Saturday, January 23, 2010

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/30508-maalammon-hyvat-ja-huonot-puolet

Maalämmön hyvät ja huonot puolet
Maalämmön hyvät ja huonot puolet
Julkaistu: 25.7.2008
42 kommenttia
Lähetetty 2 kertaa
Kuuntele juttu
Kuva: Mika Kanerva / Motiva
Kuva
Kuva: Mika Kanerva / Motiva

Lämpöpumppujen käyttö säästää vuositasolla hiilidioksidipäästöjä 100 000 auton verran, kerrotaan Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU:sta. Lämpöpumppujen suosio on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina. Vuonna 2000 suomessa oli noin 17500 maalämpöpumppua toiminnassa, ja vuonna 2006 maalämpöpumppuja oli jo yli 33600.

Maalämpöpumpun hyvänä puolena ovat alhaiset käyttökustannukset, toimintavarmuus ja järjestelmän pitkäikäisyys, noin 15-20 vuotta. Investointikustannukset sen sijaan ovat melko korkeat. SULPU:n mukaan pienissä omakotitaloissa tai matalaenergiataloissa investointi maksaa itsensä takaisin 10-15 vuoden kuluttua, kun lämpöpumppua käytetään sekä sisäilman että lämpimän käyttöveden valmistukseen. Isommissa ja enemmän lämpöä kuluttavissa kohteissa takaisinmaksuaika on huomattavasti lyhyempi.

Käytönnössä ainoa käyttökustannus on sähkö, jota kuluu noin yksi kolmasosa suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. Näin ollen säästö lämmityksen CO2-päästöissä on noin kaksi kolmasosaa suoraan sähkölämmitykseen verrattuna.

Lämpöpumput ottavat talteen lämpöä maaperästä, ilmasta tai vesistöstä ja siirtävät sen käytettäväksi rakennusten lämmitykseen. Ilmalämpöpumpulla talteen saatava energia vähentää ostoenergian tarvetta huomattavasti, ja maalämpöpumpuilla voidaan kattaa jopa 90 prosenttia pientalon lämmöntarpeesta.

Maalämmön käyttö perustuu maa- ja kallioperään tai vesistöihin kesällä varastoituneen auringon lämmön hyödyntämiseen. Maahan sitoutunut auringon lämpö otetaan talteen putkiston avulla, jossa kiertää jäätymätön neste. Putket voivat kulkea maassa, kallion sisällä porakaivossa tai vesistössä.

Motivan mukaan pystyputkistossa tarvitaan putkea noin 150 metriä, kun taas 0,7-1,2 metrin syvyyteen kaivettavassa vaakaputkistossa huomattavasti enemmän, 400-600 metriä. Maalämmön hyödyntäminen vaakaputkistolla vaatii riittävän suuren , 600-800 neliömetrin kokoisen tontin. Lämmityksen lisäksi järjestelmää voidaan käyttää kesällä sisäilman viilentämiseen.

No comments: