Wednesday, April 21, 2010

Loodusehitajad tutvustavad Kuressaares savi- ja põhuehitust

http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&artid=35813&sub=1

Autor: Monika Puutsa
Neljapäev, 22. aprill 2010.



Oma tuuriga 24. aprillil ka Kuressaarde jõudvad loodusehitajad tutvustavad huvilistele tänapäevast savi- ja põhuehitust.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Foto on illustratiivne.
Kokku kümnes Eesti linnas korraldatavate infopäevade põhiteema on: kas ja kuidas saab tänapäevase savi- ning põhuehituse tehnikate abil ehitada vastupidavaid, kauneid ja energiatõhusaid hooneid. Tuuri moto kõlab: “Tänapäevane looduslik kodu – energiatõhus, jõukohane ja võluv!”.

Looduskeskus OÜ juhatuse liikme Jaanus Viese sõnul on ringreisi põhjus üha suurenev huvi looduslike ja energiat säästvate ehituslahenduste vastu. “Iga aastaga aina enam tähelepanu köitvast savi- ja põhuehitusest on saanud nn tavaehituse kõrval arvestatav alternatiiv, kuid inimeste teadlikkus looduslike ehituslahenduste kasutamiseks on siiski madal,” tõdes ta.

Viese, Sven Aluste ja Kermo Jürmann jagavad mittetulunduslikul ja iseehitajale suunatud üritusel kuulajatele oma kogemusi erinevate savi- ja põhuhoonete püstitamisel ning looduslike viimistlusmaterjalide valmistamisel.

Infopäevale tulnud saavad ülevaate tänapäevastest põhu- ja saviehituse tehnikatest, samuti võimalustest ning ka ohtudest looduslike materjalidega ehitamisel. Lisaks leiab kajastamist ümaravormilise savi-liiv-sisustuse ja niiskusele vastupidavate looduslike krohvide valmistamine.

“Räägime paljudel teemadel – alates sellest, kuidas saab maast savi ja liiva, lisada sellele näiteks põhukiudu või hundinuiavilla ja kasutada viimistluses kas või olemasolevates kodudes,” ütles Viese. “Ei pea ju ilmtingimata minema poodi savikrohvi ostma.”

Viese andmeil on Eestis looduslikke kodusid enim ehitatud Põhja-Eestis. “Põhja-Eestis on savihooned, Lõuna-Eestis põhuhooned,” lausus ta. Seni kaheksas linnas loodusehitust propageerinud meeste hinnangul on inimeste huvi teema vastu olnud suur – viimastes linnades on tutvustavatest üritustest osa võtnud 40–50 inimest.

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

22.04.10, 04:06
Kõikse olulisem on nonde majade puhul see,et neid ehitatakse talgute abil ja seetõttu pääsetakse pangaorjusest s.o. pole tarvidust võtta kodulaenu...ehitusmaterjalide maksumus on vaid ligemale kakskümmend tuhat krooni...kahekümne tuhande krooni eest saad endale unelmate lossi...kahekümne tuhande krooni eest saad endale kodu...

Toimetus kustutas kommentaari lõpuosa:
Ma olen väga tänulik teile
Monika Puutsa selle artikli eest.
Ma suudlen teie üsa.