Monday, February 22, 2010

Ennekuulmatu: setud tahavad käibele võtta oma raha!

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=367846

Ennekuulmatu: setud tahavad käibele võtta oma raha!
Sander Silm
22.02.2010 10:11

Eesti kagunurgas elavad setud tahavad paralleelselt krooniga võtta käibele oma raha. Idee autorite arvates elavdaks see nii sealselt majandust kui muudaks piirkonda atraktiivsemaks turistide silmis.

Idee ühe autori, Riigikogu liikme Inara Luigase sõnul oleks setu raha näol tegemiseks alguses krooniga ja hiljem euroga paralleelses ringluses olevate setu sümboolikat ja ajalugu kujutavate ning turvaelementidega varustatud paberkupüüridega.

"Kui projekt ennast õigustab, võivad päevakorda tulla ka mündid ja elektrooniline raha," lisas ta.

Luigas selgitas, et Setumaal jääb seaduslikuks maksevahendiks ikkagi Eesti kroon, kuid vastavalt lepinguvabaduse põhimõttele võib poolte kokkuleppel kasutada ka muid maksevahendeid.

"Seega, kui Setumaal saab igal pool maksta krooniga, siis ei tohiks kellelegi pinnuks silmas olla asjaolu, et piirkonnas tunnistatakse veel ka setu raha," rääkis ta.

Luigase sõnul pole kavandatav setu raha mõeldud ei mängurahaks lastele ega suveniirrahaks turistidele või kollektsionääridele. Tegemist oleks reaalse maksevahendiga, millega saab Setumaal osta kaupu ja tasuda teenuste eest ja mis aitaks elavdada sealset majandust.

"Osalise koormusega töötavale või töötule inimesele oleks teatud töötundide tegemine setu raha eest heaks võimaluseks. Selle raha eest ei saa küll reisida välismaale või tegutseda Tallinnas, kuid oma küttearve ja igapäevase toidu võiks küll kätte saada. Sellisel viisil parandab töö setu raha eest kindlasti konkreetse inimese olukorda," leidis Luigas.

Setude idee pole midagi revolutsioonilist. Saksamaal näiteks on oma paralleelraha käibel 16 erinevas regioonis ja 49 piirkonda teevad tugevat tööd selles suunas, et ka nemad euro kõrvale teise raha juurde saaksid. Lisaks Saksamaale ei ole paralleelraha kontseptsioon võõras ka Austrias, Shveitsis, Taanis, Itaalias, Hollandis, Šotimaal, Hispaanias ja Põhja- Iirimaal.

No comments: