Saturday, January 23, 2010

Aurinko uusiutuu-toistaiseksi http://keskustelu.suomi24.fi/node/5320325

Elin 1975 öljykriisin aikaan pientalossa, jota lämmitettiin sähköllä. Sitten sain Sveitsistä postia työpöydälleni. Siinä fiksun maan hallitus oli päättänyt säästötöimista. Kaikkiin talouksiin oli jaettu energiansäästöonjeet. Pumaska oli jaettu sen lisäksi kaikkien Euroopan maitten viranomaisille ikäänkuin malliksi.
On selvää, että Suomen hallitukset ovat laiminlyöneet säästämisen tavoitteet. Valtion energiayhtiöt tarvitsevat tuloja. Lisäksi uusia ydinvoimaloita. Kuitenkin säästämällä vältyttäisi seuraavalta ydinvoimalalta.

Itse olen jo kohta parikymmentä vuotta käyttänyt aurinkoenergiaa ja sadevettä, jonka suodatan pesuvedeksi. Ruokaveden tarve on minimaalit 10 % kulutetusta vedestä. Sen määrän hankkiminen tai maksaminen ei tuottaisi ongelmia kenellekään. Pesu ja muut lämpimät käyttövedet ja asunnon lämmitän aurinkoemergialla suurimman osan vuodesta. Suomessakin etelä-ja länsirannikolla 8 kk! Lisälämmitykseen olen varautunut öljypolttimella ja sähköllä.( Kaukolämpö on muuten nykyään yhtä kallista kuin öljyllä lämmittäminen.) Myös jäteöljypolttimet olisi saatava vapautettua valtion pihdeistä. Nekin ovat ovat saasteettomia ja automaattisia kierrätyslaitoksia. Käyttävät "uusiutuvaa" energianlähdettä.

Jos Suomessa osattaisiin ajatella taloudellisesti ja energiaa säästävästi, ottaisi hallitus ensi töikseen ohjelmaan energiansäästötyöryhmän perustamisen. Se voisi aluksi päättää esim. oikeaoppisesta rakentamisesta: Uusista rakennusnormeista, jotka edellyttäisivat mm. pientalojen rakentamisen vain etelärinteisiin, puoliksi maan alle( luonnollinen maalämpö), aurinkolämpöä keräävät katot pakollisiksi ja myös massa- ja vesivaraajat pakollisiksi joka taloon(tai yhteisiksi kortteliin). Myös talojen rungot olisi asetuksella määrättävä kivirakenteisiksi(luonnonkivi tai betoni) lämmön talteenottoa ja paloturvallisuutta varten(Suomessa poltetaan puutaloja kännissä eniten pohjoismaissa). Jokaiseen taloon lisäksi pakolliseksi tulipesä ja puuliiteri(pelletti). Kivitalonsa voisi jokainen sitten vuorata millä haluaa.

Helmikuussa kannattaa tunnustella auringon puolelta mustan auton lämpötilaa tai punamullalla maalatun eteläseinän lämpöä kädellään. Tieteellistä tutkimusta ei tarvita selvittämään lämpötilan eroa varjon ja auringon puolelta. Maalaijärki riittää!
Kun helmikuussa yleensä tuulee vielä pohjoisesta tai idästä, on etelärinteeseen rakentaminen perusteltua. Savipellot kannattaisi jättää muutenkin rauhaan, koska emme tiedä mitä niillä kuuluu tulevaisuudessa tehdä, olkoonkin että kunnallistekniikka on pellolla halvempaa.
Punamultatalon seinän lämpötila nousee aurinkoisena päivänä helmikuusta lähtien helpostikin 40 asteeseen celsiusta, joka lämpö menee nykytaloissa harakoille. Uudessa ajattelussa se voisi mennä vaikka kivitalon rakenteisiin (siis kiveen tai betoniin upotettuihin putkistoihin) tai varaaja-vesisäiliöön. Helmikuusta vappuun paistaa aurinko eikä yleensä edes sada, joten keväällä ja kesällä saataisiin lämmintä pesuvettä etelälappeesta ja vaikka seinästä! Ihmisiho kestää 40 asteista vettä.

Maalämpö, aurinkoenergia, "uusiutuva" jäteöljy- energia siis rakentamisen käyttöön uusilla säädöksillä, puupannujen tehotutkimukset ja viimeiset keksinnöt niinikään käyttöön ja puita polttamaan. Puu uusiutuu mesissä vaikka ei Suomessa ei sitä riitäkään paperiteollisuudelle!

No comments: