. Paljud on üleval ka www.teemeara.ee lehel lingi “Simmanid” all.

Lauluhimuliste jaoks panid talgute korraldajad Talgulaulikusse kokku rohkem kui 200 erineva tuntud rahvaliku laulu sõnad, mida hea talgute ajal, järel ja hiljemgi ühiselt laulda. Selle lauliku saab kas otse postiga www.teemeara.ee lehelt koju tellida või kaasa haarata Bauhofi kauplusest.Tulekust anna registreerimisega märku samuti kas veebilehel või telefonil : 59074000 ( iga päev kell 9.00-18.00 )

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Kas panite tähele,et välja on toodud justnimelt õiged talgud aga mitte koristustööd...


Vanast ajast saati on talguid peetud majade ehitamiseks.
Külarahvas tuli kokku ja ehitas noorele perele talu.

Ka tänapäeval talgute mõte seisneb selles,et noor pere saaks omale kodu ilma pangalaenuta.
Näiteks,talgute abil ehitatakse savi või põhumaju,nonde ehitusmaterjalidele kulub vaid kakskümmend tuhat krooni.
Talgud ei tähenda koristustöid.