Sunday, February 21, 2010

Eesti firma loodab paari aasta pärast elektriautosid tootma asuda

http://www.epl.ee/artikkel/478477

Eesti firma loodab paari aasta pärast elektriautosid tootma asuda


Vabaduse väljaku alusesse parklasse elektriautode pistikupesa valmistanud firma plaanib paari aasta pärast elektriautosid tooma hakata.
Merilin Kruuse, toimetaja 22. september 2009 13:38

Laadimiskonsooli valmistas ja paigaldas omal kulul Vabaduse väljaku all asuvasse parklasse AS Silwi autoehitus, mille tootmisjuht Tõnis Raametsa sõnul on firmal plaanis hakata Eestis elektriautot tootma. „Selleks pidi midagi tegema, et projekti käima lükata. Võimalus oli, et pistikupesa paigaldada, see on ikkagi selleks, et propageerida rohelist mõtteviisi ja elektriauto toomise plaani edasi vedada.“

Raamets osutas, et kuna Hiina on elektriautode turule aktiivselt sisenenud, siis pole väga palju aega oodata. „Aasta-kaks on perspektiiv. Asja aetakse ka riiklikul tasemel, et saada toetused,“ märkis Raamets. Raametsa hinnangul oleks elektriautode tootmine Eestis võimalik juba praegu. „Vajalik know-how on olemas,“ viitas ta Tallinna tehnikaülikooli ja Tallinna tehnikakõrgkooli teadmistele ja oskustele.

Raamets märkis, et on mitmeid võimalikke ärimudeleid, kuidas elektriautosid turule tuua. Tõenäoliselt ei hakka inimesed autosid välja ostma, vaid rentima. Võrdlusena rääkis Raamets mobiiltelefonidest, mis saadakse tasuta, kuid mille kasutamise eest makstakse kuus mingi summa.

„Elektriautodega saaks olla sama moodi, keegi ei hakka neid välja ostma, vaid maksta tuleb kilovatt-tunni eest,“ nimetas Raamets ühe võimaliku mudeli. „Põhielu käib linnades ja seal saab pakkuda rentimist. Linn on valmis igasuguseid soodustusi tegema,“ lisas ta. Raametsa hinnangul läheb elektrihind kindlasti odavamaks ja elektriautode perspektiiv on suur.

Loodetakse riigi toetusele

Raametsa sõnul on elektriauto ettevõttel praegu vaid paberil disaineri visandina, kuid on mõtteid, kust mida saada ja mida teha võiks. Raamets märkis, et autode valmistamiseks peab nende vastu huvi olema ning enne tootma hakkamist tuleb Eestis või välismaal teha pilootprojektid.

„Oluline on, et oleks riigi huvi. See on nüüd tekkinud ja huvigrupp on täitsa olemas. Majandusministeeriumis on inimene, kes seda asja veab,“ lausus Raamets. Eesti tasandil on riik valmis toetama 50%, kuid Raametsa sõnul on mujal taoliseid projekte toetatud palju enam. „Nüüd tahetakse muuta, toetust tahetakse ka EL-ist saada,“ märkis Raamets.

Firma valmistaks esialgu linnainimeste jaoks autosid, mille suurim kiirus oleks umbes 50 km/h. Arvatavasti oleks klientideks pigem rendifirmad, kes pakuks võimalust sõita elektriautoga näiteks lennujaama või sadamasse, või restoranid, kes saaksid autot toiduainete laialiveoks kasutada või postifirmad, kes veavad kaupa hommikuti, mil elektriauto vaiksus tuleb eriti kasuks.

Raamets näeb firmade jaoks eelisena ka seda, et elektrihind on võrdlemisi stabiilne, samas kui kütuse hind võib ootamatult muutuda. „Kui autol on parkimine tasuta, siis on nende vastu kindlasti suur huvi,“ arvas Raamets. Ta lisas, et firma sooviks on ehitada 5000 või isegi 10 000 autot.

Praegu on pool elektriauto hinnast selle aku, nentis Raamets. Tema sõnul maksab 100 km/h sõitev elektriauto praegu pool miljonit krooni. Kui auto maksab aga koos akuga 100 000 krooni või alla selle, siis saab seda endale lubada rohkem inimesi. Eestis seni elektriautodega tegelenud OÜ Zev Motorsilt saab tellida 145 000 kuni 469 000 krooni maksva elektriauto.

Eestis osataks juba praegu elektriautosid valmistada

Elektriautod vajavad eri hulgal laadimist, sõiduauto sõidab pärast üht laadimist Raametsa sõnul 130-150 kilomeetrit. Kuigi Raametsa sõnul võib lähitulevikus arvatavasti energiat jätkuda 1000-2000 kilomeetri läbimiseks, siis praegu tuleb auto ilmselt igal öösel laadima panna. Tulevikus saab autodele Raametsa hinnangul ka kiirlaadimist teha.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli rääkis Päevaleht Online’ile, et ühel elektriautol kulub laadimisel kuni 3000 vatti elik kolm krooni tunnis. Täislaadimiseks läheb umbes kaheksa tundi ehk kuni 24 krooni. Kui Vabaduse väljaku aluse parkla laadimisjaam saaks igatööpäevase püsikliendi, kes aku uue päeva hommikuks tühjaks sõidab, siis kuluks ühe auto peale umbes 500 krooni eest elektrit kuus.

Eestis on praegu kokku registreeritud vaid kuus elektriautot, kuid Vabaduse väljaku parklas saab korraga akut laadida kaks. „Aga kuuldavasti on tulemas ka sellised hübriidid, millel ka kaabliga laadimise võimalus. Siis ka need loomulikult,“ lausus Mutli.

Elektriautod saavad Tallinna üldkasutatavatel parkimiskohtadel ka tasuta parkida. Praegu saab tasuta parkida osaliselt või täielikult elektri jõul töötavate hübriidmootoritega sõidukuid, mille heitgaasides on kilomeetri kohta kuni 125 grammi süsinikdioksiidi. Vabaduse väljaku aluses parklas hübriidsõidukitele tasuta parkimise soodustus ei kehti.

Uuest aastast saab tasuta parkida mõnevõrra vähem autosid, kuna 1. jaanuarist jääb tasuta parkimise õigus vaid sõidukitele, mille süsinikdioksiidi emissioon on null grammi kilomeetri kohta.

Tasuta parkida ja akusid laadida saab iga auto Tallinnas aasta jagu. Laadimisjaamas saab Mutli sõnul põhimõtteliselt ka mobiiltelefoni akut laadida. „Samas ma ei näe põhjust, miks peaks minema parklasse oma telefoni laadima, seega on see „elektritankla“ ikkagi sihtotstarbeliselt elektriautodele.“

•• Silwi autoehitus on ehitanud tarbesõidukeid ümber väikebussideks, koolibussideks, linnabussideks, erisõidukiteks kiirabile, politseile ja päästeteenistusele, ning veokite pealisehitisi – furgoone, kaubaautosid ja külmikautosid.
Pildid

Kokku 3 pilti
Trüki
Saada
Selle artikli kohta on võimalik lugeda 28 arvamust Palun logige arvamuse avaldamiseks sisse!
Trüki
Saada
Seotud

* (29.10) Eesti teadlaste leiutis ahvatleb USA meditsiinigiganti (4)
* (28.09) Elektriautode maaletooja: eestlased eelistavad luksust säästlikkusele (15)
* (21.09) Elektriautode laadimiskohta ülemäärane klientidetulv ei ähvarda (12)
* (21.09) Vabaduse väljakul saab autot laadida (0)

Reklaam
Talverehvide lao tühjendusmüük -50%
Värsked tööpakkumised
Soodne lennupilet internetist! Hea hinna leiad siit
SKY TRAVEL - TÜRGI -50 %
Abieluvara ja laenuteemad
Delli sülearvuti, Windows 7 ja üli- soodne hind -70%
Nii odavalt ainult Scandinaviantoursist - Jurmala SPA
Mööbli eripakkumised - LIVING.EE
Talveromantika Vihula mõisas! HOTELLIVEEB.EE
Põhjalik autode käsipesu 100.-
Enimloetud
Enimloetud
Enim arvamusi

Sudoku
sudoku Sudoku on loogikal põhinev numbrimäng
Mängi sudokut
Ilm
pilves selgimistega ning kerge lumesajuga ilm. Õhtupoolikul saju võimalus väheneb. Tuul pöö... -15 °C minlumi
Ilm täpsemalt
Lisalehed

* Spordileht
* Laupäev
* Möte
* Riigikaitse

Erirubriigid

* Arkaadia
* Teadus
* Loodus
* Aed
* Tervis
* Töö

Erilehed

* Loodus Ravib
* Vancouver 2010
* Investeeri
* Tõhus energia
* Reisileht
* Hambaleht

Vaata edasi

No comments: