Thursday, December 17, 2009

Majanduskomisjon andis rohelise tule elektrituru avamisele http://www.e24.ee/?id=200694

Majanduskomisjon andis rohelise tule elektrituru avamisele (1)
14.12.2009 16:05
Tänasel majanduskomisjoni istungil toimunud Elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõu ja sellele esitatud muudatusettepanekute arutelul olid komisjoni liikmed ühte meelt, et turg tuleb avada 1. aprillist 2010.

«Võin kinnitada, et selle otsusega teeb Eesti tugeva sammu oma energeetilise julgeoleku tugevdamiseks, sest turu avamine on eelduseks uute elektriühenduste ehitamiseks, milleks on näiteks Estlink 2,» ütles komisjoni esimees Urmas Klaas.

ELi liitumislepingus võttis Eesti endale kohustuse avada turg järk-järguliselt, nii et 2009. aasta algusest on turg avatud 35 protsenti. Seega on seni turu avamist edasi lükatud.

Klaasi sõnul on turu tegelik avamine vajalik Euroopa Komisjoni majanduse elavdamise kavas (MEK) planeeritud 100 miljoni euro suuruse toetusraha saamiseks täiendava merekaabli rajamiseks Eesti ja Soome vahele. Planeeritav alalisvooluühendus Estlink 2 on kahe riigi, Eesti ja Soome, põhivõrguettevõtjate vaheline infrastruktuuriprojekt, mis vajab mõlema poole otsust investeerida.

MEK raha kasutamiseks peab olema seadmete hange korraldatud hiljemalt 2010. aasta lõpuks. See tähendab, et Soome põhivõrguettevõtja Fingrid peab investeerimisotsuse tegema hiljemalt 2010.aasta juulis. Fingrid on teatanud, et ta võtab riski nii mahuka projekti rahastamiseks ainult sel juhul, kui rajatava ühenduse kaudu hakkab elektrienergia ülekanne ka tegelikult toimuma.

Selle eelduseks on, et Eesti vabatarbijad ostaksid elektrienergiat vabaturult hiljemalt 1. aprillist 2010. Vastasel juhul lükkab Soome põhivõrguettevõtja selle investeeringu kaugemasse tulevikku.

Seaduseelnõu teine lugemine riigikogu täiskogus on planeeritud 13. jaanuarile ja vastuvõtmine 14. jaanuarile.
Sirje Niitra

No comments: