Wednesday, April 28, 2010

Eeskujulik 17aastane Taavi Irves

Kõik noored ja vanad võtke eeskuju Taavi Irvesest sest siis te enam ei karda elada oma elu...

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=10743

Võrumaa noormees sööstis süstaga Jägala joast alla


Karl Ruuda

EKSTREEM • Kui keegi mõtleb, et tegu oli süüdimatu noorukiga, kes heast peast kaheksa meetri kõrguselt süstaga alla sööstab, siis nii see päris pole.

Praegu Tartus õppiv 17aastane Taavi Irves on ekstreemsportlane, kel aastaid aerutajastaaži. Peale selle on ta hankinud kogemusi süstaslaalomis võisteldes.

Läinud pühapäeval tekkis aga soodne moment, et saada teiseks eestlaseks, kes edukalt süstaga Jägala joast alla sõidab.

„Ütleme nii, et huupi ei läinud keegi midagi tegema. See oli kaalutletud otsus, ” rääkis Taavi isa, ekstreemspordiürituste korraldaja Hillar Irves. „Olime seal ühel võistlusel ja võistluse vahel tekkis sobiv moment hüppe sooritamiseks, veetase ja ilmastik soosisid seda.”

Et kõik turvaline oleks, oli kohal ka päästemeeskond. „Turvanõuded olid täidetud ka kui midagi oleks juhtunud, siis oleksime saanud operatiivselt appi minna,” ütles Hillar Irves. Esimese eestlasena sõitis kolm aastat tagasi Jägala joalt alla ekstreemsportlane Andres Kaju. „Lätlased on sealt alla sõitnud tegelikult küll ja küll, kuid Taavi oli teadaolevalt teiseks eestlaseks, kes sealt alla sai.”

Jugadelt süstaga allasööstmine on tegevus, kus selgroovigastused on sagedased. Laskumisel on oluline, et süst läheks vette peaaegu vertikaalselt, sest horisontaalses positsioonis süstas istuva sõitja selgroog sellele vastu ei pea.

Hillar Irvese sõnul peitub suur oht ka selles, kas tagasivool tirib süstamehe vee alla või mitte. „Iseenesest loetakse Jägala juga suhteliselt ohutuks. Seal on sügav ja selletõttu ei teki seal väga tugevat vastuvoolu, mis süstamehe vee alla vangi jätaks,” selgitas ta.

Taavi Irvese jaoks pole see aga esimene kord kuskilt süstaga alla sõita. „Trennide käigus oleme hüpanud autosildadelt alla. See on nii, et istud silla äärel ja lased end põksti süstaga vette. Taavi on süstaga alla sööstnud ka Kubja kuuemeetrisest hüppetornist,” rääkis Taavi isa Hillar ja lisas, et tänu heale ettevalmistusele tuli ka Jägala hüpe hästi välja. „Taavil olid muljed muidugi laes ja adrenaliin lõi pea kohal kokku.”

Kuigi omaette võistlusi ei peeta nende vahel, kes kuskilt alla julgeb sõita või mitte, siis Hillar Irvese sõnul on inimloomuses midagi, mis paneb esmapilgul ületamatuid takistusi ületama. „Inimesed tahavad ju ikka saavutada midagi, mis algul võib tunduda absurdsena,” sõnas Hillar Irves ja tõi näite. „See on nagu mägironimine. Võistlusi ei peeta, kuid loeb see, kas oled seal mäetipus käinud või mitte. Sama on sellega, et kas oled siit alla sõitnud või mitte.”

Hüpe on edukalt sooritatud ja nüüdsest keskendub Taavi Irves enda tõestamisele kärestikuslaalomi alal. „Meie eesmärk pole siiski jugadelt alla söösta vaid ikka süstaslaalom, mis on ka olümpiaala. See on praegu üks kiiremini arenevaid spordialasid maailmas, mis on väga ekstreemne, dramaatiline ja hästi jälgitav,” võttis Hillar Irves edasised plaanid kokku.

No comments: