Wednesday, January 27, 2010

elektriautod jõuavad turule

http://www.novaator.ee/ET/tehnika/mida_on_teadusmaailmast_sel_aastal_oodata_elektriautod_jouavad_turule/
11.01.2010 13:39
Mida on teadusmaailmast sel aastal oodata: elektriautod jõuavad turule
Siim Sepp
Skype:
siim.sepp@ut.ee


Elektriautodest on viimastel aastatel palju räägitud ning mõned neist, näiteks Tesla Roadster, on ka juba müügil, kuid tavatarbijale mõeldud elektriautod peaksid maailma vallutama hakkama alles sel aastal.

2010 on aasta, mil müüki peaks jõudma General Motorsi elektriauto Chevrolet Volt. Tegelikult ei ole Volt küll puhas elektriauto, sest pärast 60 kilomeetri läbimist hakkab auto aku asemel bensiinist energiat ammutama. Siiski on tegemist olulise edasiminekuga ning sarnaseid või isegi ainult akudel töötavaid autosid on valmimas ka teistel autotootjatel, kirjutas Popular Science.

Elektriautod ei jäta just kuigi paljusid inimesi ükskõikseks. Rohelise mõtteviisiga inimesed suhtuvad neisse üldiselt väga entusiastlikult, samas on hulgaliseks ka neid, kes on väga skeptilised. Ka pidevad viivitused ja tootmise edasilükkamised on elektriautode suhtes umbusku tekitanud, kuid nüüd on ilmselt küll käes aasta, kui autotootjad peavad end tõestama.

General Motors pankrotistus eelmisel aastal ning saab tegevust jätkata vaid restruktureerituna USA riigi poolsete massiivsete rahasüstide toel. Volt on nende muutumisvõimelisuse ja tulevikku orienteerituse sümbol ning läbikukkumist ei saa nad endale lubada. GM-i sõnul on juba 50 000 inimest end Volti ostmiseks järjekorda pannud.
Sel aastal peaks valmima ka Nissan Leaf, mis kasutab edasiliikumiseks vaid akudelt saadavat energiat. Leafi aku on suurem kui Voltil ning võimaldab ühe laadimisega sõita pisut üle 150 kilomeetri. Nissani sõnul on soovi avaldatud 22 000 Leafi ostmiseks.

No comments: