Saturday, January 23, 2010

Maalämpö - energiaa maasta!http://www.savonvoima.fi/Energiansaasto/Lammitys/Maalampo/Sivut/Maalampo.aspx

Maalämpö - energiaa maasta!

Maalämpö perustuu aurinkoenergiaan. Maahan varastoitunutta lämpöä otetaan kompressorin avulla talteen ja siirretään lämmönjakojärjestelmään. Toimintaperiaate on sama kuin jääkaapissa, jossa lämpöä siirretään jääkaapin sisältä lauhduttimen avulla huoneeseen. Jääkaappi jäähtyy ja huone lämpenee. Lämpöpumpulla voidaan hoitaa koko pientalon ja käyttöveden lämmitys kokonaan.

Lämpökerroin ilmoittaa kuinka monta kilowattituntia lämpöä saadaan ulos lämpöpumpusta yhdellä kilowattitunnilla sähköä. Lämpökertoimet vaihtelevat välillä 2-4, käytännössä uusilla järjestelmillä kerroin on noin 3, mikä merkitsee, että 2 kWh on "ilmaisenergiaa" ja 1 kWh ostetaan sähkönä. Tällä ilmaisenergialla kuoletetaan lämpöpumpun investointikustannukset. Lämpöpumpun kompressori joudutaan yleensä uusimaan 15-20 vuoden kuluessa, mikä on hyvä huomioida laskettaessa investoinnin taloudellista kannattavuutta.

Suorat lämmityskustannukset jäävät alhaisiksi, mutta lopulliseen kannattavuuteen vaikuttavat myös lämpöpumppujärjestelmän vaatimat lisäinvestoinnit esimerkiksi sähköpattereilla toteutettuun järjestelmään verrattuna.
Tulosta sivu

No comments: