Thursday, October 8, 2009

Volta tuulegeneraatorid sobivad ka väikestele majapidamistele
Kristo Mäe
aripaev@aripaev.ee
04.04.2005 00:00

Üle sajandi põhiliselt elektrimootoreid tootnud Volta kavatseb alustada kodukasutajatele taastuvenergia tootmiseks mõeldud väikse võimsusega tuulegeneraatorite tootmisega.

Väiketuulikute hind algab 860 eurost. Pildil olev tuulik annab elektrit avamerejahile. Foto: www.microwind.de
Uudse toote töötab Volta välja koostöös TTÜ elektrotehnika aluste ja elektrimasinate instituudiga. Kui kõik läheb plaani järgi, tulevad esimesed kodukasutajale mõeldud tuulegeneraatorid Volta liinidelt järgmisel aastal. Praegu ehitatakse ja katsetatakse nende prototüüpe TTÜs. Voltal on plaanis võtta seeriatootmisesse generaatorid võimsusega 200 W kuni 150 kW. Kui esimesi kasutatakse näiteks purjekatel ja meremärkidel, siis võimsusest alates 30 kW piisab juba keskmise küla varustamiseks elektriga.

Volta nõukogu esimehe Arvo Oorni sõnul sai tuule­generaatorite väljaarendamise üheks tõukeks nõudlus ja klientide suur huvi.

“Meie kontoris käiakse juba nüüd sageli tuulegeneraatoreid küsimas,” märgib Oorn. Kuigi Volta AS toodab tuulegeneraatorite detaile Rootsi ja Soome ettevõtetele, oli Volta nime all tuulegeneraatorite tootmiseks vaja välja töötada oma toode. Et tegemist on teadusmahuka ettevõtmisega, kaasati projekti TTÜ teadlased ja kaks aastat tagasi küsiti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt püsimagnetitega sünkroongeneraatori väljatöötamiseks abi. Vajalik toetus teadusmahuka toote väljatöötamiseks ka saadi. Kogu projekt läheb Oorni sõnul maksma 9,8 miljonit krooni, millest ligi pool tuleb ettevõtte omavahenditest.

Uurimisgruppi juhtiva TTÜ elektrotehnika aluste ja elektri­masinate instituudi direktori Jaan Järviku sõnul tuli kogu ettevõtmist alustada nullist. “Asja tegi keeruliseks see, et ükski firma ega riik reeglina ei publitseeri uute tuulegeneraatorite projekteerimiseks vajalikku, sest see on osa firmade oskusteabest,” nendib Järvik. Tuulegeneraatorite projekteerimisel on tema sõnul raskus ka see, et erinevalt hüdro- ja soojuselektrijaamadest klassikalised lahendused tuulegeneraatorite puhul hästi ei sobi.

Meie kontoris käiakse juba nüüd sageli tuulegeneraatoreid küsimas.
Arvo Oorn, ASi Volta nõukogu esimees TTÜs töötatakse välja neli tuulegeneraatori prototüüpi võimsusega 200 W, 5 kW, 30 kW ja 150 kW. Nende nelja põhjal saab hiljem toota erineva võimsusega tuulegeneraatoreid, nagu klient soovib. Ehkki praegu katsetatakse ja täiustatakse alles katseeksemplare, on Voltal plaanis toota väike­generaatoreid tuhandetes.

Plaanitava tuule­generaatori teeb Arvo Oorni sõnul eriliseks see, et tavalise 6 m/s asemel hakkab see tööle juba oluliselt väiksema, 3–4 m/s suuruse tuule kiirusega.

Tema sõnul müüakse tuulegeneraatorite esimesed väiksed partiid arvatavasti Eestis, kuid pikemas plaanis sihitakse välisturge, ennekõike Soome, Rootsi ja Venemaa põhjaalasid. Alust ettevõtmise edusse uskumiseks annab Oorni hinnangul seegi, et Euroopas toodavad tuulegeneraatori tegijad põhiliselt suuri, 2–4megavatiseid tuuleveskeid.

“Euroopas väikeste generaatorite tegijaid eriti pole,” märgib Oorn. Siiski on väikeseid, kodumajapidamisse mõeldud tuulegeneraatoreid Eestiski müüa. Tuulegeneraatorite hindade kohta masstootmises ei oska Arvo Oorn praegu midagi kindlat öelda, sest need sõltuvad kasutatavate materjalide hindadest. Näiteks toob Oorn generaatorites kasutatavad püsimagnetid, mille hind on Soomes kolm-neli korda kõrgem kui Hiinas.

Samas pole kindel, kas Hiina püsimagnetid on piisavalt kvaliteetsed. Generaatori hinnale lisanduvad labade ja masti hind, sest Volta valmistab üksnes generaatorit ennast.

Väikesed tuulikud pole ka Euroopas veel kuigi levinud
Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimehe Jaan Teppi sõnul ei ole väikeste tuulemootorite kasutamine Euroopas siiski kuigi levinud. Suurim n-ö kodutuulikute kasutaja on Saksamaa.

Eestis töötab ehk paarkümmend generaatorit, sest imporditud tuulegeneraatorite hind on veel võrdlemisi krõbe – näiteks Saksamaal maksab keskmine väiketuulik keskmiselt 1000 eurot. “Euroopa turul on välja kujunenud olukord, kus seni, kuni nõudmine väike, hinnad ei lange,” tõdeb Jaan Tepp.

Hindade langust ja tehnoloogia laialdasemat kasutuselevõttu Tepp Volta ettevõtmisest just ootabki.

No comments: