Wednesday, January 27, 2010

Kalurid protestivad Sõnajalgade tuulegeneraatorite vastu http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=34135

Kalurid protestivad Sõnajalgade tuulegeneraatorite vastu
http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=34135 (22)
Autor: Oliver Rand
Kolmapäev, 27. jaanuar 2010.

Loe kommentaare | Kommenteeri

MTÜ Saarte Kalurite Ühing saatis Kaarma vallavalitsusele kirja, milles protestib vendade Sõnajalgade firma kava vastu rajada Nasva külla veel kaks tuulegeneraatorit.

“Pöördumine oli ajendatud OÜ Timothy kavast paigaldada Nasvale tuulegeneraatorid ning kuna eelnevalt on ka külaelanikud selles suhtes oma selget vastuseisu väljendanud ja allkirju kogunud, siis leidsime, et peaksime ka omalt poolt esitama argumente, miks on tuulegeneraatorite paigaldamine kohalikele elanikele kahjulik,” lausus MTÜ Saarte Kalurite Ühing esindaja Hillar Lipp. Tema sõnul kahjustab täiendava kahe tuulegeneraatori paigaldamine elusloodust ja rikub looduslikku keskkonda.

Elukvaliteet kahaneb

“Väita, et müra ja visuaalne reostus ulatub vaid sadade meetrite kaugusele turbiinidest, on valetamine,” kinnitas Hillar Lipp. Tema sõnul kahaneb tuulikute paigaldamise tõttu kohalike inimeste elukvaliteet ja kannatab tervis.
Hillar Lipu väitel on müranorme ja mõõtmise metoodikat seni välja pakkunud vaid tuuleparkide arendajad ise, kuid see metoodika olla ebakohane ega vasta maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO soovitustele.

“Müra tõttu võivad tekkida unehäired, peavalu, pearinglus, kuminad, kohin kõrvades, uimasus, väsimus, ärrituvus, ärevus jne,” osutas Hillar Lipp. “Samuti kahjustatakse Nasva kinnistute omanike huve ja piirkonna miljööväärtus langeb.”

Ka pole kalurite ühingu hinnangul tuulegeneraatoritest majanduslikku efekti, kuna uusi töökohti ei looda.

Tuuleenergeetika pole kuritegelik

“Saaremaa atraktiivsel tiheasustusalal (turismipiirkonnas) ettevõtluse pärssimine ning paikkonna kui tõmbepiirkonna oluline kahjustamine ja maastikupildi reostamine,” viitas Hillar Lipp veel ühele tuulikutega kaasnevale negatiivsele aspektile.

Eile õhtul toimus Kaarma vallavalitsuses Nasvale kavandatavate tuulikute osas koosolek, kus Oleg Sõnajalg üritas projekti rahvale ja vallaametnikele selgitada.

“Eks me peame võimaluse korral kompromissi leidma,” lausus Sõnajalg. “Tuuleenergeetika arendamine pole ju kuritegevus ja see pole ka keskkonnakahjulik. Kardan, et elanike kompetentsus selles küsimuses on lihtsalt madal ja hirmud põhjendamatud. Kuid praeguses demokraatlikus õigusruumis on igaühel võimalik protestida või sõna sekka öelda.”

Oleg Sõnajala sõnul on nasvalastele suurimat peavalu põhjustava mürataseme mõõtmised piirkonnas tehtud ning vajadusel on võimalik mürataset alandada. See tähendaks tuulikute väiksematel pööretel töötamist.

“Tegelikult polegi see müra, vaid tuulekohin, mis tekib tuulegeneraatori tiiva tipus,” selgitas Oleg Sõnajalg, kes loodab kohalike elanikega kompromissi saavutada.

No comments: