Tuesday, March 30, 2010

Semper: segadus Ühtse Eesti ümber on arusaamatu

http://uudised.err.ee/index.php?06198956

Ene-Liis Semper. (ERR)

30.03.2010 21:46

Projekti Ühtne Eesti suurkogu ühe algataja Ene-Liis Semperi hinnangul on arusaamatu, mis NO99 projekti ümber nii palju segadust tekitab.
Ene-Liis Semper ütles ETV saates "Vabariigi kodanikud", et möödunud nädala kolmapäeval Radissoni hotellis projekti tutvustades teatasid korraldajad, millega tegu ja kuidas nad edasi käituvad.

"Me sealsamas pressikonverentsil ütlesime, et projekt juba käib ning me kasutame selliseid võtteid ja retoorikat nagu poliitikud ja erakonnad kasutavad. Miks selline segadus, kui me seda tegema hakkasime?" rääkis ta.

Semper lisas, et kuigi projekt on juba läbi mõeldud, on see nädalaga ennast justkui ise kirjutama hakanud.

Ta selgitas, et NO99 teater ei kavatse naeruvääristada poliitikat, vaid püüab inimestele jagada informatsiooni poliitika tegemise kohta ja näidata, kuidas Eestis demokraatia toimub.

"Me ei näe selles midagi halba, kui inimestele näidata, kuidas Eestis demokraatia mehhanismid toimivad," märkis Semper. "Me oleme selle projekti kallal mitu aastat tegelenud ja küsitlenud erinevaid inimesi. Tahame saadud informatsiooni inimestega jagada. Ühtse Eesti suurkogul saavad inimesed näha, mis seni on toimunud kinniste uste taga," lisas ta.

Semperi sõnul on juba praegu paljud inimesed, ka tegevpoliitikud ja erakonnad avaldanud enda toetust projektile. "Paljud inimesed, kes ei ole erakondlikult seotud, on hakanud meiega ise ühendust võtma. Meie fännilehega on liitutud Facebookis, inimesed tulevad tänaval ligi ning pakuvad oma toetust. See näitab, et algatus on kuidagi õigel hetkel tulnud," rääkis projekti algataja.

Sellest, millega projekt lõpeb või milleni see viib, ei tahtnud Semper saates öelda, sest see oleks justkui teatrietenduse lõpu ära rääkimine.

Teatri NO99 projekt on tervitatav

Ajakirjanik Juku-Kalle Raidi hinnangul on hea, kui kunst sekkub poliitikasse. "See kummutab ka arusaama, et kultuuril pole poliitikas midagi kaasa rääkida. Kuulen harva loomeliitude häält," rääkis Raid.

Poliitik Indrek Raudse hinnangul oleks tervitatav, kui Eestis sünniks projekti tagajärjel ka uus erakond, samas ei pea see otseselt välja kasvama Ühtse Eesti suurkogult. Tema sõnul ergutaks see konkurentsiga vanu olijaid. "Taolise kriisi juures, kus on näiteks 100 000 töötut, on inimestes loomulikult pettumus. Selle pinnalt oleks imelik, kui ei sünniks uut erakonda," märkis Raudne ja lisas, et vajadus ühiskonnas uue erakonna loomiseks võib olla olemas.

Ka suhtekorraldaja Ivo Rulli arvates on Ühtse Eesti suurkogu tervitatav projekt, kui sellest midagi positiivset sünnib. Samas kardab ta, et inimesed võivad selle projektiga poliitikast võõranduda.

"Minu põhikartus on see, et vastumürgiga inimestele üle ei doseeriks. Muidu võib juhtuda see, et tervendav mõju muutub võõrandamiseks ja vastikuks," ütles ta.

Semper inimeste võõrandamist poliitikast ei karda just inimeste suure huvi ja tagasiside tõttu.

No comments: