Sunday, March 28, 2010

Päikeseenergia lennukit katsetati välistingimustes

http://www.postimees.ee/?id=190734

20.11.2009 13:36


Päikeseenergial lendava lennuki Solar Impulse prototüüpi katsetati esimest korda väljas.
REKLAAM
Šveitsis Dübendorfis toimunud katses läbis lennuk maapinnal kahe kilomeetri pikkuse teekonna, saavutades kiiruseks viis sõlme, kirjutab BBC.

Testi eesmärgiks oli kontrollida lennuki mootoreid ja pardaarvutit.

Päikeselennuki idee taga on Šveitsi seikleja ja lennundusasjatundja Bertrand Piccard.

Järgmise aasta veebruaris peaks lennuk tegema oma esimese lennu. Üle Atlandi on kavas lennata 2012. aastal.

Täna korratakse sõitmistesti ja siis proovitakse kiirust tõsta kümne sõlmeni. Selles katses püüab katsepiloot tunnetada, kuidas lennuk maapinnal käitub.

Solar Impulse Inc. esindaja kinnitusel läks esimene test just nii, nagu plaanitud oli.

Kui ka teine katse edukas on, võetakse järgmise kahe nädala jooksul käsile lühilend.

«Selles katses on plaanis lennata ainult paar meetrit, nii nagu vennad Wrightid tegid 1903. aastal. Eesmärgiks on uurida, kuidas ja kas masin lennul vastu peab,» selgitas Solar Impulse esindaja Andre Borschberg.

Ta jätkas, et kui kõik kulgeb nii nagu peab, siis plaanitakse lennuk osadeks võtta ja transportida see Lääne-Šveitsis asuvasse Payerni õhujõudude baasi. Sealt peaks algama siis veebruaris kahe tunni pikkune katselend.

Lennuk on kaetud 12 000 väikese päikesepaneeliga. Solar Impulse kaalub lennuki kohta vähe, ainult 1500 kilogrammi, kuna ta koosneb tänapäevastest kergmaterjalidest.

Öiste lendude jaoks on kerglennukil liitium-polümeer patareid, mis kaaluvad 400 kilogrammi. Ka on lennumasinal neli mootorit, mille igaühe võimsus on kümme hobujõudu.

Päikeselennuki maksimaalkiirus ulatub kuni 70 kilomeetrini tunnis ehk see ei ole just eriti kiire. Sellise kiirusega kulub ümber Maa lennuks ehk 40 000 kilomeetri läbimiseks 25 päeva.



Toimetas Inna-Katrin Hein

No comments: