Wednesday, December 16, 2009

Sellesama põhumaja,millesse korduvalt sisse murti ning mis lõpuks põlema süüdati http://w ww.vabaeestisona.com/arhiiv/ves28_07/index.html

Scott Dieli ajakiri kujundab Eesti näo välismaalaste seas


City Paperi peatoimetaja ja osaline omanik on mõneti rohkem eestlane kui eestlased. Foto:epl

Juuni alguses sai avalikkus teada, et kuukiri City Paper, mis on üks kahest ingliskeelsest väljaandest, kust saab Baltimaade kohta infot ammutada, vahetas omanikku. Varem soomlastele kuulunud ajakirja omanikud on nüüd Lätis resideeruv Ameerika ärimees Gene Zolotarev (kellele kuulub ka ainuke Baltimaade ingliskeelne ajaleht The Baltic Times) ning City Paperi peatoimetaja Scott Diel.
“Olen 42-aastane ja kui kavatsen kuhugi ärisse pikemalt pidama jääda, siis võiksin juba ka omanik olla,” põhjendab Scott, miks ta pärast kolmeaastast peatoimetajakarjääri pakkumise peale ka väiksema leheosa omaniku toolile istus. Nojah, tegelikult ei istunud Scott füüsiliselt ühelegi toolile, tema istumise all on endiselt seesama mugav tool kodukontoris, kus City Paperi peatoimetaja suurema osa oma tööst teeb. “Meil ei ole omaette toimetust, kord kuus ilmuva ajakirja puhul ei ole mõistlik ajakirjanikke pidada,” selgitab Scott, miks ta linnahallis asuvasse kontorisse, kus vaid müügiosakond tegutseb, eriti ei kipu. Niisiis tehakse suurem osa 10 000 tiraazhiga City Paperist, mis jõuab kodulehe kaudu miljonite ärimeeste, baltofiilide ja väliseestlasteni, valmis Pirital põhumaja hubasel teisel korrusel.
Tunneb turgu
Sellesama põhumaja, mille valmimisele Eesti Päevalehe veergudel kaasa elati, millesse korduvalt sisse murti ning mis lõpuks põlema süüdati, aga mis on kõige kiuste peaaegu valmis.
Tööalaselt Scotti elu nii hubane pole. Soomlased müüsid City Paperi, sest see tootis kahjumit. “Nad ei tundnud Läti ja Leedu turgu,” näeb peatoimetaja vähemalt üht aspekti, kuidas ajakiri paremale järjele upitada. Teine asi on ajakirja sisuline kvaliteet.
“Olen püüdnud sinna rohkem sisu tekitada, et seal ei oleks ainult restoraniarvustused, vaid see oleks ajakiri, mille eest on mõtet maksta,” kõneleb Scott. Peatoimetaja hinnangul on seal nüüd tõsine sisu meelelahutusega pooleks. Arengust kõneleb kas või see, et värske City Paperi “kaanetüdruk” on lahkuv Läti president Vaira Vike-Freiberga.
Scott tunnistab, et üle paari-kolme aasta ta ajakirja peatoimetaja olla ei taha. “See ei oleks mõistlik, sest minust saaks siis kuri vanamees,” naerab ta. Mis ta siis edasi tegema hakkab, ei oska Scott veel öelda. Ideaalis pääseb temas täiel määral õilmitsema kirjanik, kelle sulest tulnud lugusid ilmutatakse Ameerikas juba praegu.
Scott Diel ja City Paper
Scott Diel tuli Eestisse 1992. aastal rahukorpuslasena ning töötas kaks aastat Tartus põllumajandusnõunikuna. Enne ja pärast seda on töötanud reklaaminduses ning ajakirjanikuna. 2005. aastal pidas kasutatud ingliskeelsete raamatute internetipoodi. Ideaalis elab tulevikus abikaasa Janikaga pool aastat Eestis ja pool Ameerikas ning kirjutab.
1991. aastal uudisteagentuuri Associated Press ajakirjaniku Michael Tarmi ja tema abikaasa Eve asutatud ajakiri on vanim ingliskeelne väljaanne Baltimaades. Katab kõiki kolme Balti riiki. Ajakiri levib hotellides, saatkondades, prestiizhsemates raamatupoodides ja restoranides ehk kohtades, kuhu välismaalane kõige tõenäolisemalt sisse astub.
VES/EPL

No comments: