Sunday, November 29, 2009

Ikea lupaa halpoja aurinkopaneeleita http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article118442.ece

Ikea lupaa halpoja aurinkopaneeleita

Ruotsalainen huonekalumyymäläketju Ikea kertoi viime viikolla sijoittavansa 50 miljoonaa euroa ympäristöteknologia-alan aloitteleviin yrityksiin, kertoo Cleantech Group verkkosivuillaan.

Rahastoa hallinnoi Ikean uusi tytäryhtiö Ikea Greentech.

Yhtiö keskittyy viiteen alaan, jotka ovat aurinkopaneelit, vaihtoehtoiset valonlähteet, valmistusmateriaalit, energiatehokkuus ja veden säästäminen ja puhdistaminen. Ikean tavoitteena on saada ensimmäiset tuotteet myymälöidensä hyllyille neljän vuoden sisällä.

Ikea Greentechin toimitusjohtaja Johan Stenebon mukaan ensimmäiset investoinnit tehdään tämän vuoden aikana. ”Käymme jo neuvotteluita yritysten kanssa”, Stenebo sanoo.

Ruotsalaisyhtiö etsii varsinkin eurooppalaisia yrityksiä siipiensä suojiin, mutta Stenebon mukaan myös muualta tulevat yritykset ovat tervetulleita.
Ikean kaavalla

Ikean ympäristöteknologiatuotteet noudattavat samaa kaavaa yhtiön muiden tuotteiden kanssa.

”Hyvin alhaiset hinnat ja erittäin korkealaatuisia tuotteita. Ne ovat ainoat asiat joita etsimme”, Stenebo kertoo.

Ikea aikoo seuraavan kahden vuoden aikana työskennellä viiden tai kuuden yrityksen kanssa ja auttaa niitä alentamaan tuotantokustannuksia sekä kehittämään parempia tuotteita.

Ikean suunnitelmissa on investoida korkeintaan kymmeneen yritykseen. Yhtiö pyrkii pitämään portfolionsa mahdollisimman pienenä, jotta se pystyy osallistumaan enemmän siemenyritysten toimintaan. Stenebon mukaan Ikea aikoo osallistua aktiivisesti yritysten johtokunnan kokouksiin.

Siemenyrityksille Ikean jakelukanavalle pääseminen olisi lottovoitto. Ikealla on yli 280 tavarataloa 36 maassa.

Ikea Greentech on huomattavasti pienempi kuin reilusti yli 100 000 henkilöä työllistävä emoyhtiönsä. Etelä-Ruotsissa Lundissa sijaitsevan Ikea Greentechin palkkalistoilla on vain neljä henkilöä. Stenebo kuitenkin uskoo, että työntekijöiden määrä vähintään kaksinkertaistuu kahdessa vuodessa.

No comments: