Sunday, January 24, 2010

Liive tahab saada 1,2 miljardit krooni ja 20 aasta jooksul, siis nullib see ära kogu kasu, mis peaks tulema elektrituru avamisest ja konkurentsis

http://www.e24.ee/?id=215804

24.01.2010 15:43
Ruff : "Pole saladus, et Reformierakonna meelemuutuse taga on Eesti Energiaga konkureerivad ärimeeste grupid, kes on agaralt püüdnud poliitikuid mõjutada."

See, et sellised "ärimeeste grupid" toetavad ühte või teist erakonda ongi ju korruptiivne, sest sellega saadakse seadusi, mis ei kannata mingisugust ärieetikat. See näitab ka ilmekalt, et meie energiaturuga ei tegele spetsialistid vaid äraostetud poliitikud. Millal lõppeb Eesti mahamüümine ja hakkab tööle spetsialistidepõhine Eesti majanduse arendamine.
Minuarust peaks poliitikute põhieesmärgiks olema kuulata tarka nõu ja see ellu viia.

24.01.2010 16:14
boo : Kogu aeg käib üks hülge möla. Savisaar süüdistab lobigruppe, Laar süüdistab musti jõudusid. Vägisi tundub, et meie riiki juhib fantoom ja poliitikud on vaesed selgrootud vihmaussid, kes peavad fantoomi käske täitma.

24.01.2010 16:20
lugesin : Laar teab, et eurot ei tule ja sellepärast hakkabki reformist eemale hoidma.

Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet ütles, et euroala ametivõimud ei lase enam kunagi ühtegi riiki rahaliitu, mille eelarveandmed ei vasta tõele – nii nagu Kreeka puhul juhtus.
„Ma ei taha selles osas jätta mingit kahtlust: mitte kunagi enam ei aktsepteeri me eelarvenumbreid, mis ei vasta faktidele,“ ütles Trichet intervjuus Saksa ajakirjale Focus, mis on avaldatud Euroopa Keskpanga veebilehel.
„Euro käibelevõtuks on karmid reeglid ning need tuleb kõik täita. Ja need tuleb täita mitte vaid konkreetsel ajahetkel, vaid jätkusuutlikult. Selles osas on ja jääb Euroope Keskpank väga valvsaks,“ ütles Trichet.

Komm: Reformikommunistide ainuke lootus ongi euro. selle nimel on sahkerdatud hullemini kui kreekas. müüdi maha telekom. anti EEle laenu ja võeti see dividendina välja. samamoodi sadamaga. eesti ple mingil juhul jätkusuutlik ja seda ECB ka arvestab.

24.01.2010 16:26
1932-le : Noh, minu arvates on Eestile Eurot vaja. Selle mittesaamine oleks suur jama täna juba.

Laari väljaütlemised aga tekitavad tavalistes inimestes tõsiseid muresid. Kui riigis kolaitsioonis olev üks osapool on esinenud Eurot kahtluse alla seadvate seisukohtadega, siis mis sa arvad, kas see tekitab inimestes kindlustunnet?

Pakun siiski, et kogu trikitamine Laari poolt käib kongressi jaoks, mis IRLil tuleb ja nagu Postimehest vist lugesin, käib kõva ettevalmitus selleks kõikidel leeridel:-)

Ja ühe asja ütlen veel - Laar tahab olla tuntud selle poolest, et tal on ideed. Ütleme ausalt mõlemad, mitut uut ideed viimasest poolest aastast teame? Minul ei meenu. Küll meenub, et ta üritab pilti saada teiste tümitamisega. See pole riigimees. See on poliitik.

Kaitse seda poliitikut kui tahad, mina olen temas pettunud, ootaks sisu, mitte teiste ideede esitlemist. Viimati esitles Ansipi valimisreformi mõtet, ootan huviga kui ta esitleb jälle Reformi või SDE programmilisi seisukohti.

24.01.2010 16:44
mis kuradi piinlik : mind paneb pigema ahastama see, et selle seadusega tõstetakse elektri hinda ca 30 - 40 % suurtele firmadele praegu ja kõigile inimestele alates 01.01.2013. Narva elektrijaamad hakkavad saama tänase 40 sendi asemel KW selle lisanduvad võrgutasud ülekande eest igale mehele koju saama ca 60 - 80 senti KW, millele lisanduvad võrgutasud ja taastuv energia toetus 12 senti kW selle eest et põletavad ahjus puitu.

EE on eriti tülgastav organisatsioon kogu oma lobistide pundiga, saab räige hinnatõusu ja lisaks veel toetust ka.

Me räägime miljarditest kuludest, mis tulevad Eesti majandusele ja majapidamistele selga. Ühiskonna kahjud saavad olema sajad miljardid kümne aasta perspektiivis. Need 500 töökohta ja 1,4 miljardit EEk Estlink 2 ehitamiseks Soome, et EE saaks sinna elektrit müüa on lumme lasta selle kõrval.

Kes ikka aru ei saa selle nn turuavamise sildi all tõstetakse elektrihind kolme aasta perspektiivis kahe krooni peale. Samal ajal lastakse turule välismaised elektrimüüad, mis viib meie väliskaubandusbilansi negatiivsemaks kui ta seni oli, sest hakkame lisaks nafta toodetele ka elektrit sisse ostama ja me kõik jääme vaesemaks
24.01.2010 17:44

Simon Grey : "Laar märkis, et kui Reformierakonna survel loobutakse uuest põlevkivielektrijaamast, peab riigikogu uuesti arutama hakkama, kust Eesti hakkab elektrit saama."
Ma natuke ei saanud Laari loogikast aru(samas selles poel mdiagi imelikku, terve mõistusega on temal juba ammyu tõsises probleemid). Ettepaneku tagajarjel peaksid nagu kaotama töökohti 500 inimest. Samas nõudlus elekti jarel on olemas nii siin, kui kah välismaal ! Nii, et igati loogiline oleks toodetud mahtude kasvatamine.
Selle EEga on üldse täielik hullumaja seal. Tegemist on riigifirmaga, mis saab riigilt hunniku erinevaid toetusi(?), samal ajal pudevalt raporteerib hiigelkasumitest(?), makstes riigile tagasi persetäit pappi dividentidena(?). Samal ajal müües elektrit kohalikele tarbijatele sellise kirvehinnaga, et kallimat annab otsida. Põhjustades seda kõike vajadusega investeeringuteks(ja seda juba pikekmat aega), samal ajal kui suurem osa võrgust on siiamaaani veel nõukaaegne. Täielik hullumaja, mida, nagu alati, maksab kinni maksumaksja.
"«Küsimus on Eesti rahvuslikus julgeolekus, sest kui me ei suuda endale energiajulgeolekut tagada, on julgeolekust laiemas mõttes keerukas rääkida,» kirjutas Laar."
Energiajulgeolek tähendab, et me ise suudame toota pisiavalt elektrit, et enda vajadusi katta. EE suudab niipalju toota, sest muidu kuidas talle veel õnenstub päris suuri kogusid välisturgudel maha müüa. Nii, et Laari jutt on täielik demagoogia.
"«Loodetavasti pääseb terve mõistus siiski võidule ning lobby-rühmade asemel hakatakse taas mõtlema Eesti riigile ja selle huvidele,» lisas Laar."
Oi, küll ilmus kõva Eesti riigi huvide eest seisja. Selliste tegelaste kohta on oelams väga hea ütlus: selliste sõpradega vaenlasi polegi vaja. Ja terve mõistus seal Toompeal on vääääääga haruldane külaline, vähemalt selles osas, mis peaks riigi heaolu tagamise kohta käima.
"Teine muudatus kärbib Eesti Energiale makstavat uute põlevkivielektrijaamade toetust."
Voot siin on asi kah väga huvitav ja võimalik vist vaid meisuguses banaanias. Ühelt poolt riik maksab hiigeltoetusi ja teiselt poolt veel tarbijat jõudsalt kooritakse, põhjendades sellesama rohelise energia kallidusega. Miks kogu selle jama peaks kinni maksma nii maksumaksja kui kah riik on saladus, seda saab seletada vist asjaoluga, et tegemist on riigifirmaga ja seal on alati leiutatakse mingit moodust, kuidas enda taskuid veelgi rohkem täita.
"Kui praegu saaks Eesti Energia kuni 1,2 miljardit krooni aastas kahe jaama ehitamiseks, siis Reformierakonna soovil saaks firma kuni 600 miljonit krooni aastas ühe elektrijaama ehitamise eest."
Mis kradima see selline ttevõtte see on, mis ei saa sittagi teha ilma selleta, et riik ei peaks sellele hiigetoetusi maksma ja samal ajal täiega koorib tarbijat. Samal ajal igasugustele Archeritele mitumijoniste aastapalkade jaoks raha neil leidub.
-4 -1 +1 +14
24.01.2010 17:46
Simon Grey : Ja kui asjasse juba Mart Laar sisse ronis, siis võib vabalt oodata, et tema keniaalsuse tagajargedel meil EE üldse võib pankrotti minna.

24.01.2010 17:42
Küsimus Laarile : Mind huvitab hoopis, miks IRL surub iga hinna eest EestiEnergiale maksumaksja raha eest makstavaks toetussummaks 1,2 miljardit krooni aastas, kui avalik saladus on see, et poole väiksem summa katab kõik vajadused? On sellel IRLi lobbyl ehk seos plaanitava EE börsile viimisega?

24.01.2010 18:14
aiku : Mind huvitab globaalsete teemade kõrval hoopis see, et seaduses oleks karmimad kohustused jaotusvõrgu teemadel. Muidu aga ronime maailma vallutama, aga oma inimestel on tänu aasta aastalt tegemata jäänud töödele elektriga jama. Jaotusvõrgud lagunevad iga aastaga üha rohkem ja rohkem.
Hiiumaal on sel sügis-talvel olukord totaalselt ebanormaalne..
Tingitud aga sellest, et kunagi tehtud võrk laguneb, kuna nüüd ju vallutatakse maailma.. ala tarbija tahab labast asja- elektrit. Mitte kuulda palju on müüdud seda riigist välja ja palu kasumit teenitud..

24.01.2010 18:23
tiit kolk : juhtumisi olen metsatööstusega seotud ja tean,et mingeid töökohti pole toetuste maksmine juurde loonud. Kasutusse mineva puidu kogus ei ole suurenenud, see on lihtsalt ümber jagatud EE kasuks. Aasta tagasi eksporditi küttepuitu ja küttehaket, ka Püssis kasutasime haket kaks korda rohkem. Tänaseks on hind tõusnud nii kõrgeks, et ei ole võimalik enam eksportida ega plaati tooota. Töökohti on Püssis koondatud seetõttu umbes 40 ja allesjäänud 250-l pole mingit shanssi, kui seadus ei muutu.
Hoopis toetamise seadus tuli täiesti ootamatu pommina. See on üks inetumaid seiku IRL poliitikas.

24.01.2010 18:49
Laari lõks reformile...riigi?! : Laar ütles, et kui Reformierakonna survel loobutakse uuest põlevkivielektrijaamast, peab riigikogu uuesti arutama hakkama, kust Eesti hakkab elektrit saama.

...kui põlevkivi saab otsa juba...30 aasta pärast, esiteks

teiseks, see, kuidas Liive ajab Eesti Energia asja Narva EJ renoveerimisel, siis on see must auk, kuhu kaob määratu raha, enamgi veel, absurd, kui jaamade renoveerimistööd kergitavad aina elektrihinda, ehki peaks olema vastupidi, kus seadmete effektiivsuse tõusuga, alaneb toodangu omahind ja sealt tulenevalt elektrihind langema pääratud, või äärmisel juhul püsima stabiilsena suletud elektrituru tingimustes, nagu tervikuna EE kogu teenuspaketi ulatuses, majandusseadustega kooskõlas...

kolmandaks, asjaolu, et Liive tahab saada 1,2 miljardit krooni ja 20 aasta jooksul, siis nullib see ära kogu kasu, mis peaks tulema elektrituru avamisest ja konkurentsist, ning koos Estlink 2 kaabli ehitamisega Soome, ja muidugi juhul, kui liivel ei õnnestu sõmida salajasi nn kartellikokkuleppeid teiste elektritootatega, et kergitada elektrihinda börsil...ja siis näe, Liivel õigus, turgude avamisega elektrihind tõusis, mitte langes, mis ta ausa konkurentsiga olema peaks...?!

...see saab olema meie julgeolekugarantii, elektri vabaturg ja ühendus Euroopaga, mitte ülikalliste ja mõtetute uute jaamade ehitamine, mis tõmbavad riigi rahast tühjaks ja rahva panevad põlvili, sh Liive aetud aatomielektrijaama projekt, ja veelgi hullem, mida mingil X momendil võib mäsutingimustes blokeerida vaenulik jõud...?!

Laar on osav populist-demagoog, kus just tema asjaajamine käsikäes Liivega ajab riigi julgeolekuriski ja majanduslikult pankrotti, mitte reformi, kes viimasel momendil absurdi peatasid?!

...reform teeb õigesti, et ei lähe Laar-Liive ülesseatud lõksu, kuhu neid püüti suruda veel eelmise aasta suvest peale, ja nüüd, kui need Laari liitlase reformi tagalas ei suutnud asja lõpule viia, läks Laar närvi ja asus ise rünnakule, teistsõnu, maskid maas!!!???

24.01.2010 18:50
Raplamaalt : hakkpuidust sooja elektri tootmine on Ok aga selle materjali põletamine Narva kateldes on lollus,
Uurige asju - Mart sul ju Rootsis sõbrad, las siis nemad tutvustavad mõistliku koostootmist - mitte larsistamist!

24.01.2010 19:00
kes on sm Laar tegelikult...?! : “Eesti Ekspress” 9. veebruaril 1996. Eesti riiklikku suveräänsust kaitsvas salapolitseis töötasid 1996. aastal järgmised KGB töötajad: Vladimir Veitman, Valeri Titov, Uno Puussepp, Aleksandr Repkin, Tatjana Valtbach, Aleksei Posledov, Vladislav Preitlov jt. Eesti Vabariigi valitsus on neile endistele “kagebiitidele”, kel kodakondsus puudus, selle loomulikult andnud – “eriliste teenete eest”.

Endisi “kagebiite” hakati “organisse” tööle värbama Mart Laari isamaaliseks kutsutud valitsuse ajal, mil siseministri koht kuulus ERSP-le (Parek, Arike). Sel ajal tehti endiste KGB-laste töötamisest kaitsepolitseis riiklik saladus, millest üldsus ei tohtinud midagi teada.

http://rahajumal.wordpress.com/2007/08/05/vajalik-lugemine-jouministri-tausta-kohta/

...ja kas sellistes tingimustes peaks eesti rahvas usaldama Laari..., uskuma, et tema jutt on aus ja siiras...??? kui ta sellistes oludes mitte pole võõrriigi salateenistuste poliitiline katusetegija Eestis ja püüab siin meid majanduse ja Eesti Energia kattevarjus pankrotti viia..., ja oma valet ja osavat demagoogiat tõepähe serveerida, mille lõppeesmärk riik itta pöörata?!?!

24.01.2010 19:30
to tiit kolk : kirjutasid: "Aasta tagasi eksporditi küttepuitu ja küttehaket, ka Püssis kasutasime haket kaks korda rohkem. Tänaseks on hind tõusnud nii kõrgeks, et ei ole võimalik enam eksportida ega plaati tooota. Töökohti on Püssis koondatud seetõttu umbes 40 ja allesjäänud 250-l pole mingit shanssi, kui seadus ei muutu."

Nendes väidetes on omajagu demagoogiat. Haket ja puitu eksporditakse praegu samas mahus, mis aasta tagasi ning suure tõenäosusega rohkem kui 2 aastat tagasi. Pärnu sadam raporteeris just suurest energiapuidu ekspordi mahust. hakke hind ei ole tõusnud viimasel ajal. Hinna suurusjärk on endiselt 130-150 eeki per puiste kuupmeeter. Enamustel hakkega tegelevatel firmadel on pidevalt üleval maksuvõlad, mis tähendab, et olukord on keeruline. Ilmselt on pressplaadi müügiturud langenud ja sellest ka müügimahtude kahanemine. See käib ehitusmaterjalide turu kohta tervikuna. Silbet ei suuda oma plokki enam üldse müüa ja see pole sugugi sellest, et Narva jaamad hakkasid hakkega kütma.

Teisalt on arusaadav, et Repot lõi Narva tarbimine kõige valusamalt, sest Ida-Viru hakke hinnad on seni olnud Eesti madalaimad. Praegusest hinnatasemest vaevalt, et tooraine hinnad allapoole tulevad, sest praegune hakke hind saisaldab ainult metsas ülestöötamise, hakkimise ja transpordi hinda. Metsaomanikud hakke tooraine eest ei saa üldse mitte midagi. Seni kuni jätkub tasuta kraavipervesid ja võpsikuid, niikaua püsib ehk hind. Aga kui metsaomanik tahab ka senti teenida, peab hind praegusest tasemest veel tõusma. Nii et kui müügiturud järele ei tule, tuleb tootmise kokkutõmbamine niikuinii.

http://www.e24.ee/?id=215804

24.01.2010 21:05
t iit kolk : to kuhu: demagoogiat on tõepoolest palju. Silbeti tooret ei osta subsideeritav sektor eest ära. Kunda sadamast on küttepuu kadunud, ennustan et kuue kuu pärast kaob ka Pärnust, kui EE õige hoo sisse saab.
Pärnu kaudu käib tegelikult suurem osa Eesti graanulitest,tselluhakkest ja paberipuust.Neid materjale teema ei puuduta ja heameel et see valdkond kasvab!
Metsaomanikest murest ei saa ma aru: küttepuu pole kuagi kulusid katnud, ta moodustab vaid tühise osa ümarmaterjali müügituludest , kõige enam 5%. Põhiline tulu saadakse palgi ja paberipuu müügist.
See oleks sama , kui et saepuru peaks müüma laudade hinnaga, et kõiki saeveski kulusid katta...

Ehk soovib keegi metsaomanikest demagoogiaks kuulutada väite, et plaaditootmine loob kordes rohkem rahvuslikku rikkust, kui samast puidust energia tootmine?

24.01.2010 21:09
metsamees : Mängud elektrituru seadusega käivad kaugelt üle metsameeste ja hakketootjate pea. Vara on öelda, et kes on võitja ja kes kaotaja. Panen panuseid, et hakke hind ei muutu turul. Praegune tase on piisavalt madal, et kaaluda üleüldse tootmise lõpetamist. Ma arvan, et kõige suurem kaotaja on hoopis soomlaste Fortum, kes on investeerinud ja on Pärnusse investeerimas sadu miljoneid koostoomisjaama ehitamiseks. Kui rakendub efektiivse koostootmise nõue, siis Pärnu uus CHP on mõttetu investeering, kuna Pärnu soojuse tarbimine on ilmselgelt liiga väike nii võimsa jaama jaoks. Suure tõenäosusega ei hakka jaam isegi talvekuudel täislaksuga tööle. Suvel sussutab niisama, et haiglale ja Mai rajoonile sooja dushivett toota.

24.01.2010 21:15
er to metsamees : Pärnu jaama ehitamist alustati niikuinii enne selle seadusemuudatuse algatamist, kui riik vahepeal nõudeid muudab, siis ootab riiki õigustatud ootuse printsiibist lähtudes lihtsalt vastav rahaline nõue, nii 1,2 miljardit ma arvan.

24.01.2010 21:18
metsamees to tiit kolk : absoluutselt ei vaidle vastu, et plaadi tootmine ja pelleti pressimine toovad meie majandusse oluliselt rohkem raha, kui selleks sobiva materjali põletamine. Ent tootmise mahtudel on piirid ees, Pelletit võiks tampida kordades rohkem, aga selleks on vaja teha suuremahulisi investeeringuid. Eestis oleks võimalik hakkena kasutada kordades rohkem kui seda praegu tehakse. Narvas RMK poolt ümara põletamine on antud kujul loomulikult jama. Samas, kui oleks spetsiaalne biomassi katel, mille efektiivsus on suur, siis võiks kaaluda küll elektri toomist ka ilma sooja kasutamiseta kaugküttes. Eestis ei ole piisavalt soojatarbimist, et ehitada mõistliku suurusega CHP-sid. Näiteks pelletitehase juurde sobiks nii 20 mwh CHP kenasti ära. saab elektri võrku lasta, taastuvenergia toetuse koorida ja soojaga haket kuivatada.

24.01.2010 21:27
metsamees : Fortum võib kahjutasu nõude üles ehitada küll. Võibolla eksin, olen suhteliselt võhik, aga niipalju kui olen naiste käest kuulnud, plaanitakse Pärnu CHPs rakendada kondensatsioonitehnoloogiat, ehk elektrit toodetakse sõltumatult sooja kaugkütte võrku andmisest. Kui sellele elektrile toetust peale ei keri, pole jaamaga midagi peale hakata. Ilma toetuseta oleks puhas raha põletamine.

24.01.2010 21:50
er to metsamees : Praegu kehtivate reeglite järgi saab toetust kui elektrit toodetakse taastuvast kütusest. Seega praeguste reeglite järgi puiduga küttes saab igal juhul toetuse kätte.
Mis tõhusasse koostootmisse puutub, siis eurodirektiiv ütleb, et kui koostootmine tagab vähemalt 10% primaarenergia kokkuhoiu võrreldes soojuse ja elektri eraldi tootmisega, siis on tegemist tõhusa koostootmisega. Ma arvan, et Pärnu jaam täidab selle nõude kindlasti. See ju sama suur kui Väo ja Tartu.

24.01.2010 22:43
bluff : http://www.cbsnews.com/blogs/2010/01/16/blogs/coopscorner/entry6102995.shtml,
Pennies for Haiti, Billions for Israel, Egypt

25.01.2010 01:59
fero : http://occult-secret-societies.blogspot.com/

No comments: