Sunday, February 21, 2010

Heitgaaside must mõju südame veresoonkonnale tõestatud

http://uudised.ekspressauto.ee/news/auto/article.php?id=29265689

Heitgaaside must mõju südame veresoonkonnale tõestatud
19. veebruar 2010 08:34


Sudu on kena ja müstiline, ent maksab paljudele elu
Sudu on kena ja müstiline, ent maksab paljudele elu
AP/Scanpix


Maanteede ääres elanevatel inimestel suureneb areroskleroosi risk kaks korda. Seda kinnitab taas värske uuring, mis viidi läbi Los Angeleses maanteede ääres resideerivate kodanike tervist jälgides. Väidetavalt on see esimene otsene tõestus, et südame veresoonkonna paksenemise ja sõidukite heitgaaside vahel on otsene seos.

Vastav teaduslik uurimus publitseeriti sel nädalal ajakirjas PloS ONE, kirjutab Los Angeles Times. Kolme aasta jooksul monitooriti 1483 inimese arterite seinte paksust ning kohalikku õhusaastet. Selgus, et viimase tõttu paksenevad arterid neil inimesil tavalisest kahekordse kiirusega.

Arteroskleroos on Lääne ühiskonnas pea poolte haigussurmade põhjuseks. Ning kuigi senigi oli ju selge, et sisepõlemismootorite heitgaasid pole sisse hingamiseks, polnud teadlastel nii selget sidet õnnestunud siiamaani välja joonistada.

Uurimus ei soovita rajada elamuid või ühiskondlikke asutusi maanteedele lähemale kui 300 meetrit. Aga mis saab bensiinijaamades töötavatest inimestest? Kas nemad peaksid kandma kogu aeg maske?

No comments: