Wednesday, December 30, 2009

Asunduse rahvast hakatakse uuest aastast bussiga poodi vedama http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=10207

Asunduse rahvast hakatakse uuest aastast bussiga poodi vedama


Elina Kononenko

TRANSPORT • Uue aasta 8. jaanuaril saavad nii sügisel ilma poeta jäänud Asunduse küla kui ka ümberkaudsete külade elanikud sõita seitsme krooni eest kaheks tunniks ­Vastseliina toiduvarusid soetama ja muid asju ajama.

Kui Võru tarbijate ühistu sügise hakul oma Asunduse kauplust sulgema hakkas, kogusid kohalikud inimesed selle vastu 122 allkirja ja saatsid Võru maavanemale Ülo Tulikule. Pärast maavalitsuse esindajate kohtumist Asunduse kaupluse seniste klientidega otsustati uuest aastast käiku panna buss, mis viib inimesed korra nädalas Vastseliina poodi.

„See on väike katseprojekt Võrumaal ja mul on hea meel, et suutsime lahenduse leida,” ütles maavanem Tulik. „Probleem on tegelikult järjest süvenev ja laiem, kui vaadata, mis praegu Võru tarbijate ühistus toimub.”

Vastseliina külade ühenduse esimees ning Vastseliina vallavolikogu külaelu- ja heakorrakomisjoni esimees Aado Kuhlap, kes sügisel allkirjade kogumist korraldas, on lahendusega rahul. „Praegu olen üsna õnnelik ja loodan väga, et rahvas hakkab bussi kasutama ja me ilmaasjata vaeva ei näinud. See on suur sotsiaalne abi ka vallale,” lausus ta.

Asunduse ­ümbruse külade elanike ja maavalitsuse esindajate kohtumisel jäid tulevased sõitjad uue liiniga rahule ja leidsid, et reede on sõiduks sobiv päev, sest reede hommikul võtab ka Vastseliina perearst patsiente vastu. Tilsico kauplus­auto aga käib teisipäeviti.

Ka Vastseliina vallavanem Raul Tohv peab leitud lahendust normaalseks. Tohvi sõnul plaanib vald järgmisel aastal avada rahvamajas vanurite päevakeskuse. Siis saab seal veeta aega, mis Vastseliinas veedetavast kahest tunnist üle jääb. Seni võib peale poe ja tohtri raamatukogu külastada.

Liin nr 48 väljub Asunduse külast igal reedel kell 9 hommikul ning jõuab kella 9.30ks Vastseliina. Buss hakkab Vastseliinast tagasi sõitma kell 11.30 ja jõuab Asundusele kella 12ks. Riigipühadel buss ei käi. Uut bussiliini hakkab teenindama OÜ Asunduse 20kohalise väikebussiga. Sõitjal tuleb edasi-tagasikäigu eest tasuda seitse krooni, olenemata kohast, kust inimene peale tuleb.

Maavalitsuse transpordispetsialisti Rein ­Ruschi teatel saadakse aastas liini käigushoidmiseks vajaminevad ligi 20 000 krooni riigi doteeritavast maakonnaliinide transpordirahast tänu mõne liini ümberkorraldamisele.

Kell 17.30 startiv Vastseliina-Koidula liinibuss ei sõida enam Koidulani välja, vaid keerab Võmmorskist Obinitsa poole ja sõidab sihtpunkti tagasi.

No comments: