Monday, March 22, 2010

Kõhuli pööratud Eesti Ema ootab püstist rahakotti

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=10588


Irja Tähismaa


Peagi viimast lihvi saama hakkav Eesti Ema kuju vajab püstipanekuks inimestelt viimast olulist panust.

„Ema süda on ikka ema süda,” räägib teenekas vabadusvõitleja ning Eesti Memento Liidu juhatuse esimees Enn Tarto esmaspäeval, Eesti Ema uue külje pööramise üritusel Põlvamaal Moostes, „üks ema kurtis kord mulle, et ta poeg läks ära kommunistiks. Aga ema armastas teda ikka — läks kirikusse, pani küünla, ja palus, et poeg ei hakkaks vähemasti inimesi tapma. Vat selline on ema süda!”.

Enn Tarto on üks neist paljudest Eesti Ema kuju saatuse pärast muretsevatest mementolastest, kes esmaspäeval kella 12 paiku Moostes kuju uue külje pööramisele õhinal kaasa elasid. Esmaspäev oli see tähtis päev, mil kõikidele eesti emadele pühendatud kuju suure kraanaga ettevaatlikult kõhuli pöörati.

„Kraana tõstejõud on ju kuus, aga kuju kaalub kaheksa tonni,“ muretseb Memento Liidu revisjonikomisjoni liige Anne Eenpalu, „palume siin kõik jumalat, et kuju ikka terveks jääks”.

Ja küllap ta juba jääb. Eesti ema juba nii kergelt ei murta. Vaatamata sellele, et kaht last õlgadel hoidva naise püstipanek oli vahepeal rahapuuduse tõttu juba küsimärgi all, elab Tallinna skulptorite Ilme ja Riho Kulla loodud kuju kohaltkangutamise ilusti üle.

Eesti Ema kuju idee autor, pikka halli patsi kandev Hans Sissas on elevil, käib ümber kuju ja klõpsib pilte. Tema ongi vast kõige laiema naeratusega inimene pidulikul üritusel.

Esimese kiviraiduri Margus Kurvitsa välja vahetanud Kristjan Kittus vaatab tõstmist mureliku näoga pealt. Ta on Eesti Emaga oktoobrist saati kõvasti vaeva näinud ja tahab, et kõik hästi läheks. Suur töö ju ikkagi tehtud. Kui küsin, mis eelmise kiviraiduri, Rõuge mehe Margus Kurvitsaga juhtus, siis vastab Kristjan Kittus naeratades: „Eelmine raidur väsis ära”.

Puudu on veel 290 000 krooni

Eesti Ema paigaltliigutamisele kaasa elama tulnud Eesti Memento Liidu juhatuse esimehel, vabadusvõitleja Enn Tartol on näpus kiri, mille ta on äsja, 11. märtsil saatnud ERAFi ehk Eesti Represseeritute Abistamise Fondi nõukogu esimehele Ken-Marti Vaherile.

Pöördumise põhjus on asjaolu, et Ken-Marti Vaher ja tema erakonnakaaslane Urmas Reinsalu IRList taotlesid ja ka said riigi eelarvest ERAFile isamaaliseks kasvatustööks 1,5 miljonit krooni. Härra Enn Tarto leiab, et ERAF võiks sellest rahast 200 000 krooni Eesti Ema heaks annetada.

Patriootlikult meelestatud Anne Eenpalu on temaga täiesti nõus. „See on puhas isamaaline kasvatus!” ütleb ta kuju kohta. „Mis võiks olla veel isamaalisemat ja ilusat, kui osutada selle kujuga austust eesti emadele ning innustada neid laste sünnitamisel ja kasvatamisel?”

Hetkel on kuju püstipanekuks puudu veel 290 000 krooni. Aga piisaks, kui ERAF eraldaks kas või 200 000. „90 000 võiksid represseeritud kas või ise koguda,” ütleb Anne Eenpalu.

„Juba homme teen uue järelepärimise,” ütleb Enn Tarto naerusuiselt. „Nüüd ei ole muud, kui tuleb rahakott püsti ajada,” sekundeerib talle üks üritusel viibiv meesterahvas. Lõpuks saabub bussiga ka skulptoritest abielupaar Ilme ja Riho Kuld, kes peavad nüüd kujule viimase lihvi andma. Nende töö algab aprillis, kui jääb veel napp kuu Eesti Ema loodetava piduliku püstiseadmiseni emadepäeval, 9. mail.

Skulptor Ilme Kuld, kes on ka ise Moostest pärit, ütleb, et on Eesti Emale kavandatud asukohaga Rõuge Ürgorus väga rahul, sest see on üks ilusamaid kohti Eestis.

Skulptorid on kujust juba ka mõned väikesed meened teha jõudnud ning neid on kavas veel teha – müügi jaoks. Nõnda on igaühel võimalik endale väike Eesti Ema kujukene soetada ja sedasi kuju lõplikule paigaleasetamisele kaasa aidata.

Õhus on ootusärevust ja mitte kellelgi paigalviibijatest ei näi olevat kahtlust, et Eesti Ema, mis on talunud kõiksugu raskusi niisama vapralt kui päris eesti emad, maikuus siiski imeilusasse Rõuge Ürgorgu jõuab.

Anne Eenpalul on vaid üks palve: et kõik inimesed, kellel on vähegi võimalik, annetaks kuju heaks, kui palju neil võimalik. Palju ei olegi vaja. Piisab piskust, sest Eesti Ema on kannatlik ja vähenõudlik. Tema kehatemperatuur on küll Moostes asuvas jahedas töökojas miinus -20 kraadini langenud, aga armastus, mida ta kiirgab, on soe ja piiritu.

Olgu siinkohal veelkord üle korratud need kontod, kuhu saab Eesti Ema toetuseks annetusi teha. Need on Memento Võrumaa Ühenduse konto SEB pangas (10220035996014) ja Swedbankis (221025673851). Selgituseks märkida „Monument Eesti Ema”.

Annetajate nimed avaldatakse Võrumaa Teatajas ning raiutakse monumendi nurgakivisse. Võib annetada ka helistades mobiiltelefoni numbrile 900 5522, kuid siis jääb annetaja anonüümseks.

No comments: