Wednesday, January 27, 2010

Elektromobiilne Eesti 2020 http://ee2020.wordpress.com/

http://ee2020.wordpress.com/
http://ee2020.wordpress.com/about/

Mis on Elektromobiilne Eesti 2020?

Projekt Elektromobiilne Eesti 2020 koondab endas tegevuskava elektril baseeruva transpordi ökosüsteemi arenduse käivitamiseks Eestis.

Elektrienergial põhineva personaaltranspordi valdkonna areng Eestis on tänasel päeval embrüonaalne: elektrisõidukite arendamisega tegelevad üksikud asjaarmastajad, tugiinfrastruktuuri arendamist pole veel plaanima hakatud ning seadusandluslikus raamistikus säästlikku transporti pole eraldi käsitletud.

Eelmisel aastal alanud globaalmajanduse restruktureerimise protsessi käigus on selgelt välja joonistunud vajadus oluliste muudatuste järele ka personaaltranspordi ökosüsteemis. Juhtivad tööstusriigid on selgelt sõnastanud poliitilised eesmärgid muuta personaaltransport säästlikumaks ja rohelisemaks.

Identiteedikriisis vaevlev autotööstus on samuti võtnud suuna roheliste autode poole. USA, Jaapani, Hiina ja Euroopa autotööstuste juhtimisel on toimumas liikumine hübriidide, laetavate hübriidide ja elektriautode poole.

Samas tähendab selline murrang ka seda, et paljudes valdkondades tuleb alustada sisuliselt nullist ja see loob eeldusi ka Eesti ettevõtetel pakkuda maailmas konkurentsivõimelisi lahendusi .

Eelkõige näeme potentsiaali infrastruktuuri lahenduste arendamisel (tark laadimisvõrk ja võrku ühendatud autod), aga ka laadimistehnoloogiate ja elektriautode komponentide valdkonnas. Tänasel hetkel on turul tegemist pigem pakkumise kui nõudluse puudumisega.

Kuid läbimurde saavutamiseks on vaja koordineeritud tegevusi, mis hõlmavad tarbijateadlikkuse arendamist, infrastruktuuri valdkonna kompetentsi tõstmist, e-autode pakkumise poole arendamist ning poliitilise keskkonna mõjutamist. Sellise ühistegevuse koordineerimiseks ongi mõeldud ühisplatvorm Elektromobiilne Eesti 2020.

Ülesanne: Aastal 2020 on Eestis 20% elektriautosid

Iga Eesti elanik, rinnalapsest raugani, maksab igal aastal 7500 krooni obrokit naftašeikidele, et siin Eestis liikuda Raplast Tallinna, Türilt Viljandisse, Virtsust Pärnu jne. See on ju täiesti ebaloogiline asjade korraldus. Ometi on meil Eestis olemas oma energiaallikad, mis lubaksid meil kasvõi täielikult loobuda naftatoru otsas virelemisest.

Miks siis mitte hakata selles suunas tegutsema.

Projekt Elektromobiilne Eesti 2020 on ühe initsiatiivgrupi algatus käivitada väike revolutsioon meie personaaltranspordi sektoris. Meie eesmärk on lihtne, konkreetne ja täiesti realiseeritav – aastaks 2020 tahame Eestis näha vähemalt 100 000 elektriautot, mis oleks ca 20% kõigist sõiduautodest.


9 kommentaari
9 vastust so far ↓

*

Henk // märts 26, 2009 kell 10:17 e.l. | Vasta

Kui need plaanid on seotud vesinik-autodega nagu see: http://www.youtube.com/watch?v=TtSoQrnQxC0 või see http://www.ted.com/index.php/talks/reinventing_the_car.html , siis ennustan sellele projektile suurt edu. Eriti meeldib mulle idee, et kui inimesed oma pargitud autod elektrivõrku ühendavad mitte auto laadimiseks vaid elektri genereerimiseks, siis võiks tavalised elektrijaamad sootuks sulgeda :)
*

jarmotuisk // märts 26, 2009 kell 11:28 e.l. | Vasta

Nii palju, kui ma ka ei tunneks sümpaatiat kütuseelementide vastu, kuuluvad FC* liikurvahendid pigem projekti Elektromobiilne Eesti 2030 :)

Hetkel endiselt takistuseks: kütuseelemendi ebaefektiivsus võrreldes e-autoga; fc-autode astronoomiline maksumus; vesiniku infrastruktuuri astronoomiline maksumus.

Kuid samas ka e-autode laiemat kasutuselevõttu takistavaid probleeme ei maksa alahinnata. Kui neid barjääre poleks, siis ei oleks ka projektil EE2020 mingit mõtet, sest kasulikud on ainult need, kes tegelevad probleemide lahendamisega.
*

Henk // märts 26, 2009 kell 9:55 p.l. | Vasta

Njaa, täna näidati siis maailmale uut Teslat: http://www.techcrunch.com/2009/03/26/live-unveiling-of-the-tesla-model-s-sedan/ Tundub, et akudega autodel on tõsine lootus seksikaks muutuda :)
*

Henk // märts 26, 2009 kell 9:56 p.l. | Vasta

Siin oluliselt parem link http://www.mahalo.com/Tesla_Model_S
*

Ubo // märts 30, 2009 kell 11:31 e.l. | Vasta

Tore et asjaga meilgi juttudest kaugemale tahetakse minna. Kuidas seda paremini teha ? Tuleks leida võimalus Tallinnas meie elektrimüügi monopolisti kaasabil ( kui veel tema tahab asjast kohe ja praegu tulu saama hakata pole üldse mõtet asjaga tegeledagi :( ) ja linnavalitsuse kaasabil luua elektriautodele algatuseks mõnedki näidislaadimiskohad linnas . Miks mitte rajatavas Vabaduse väljaku parklas, ehk jõuab veel ?. Siis/paraleelselt tuleks hakata tegelema korraga kahel rindel : odavamate ja ka just kallimate eksklusiivautode siiatoomise promoga. Olen kindel , et korraliku lähenemise puhul leiduks ostjaid mõlemile autoklassile vähemalt kümnetes kui mitte sadades . Laiatarbe elektriautodeks Tallinnas võiks proovida Daimleri elektrismarti näiteks. On keegi üldse püüdnud sellest rääkida Saksamaal sealsete otsustajatega ? Ei usu . Pole sellise tasemega asjameest siiani lihtsalt leidunud . Ei usu et see kerge on aga vaevalt et ka võimatu leida meetod , et Eestisse tuua paraleelselt Berliinis käikumineva projektiga mõnikümmend autot linnasõitudeks nende huviliste kätte , kes maksta jäksaksid ja peamine , seda ka TAHAKSID. Selle väikse elektriauto teenindus meil ei usu üldse probleemiks olevat, huvitatud inimesed/firma taha see ei jää. Kui me sellise asja suudaksime ära teha samaaegselt saksamaaga , läheks edasine juba palju lihtsamalt . Meie kliimat arvestades ei tahaks panustada elektrirolleritele, mis leiaks kindlasti odavama hinna tõttu kiiremat levikut. Kuigi ka seda varianti ei tasu täitsa eitada. Sõidan ise ühe sellisega ja väga rahul. Kuigi meie liikluskultuuri tõttu linna ei trügi. Auto oleks teine asi ikkagi.
*

Henk // aprill 5, 2009 kell 5:44 p.l. | Vasta

Ma ikka ajan oma FC teemat siin ääriveeri edasi :) Tundub, et ka sellel rindel tehakse edusamme efektiivsuse ja mõistlikuma hinna suunas: http://digg.com/d1ns4d
*

Aivar // aprill 11, 2009 kell 7:21 p.l. | Vasta

Ise rohkem hoonete energeetikaga seotud kuid jälgin huviga ja kiidan takka elektritransa fänne. Ja miks? siin on kaks põhjust – esiteks transa neelab tunduvalt enam kütet kui elamumajandus – piltlikult üks liikuv keskauto = terve suurpaneelelamu oma energiatarbe poolest. Teine tahk on see, et elektriauto võimaldaks hea mõtlemise tulemusel praktiliselt elimineerida kütuste impordi ja annaks tegevust ja leiba päris suurel hulgal firmadel infrastruktuuri rajamisel, opereerimisel. Et seda kõike tõsisemalt käima lükata, peaks natuke nn raamist väljas mõtlema… Eelkõige turunduse vallas. ZEV lehel on välja arvutatud, et elektrimobiili kasutamine on odavam kui “f**k the fuel economy” autode. siis peaks lihtsalt leidma lahenduse kuidas suhteliselt kallimat alginvesteeringut finantsiliselt siluda. Teine asi on läbi mõelda kogu tarbimise ahela komplekt tehnoloogilises mõttes. Alustuseks näiteks akuplokkide standardimine, et suva bensukas oleks võimalik laetud plokk lihtsalt vahetada ja edasi kimada.
Samuti tuleks nuputada välja see kuidas meie klimaatilistes tingimustes seda liikurit saaks mugavalt kasutada… kero pole ju lahendus. Pigem ikka soojendusega esiklaas, iste, miks mitte rool. Tuled, eriti päevasõidutuled, peaks ilmselt siis olema säästulambid jne. Akuplokid võiksid olla erinevate mahtudega ja laiendatavad. kui ma tuleks autot ostma, siis teades, et sõidan tavaliselt päevas 15 km, siis pole ju tarvis, et akuplokk peab 80 km vastu. selle pealt oleks võimalik säästa ostes raha kui ka auto massi. Omaette teema on doonorid. Ei pea ju mingit omatehtud või x hiinakat kasutama. usun, et mõni 5* turvaga autotootja näeb perspektiivi ja on nõus ka toorikute müügiga.
*

Aivar // aprill 11, 2009 kell 7:38 p.l. | Vasta

Kokkuvõttes tahaks, et 2020 oleks ikka 90% liikuritest elektrimobiilid. Akude jms tehnoloogia ju tuleb sellele kaasa. Kasutajate jõukuse differentseeritus ei muuda midagi, vastupidi, elektriautode võimekus on vähemalt teslamotorsi meeste tehtu poolt näidatuna juba ületamas traditsiooniliste tegijate piire. 10% jääks teedele muidugi töötegijaid mitte seanahavedajaid e rekkamehed. Nende lahendus oleks biodiisel meie tänastelt söötis põldudelt.
*

Uuno // mai 15, 2009 kell 6:41 e.l. | Vasta

Selge on , et elektriautole alternatiiv puudub. Tulevikus. Millal see tulevik aga MEILE saabub oleneb suurel määral meist endist. Muidugi , võib vaid oodata millal rahakott tavatarbija taskus elektriauto tänavale toob aga siis oleme viimaste seas . Äkki polegi nii paha lahendus ? Miljardid mille me selle ajaga asjatult naftariikidele kingime panevad siiski teisiti mõtlema. Tuleb otsustada , seda väga kõrgel tasemel, mida teha ja kas üldse teha .Elektriautode tehast me vast ise Eestisse ei raja – jõud ei käi üle. Kuigi praeguses staadiumis poleks ka see lausa võimatu . Infrastruktuuri rajada ja ESIMESTELE autode ostjatele otsustamapanevaid soodustusi teha on aga täiesti meie võimuses. Ka ideoloogiat peaks muutma stiilist – kõige suurem ja võimsam on kõige uhkem , stiilile : MÕISTUSEPÄRANE auto on targa ja eduka inimese tunnus. Masendav on vaadata Tallinna tänavatel 1-2 inimest vedavaid suurmontstrumite horde. Kui nende omanikud ka seda mõistaksid :(

Lisa kommentaar
Vastamisest loobumiseks klõpsa siia.

Nimi

E-post

Veebileht

Notify me of follow-up comments via email.

Notify me of new posts via email.

*
Teemad
o Akutehnoloogiad (8)
o Analüüsid (9)
o Arvamused (1)
o Ärimudelid (2)
o Üldine (8)
o E-rattad | Rollerid | Motikad (1)
o EE2020 klaster (1)
o Elektriautod (33)
o Hübriidid (2)
o Komponendid (1)
o Laadimissüsteemid (8)
o Poliitika (12)
o Sündmused (1)
o T&A projektid (1)
*
*
RSS ELMO Kalender
o Lithium Battery Technology and System Development: Breaking the Barriers for EVs
o Klastri koosolek
o Stimulating Markets for Electric Vehicles: Consumer Adoption, Education and Incentives
o Electric Vehicles at the Crossroads: Towards a Comprehensive EU-Wide Strategy
*
Ava kalender
*
Sildid
akud BASF BYD Cadillac Chrysler Citroen Coulomb Daimler Detroit Electric EDF EU Genf09 GM Hiina Honda Indica infrastruktuur iQ Jaapan Joule LAV liitiumioon Mercedes MIT Mitsubishi NAIAS 09 nano nissan Norra Obama Opel Peugeot Proton Renault rent Saksamaa SIXT Taani Tata Tesla Think Toyota Turuanalüüs USA Volvo
*
Arhiiv
o jaanuar 2010
o september 2009
o august 2009
o juuli 2009
o mai 2009
o aprill 2009
o märts 2009
o veebruar 2009
*
Liitu meiega Facebookis
Vaata ka e-auto entusiastide foorumit ZEVi lehel.
*
Meta
o Logi sisse
o Sissekannete RSS
o Kommentaaride RSS
o WordPress.com
*
Email Subscription

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog at WordPress.com. Theme: Cutline by Chris Pearson.

No comments: