Thursday, January 28, 2010

Sõnajalgade plaanitav tuulepark kriitika all http://www.omasaar.ee/index.php?content=artiklid&sub=41&artid=17465&sec=1

Sõnajalgade plaanitav tuulepark kriitika all (1)

Autor: Ain Lember
Reede, 29. jaanuar 2010


MTÜ Nasva Selts teatas Kaarma vallavalitsusele, et on kindlalt vastu perekond Sõnajalgade firma OÜ Timothy plaanile püstitada Nasva külla tuulegeneraatorid.

Sel nädalal teatas Kaarma vallale oma vastuseisust kavandatava tuulepargi ehitamisele ka MTÜ Saarte Kalurite Ühing.
Nasva seltsi juhatuse esimees Eero Lapp rõhutas, et avalikustamise etapi läbinud Kaarma valla üldplaneeringu eelnõu ei näe ette tuulegeneraatorite rajamist Nasva külla. Seega tähendaks arendajale vastutulek niigi ligi 10 aastat kestnud üldplaneeringu kehtestamise järjekordset edasilükkamist seoses täiendava keskkonnamõjude hindamise, uue avalikustamise ja kohtuvaidlustega.

Nasva inimestel on Lapi sõnul negatiivne kogemus kahe juba olemasoleva tuulegeneraatoriga, millest isegi enam kui 1300 m kaugusel elavad inimesed kaebavad rütmilise pideva müra üle läänekaare tuulte korral (“nagu sõjaväe marssimine”). Eriti häirib müra õhtu- ja öötundidel ning nädalavahetustel.

Samuti varjutavad tuulegeneraatorid oma liikuvate labadega vaadet küla poolt merele ja õhtusele päikeseloojangule. Juba olemasolevate generaatorite pöörlevate tiivikute tekitatud valguse sähvimine häirib lähemate elamute elanikke.



Võttes aluseks väliskirjanduses avaldatud artiklid, on põhjust arvata, et tuulegeneraatorite tekitatud infraheli mõjub tervistkahjustavalt isegi kuni 10 km kaugusele, põhjustades peavalu, unetust ja keskendumisraskusi.
Kinnisvara asjatundjatele viidates osutas Eero Lapp, et tuulepargi rajamine suvitus- või elamuehituspotentsiaaliga piirkondades mõjutab maa hinda negatiivses suunas, praktiliselt nullilähedaseks langeb juba generaatori n-ö kaitsetsooni jääva maa hind.

Eero Lapi sõnul algatatakse 2010. aastal nelja Lääne-Eesti maakonna teemaplaneering tuuleparkide perspektiivsete rajamiskohtade määratlemiseks ning OÜ Timothy võiks oma äriplaanide realiseerimisel juhinduda eelmärgitud teemaplaneeringu tulemustest

No comments: