Wednesday, October 21, 2009

vikerraadio.err

15.06.2009

Täna on ülemaailmne tuulepäev. Selle taustal toimub ümarlaud "Tuulikud ja ruumiline mõju". Kuulete intervjuud tuuleenergeetika hetkeseisust ja võimalustest Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimehe Martin Kruusiga.
Raekoja platsil räägitakse järgmise aasta jaanuaris Tallinnas toimuvast iluuisutamise EMist. Teeme saate teises tunnis otselülituse.
Veiko Spolitis räägib Läti majanduslikest ja poliitililistest hetkeprobleemidest.


Valentin 15-06-09 16:44
Ohmuriga nõus. Kas keegi on juhtunud Mäetaguse kandis Kalina külas olema. Seal kilomeetrite kaugusel külast töötab üks ventilaator: Vat see müra kostab küll kilomeetrite taha ja iga ilma ja tuule suunaga! Ma ei pea lisama, et seal kandis ei saada joogivett juba aastaid kaevust.
--------------------------------------------------------------------------------
Valentin 15-06-09 16:37
Olen korduvalt käinud Aulepa tuuleparki vaatamas (kuulamas). Kuna olen ka ennem kuulnud seda müra juttu, siis kuulatasin ekstra lausa tuuliku all. No nii vilets kõrvakuulmine mul ka nüüd ei ole, et ... Ma ei kuulnud midagi. Olen sama mõttega käinud Virtsu tuulikute juures ja Kukerannas - sama lugu. Sellepärast ma ei taha uskuda neid Tiina ja Markki Padari jutte. Asja peab uurima objektiivselt!
--------------------------------------------------------------------------------
hindrektor 15-06-09 16:06
Tuuleenergia mittekasutamine on rumalus, millega lepivad rikkurid, kes müüvad fossilseid kütuseid. Maasse salvestunud energia kasutamine on nagu oksa saagimine ja kui inimene teeb seda teisi ahvides, siis hiljem avastab ta end Maa sees olevat ja siis on hilja. Mõelda on vaja, aga mitte vinguda, et tuul on ja vilistab.
--------------------------------------------------------------------------------
Kati 15-06-09 16:02
Tuulikuid võiks küll püstitada, aga mitte elamurajoonide lähedusse, vaid just sinna rekultiveeritud aladele, kus eelpool kommenteerija arvab, et elu ei ole. Tuulikud ei tekita ju mitte ainult müra, vaid ka südamerütmihäireid ja vibratsioonitõbe. Miks ei võiks muu maailma kogemustest õppust võtta ja hoiduda juba tehtud vigadest ning säästa meie rahvast tervisehädadest. Tuulikute ümbrusest ju kaovad samuti kõik linnud ja loomad, jäävad vaid kahjurid. Veel on probleemiks 10 aastase kasutuseaga tuulikute hilisem lammutamine ja kogu selle betooni ladustamine.
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrid 15-06-09 16:00
Kui tuulepargid rajatakse inimasulatest kaugele, siis häirivad nad teisi elusolendeid, aga vajalikud on nad inimestele, mitte puutumata loodusele, pole vist eetiline saada kasu, aga kahju tekitada teistele loomadele, taimedele.
--------------------------------------------------------------------------------
tuulik 15-06-09 15:59
Enamus helistajaid võiks tuult puhuma panna. Oleks miskit kasu kah neist, nagunii miskit tarka sealt suust neil ei tule.
--------------------------------------------------------------------------------
Ohmur 15-06-09 15:43
Mina küsiksin hoopis kõigilt neilt, kes arvavad vaid halba tuuleenergia ja tuulikute kasutamisest järgmist:
1. Kas olete ka vaadanud kunagi kosmose pilte Eestimaast ja neid arme ühel osal Eestimaast, mis selgesti neilt piltidelt paistavad välja?
2. Kas oleksite nõus elama rekultiveeritud maal?
( Rekultiveeritud maa = inimtegevusega kasutuskõlbmatuks muudetud maa keskkonnatingimusi parandamine)
3. Kas oleksite nõus elama maal kus joogivett ei ole?
4. Mõelge selle üle kui suure tüki veel peab ühest Eestimaa osast peab hammustama, et sinu raadiokrapp lõugaks, “ lambukene“ valgust hiilgaks ja veepumbad vett pumpaks (ka kemmergu jaoks on vaja puhast vett)?
5. Mõelge ka selle üle, et mitte ükski tuuleveski ei jäta endast järele sellist jälge mida tekitab
põlevkivi kaevandamine alt maa, pealt maa ja lõpuks reostavad maailma need kaevandamise jäägid aherainete ja tuhamägedena?
6. Mõelge ka selle üle, et need kaevandamise jäljed arvatavasti ei kao ära ka pärast järgmise jääaja lõppu siinmaal.
7. Kui paljud Teist on pärit Ida –Virumaalt?
8. Miks te lahkusite siit head inimesed, miks te lahkute praegu? Kui suur on selles elukeskkonna roll?

9. Minu teada pole veel keegi oma kodukohta pidanud vahetama tuuliku pärast
Kas Teie tunnete kedagi?

--------------------------------------------------------------------------------
Raivo 15-06-09 15:40
No ei usu. ERR ei lase sekkuda korrespondentide jurasse. Parise jutt on nigu, noh see sama. Vene ei ole kunagi väitnud, et Valgevene piim on mürgine, vaid seda, et nende uute nõuete järgi on piim piim, aga mitte pulbrist valmistatud jook. Proovige Eesti,st Läände seda lõssi müüa. Piinlik, et niskne vend on Moskva,s, kes kunagi midagi ei tea, vaid arvab.
--------------------------------------------------------------------------------
Marje 15-06-09 14:48
Kahju kuulda,etinimesed kes elavad tuulepargietus läheduses,kannatavad ja on lausa füsiliselt häiritud.Pole ise seda tunda saanud-puudub selline kogemus.Aga tõesti-on meil väikseid saari,mida võiks tuulepargina kasutusele võtta.Eelkõige ei või inimesi ohtu saata,kuigi oleks kasulik.Meil on veel ka päike, vesi kasutamata.Loodan ika teadjate meeste peale!
--------------------------------------------------------------------------------
Arvamus Tartust 15-06-09 14:25
Kuna ka Eestis on küllaltki palju tuuliseid ilmu, nii ka täna ülemaailmsel tuulepäeval, siis on tuuleenergia ärakasutamine vajalik. Pole nad midagi koledad ja keskkonnavaenulikud, kui nad paigaldatakse inimasulatest kaugemale. Ka kõrgepingeliinid läbivad asulaid ja linnu, aga kõigega harjub ju inimene ära.
--------------------------------------------------------------------------------
Markki Padar 15-06-09 14:17
Just. Soovitan ka raadiokuulajatel lugeda Elektroenergeetika instituudi dotsendi Rein Oidrami ettekannet tuulegeneraatorite rajamisega seotud probleemidest. http://algvere.planet.ee/Tuul/Energeetika.pdf. Ja tänasel "Tuulepäeval" võiks tõesti kaasata lisaks ärimeestele ka teadlasi, kes oskavad ka argumenteerida. Tänane saatekülaline oli ju tuuleparkide arendaja, aga samas ongi ju tänase "Tuulepäeva" eesmärk tuuleenergeetika propageerimine:)
--------------------------------------------------------------------------------
Tuul 15-06-09 14:03
Tuuleenergia arendamisest on huvitatud ärimehed ja poliitikud. Ärimehe eesmärk on loomulikult kasum. Poliitiku eesmärk on võimalikult palju meedias esineda, et kindlustada omale valijaid. Tegelikult peaks energeetikaprobleemidega tegelema teadlased, kes oleksid võimelised arutlema teemal, millist energiat, millise tehnoloogia järgi ja millises hulgas on Eestis kõige otstarbekam toota. R. Oiderman TTÜst on 20aastat uurinud tuuleenergiat (teiste riikide kogemustest). Hiiumaal esitas ta ülevaate tuuleenergia kasutamise probleemidest. Soovitan ka raadiosse rääkima kutsuda teadlasi (ülekandeliinid, kompensatsioonijaamad jne). Tuleks rääkida ka tuuganite mõjust tervisele.
--------------------------------------------------------------------------------
Sirje 15-06-09 13:54
Tuuleparkide ehitus on ju eelkõige äri, mis peaks ärimeestele suurt kasumit andma.Kas on keegi huvi tundnud, sealhulgas ka Eesti riik,milliseks on muutunud tuuleparkide läheduses elavate inimeste elamistingimused? Milline kahju tekitatakse loodusele?
--------------------------------------------------------------------------------
Markki Padar 15-06-09 13:40
Laskumata arutlustesse teemal `tuuleenergeetika vajalikkus ja efektiivsus`, sooviksin hoopis hoiatada inimesi tuulegeneraatorite tekitatava psühho-akustilise saaste eest. Palun olge väga ettevaatlikud väidete suhtes, et tuulikud ei tekita müra ja on tervisele ohutud!
Meie pere elab kevadest hilissügiseni Noarootsi vallas Suur-Nõmmkülas, lähipäevil ametlikult avatava 14 (17?) tuulikust koosneva Aulepa tuulepargi vahetus läheduses. Suur-Nõmmküla taludest on lähimate tuulikuteni vaid 700m (!!!). Müra on nii häiriv, et sellega ei ole võimalik leppida ja harjuda! Kuna tuulikud on elamualale nii lähedal ja nii kõrged
(tiivikud paiknevad 100m kõrgusel), ei loe see, mis suunast puhub ja kui tugev on tuul. Ööpäevaringselt kostub ikka tugev kõmin, mis meenutab ülelendavat lennukit. Tugeva tuulega tekib eriti võigas kärisev heli, mida tekitab õhutakistus tiivikulabad pöörlemisel. Kui päeval on külas kosta ka muid hääli (keegi niidab muru, saeb puid vms.) ja linnulaulu, koduloomade hääli, siis õhtul ja öösel kostub vaid kole hirmutav tuulikukõmin. Monotoonne kõmin tungib ka tuppa, ja segab uinumist. Selle eest ei ole kuskile põgeneda! Pidev müra väsitab, kõrvu tekib kumisev heli, mis jääb püsima ka vaikses keskkonnas, kõrvad lähevad lukku. Õhtuks tekkib peavalu, närvilisus, häiritus, meeleolu langus.
Psühholoogiliselt on väga raske harjuda mõttega, et aastakümneteks ei ole enam loota ei päeval ega öösel hääletust, vaikust. Inimesed ei taha enam oma koduõuedel liikuda. Elanike sünnikodud on muudetud elamiskõlbmatuks, nooremad mõtlevad külast lahkumisele. Kinnisvara väärtus on langenud. Kõik see tekitab inimestes suurt stressi.
Lisaks on Suur-Nõmmküla ajalooline rannarootslaste eluala, mis on kuulutatud ka miljööväärtuslikuks piirkonnaks. Ehk siis kõrged mürisevad metallkonstruktsioonid meie avatud vaadetele sugugi ei sobi, aga see on hoopis teine teema.
Olgu mainitud, et tuulepargi rajamise käigus lubati elanikele korduvalt, et mingit häirivat müra külla ei kandu, sest tuuled puhuvad teistest suundadest ja müra õieti ei tekigi, lisaks summutavad müra metsaribad (tegelikult kõrguvad tuulikud metsast umbes 70m kõrgemal).
On väga kahetsusväärne, et kohalike elanike huvidega tuulepargi arendajad ja kohalikud omavalitsused (antud juhul Noarootsi vallavalitsus) reaalselt ei arvestanud ja ei tunne toimuva vastu huvi ka praegu. Olukorra teeb arendajatele väga soodsaks meie seadusandluse puudulikkus. Reguleerimata on tuulikute lubatud kaugus elamutest, samuti on mürataseme norme ja mõõtmise metoodikat käsitlev määrus koostatud ammu enne, kui tuuleparkide rajamine Eestis hoo sisse sai.
Meie Suurnõmmküla Külaselts on esitanud mürakaebuse Tervisekaitseinspektsioonile, mis on menetluses. Erilisi lootusi olukorra paranemiseks meil ilmselt ei ole, sest seaduse järgi on ilmselt kõik j.o.k.k.

--------------------------------------------------------------------------------
pärnakas 15-06-09 13:19
Tahaks kuulda teaduslikult kalkuleeritud põhjendust. Kui suur osa tuuleenergiat saab olla üldisest energiakompleksist ( seal on ju mingid tehnilised parameetrid, mida peab stabiilsete energiatootjatega tagama). Ning mis aeg on tuulegeneraatorite maksumus ja tasuvusaeg jne. Hetkel tundub ,et jälle on alustatud nn "rohelist" kampaaniat tuuleenergia pooldajate poolt ning üldisest kistakse ainult tuuleenergia poolt olevad argumendid välja. Hetke peab ju olemas olema energiavajadusi kattev vöimsus ja tundub, et siis tehakse tuulepargid iluasjaks juurde, et täita Euro direktiivide #rohelist mötlemist"
--------------------------------------------------------------------------------
Tiina 15-06-09 12:20
Ise ei ela küll tuulekoletiste all, aga olen sõprade juures käinud, kes nii sajakonna meetri kaugusel elavad. Kohutav öö oli - magada ei saanud, muutusid närviliseks ja üldse - kogu aeg oli tunne, et kõrvus kogu aeg justkui vilistab. Vastik tunne. Ja pealegi - kui ikka tõelisi teadlasi, mitte poliitikuid, kuulata, siis kasutegur olevat väga väike. Teadjamad on rääkinud, et tuule energia on jälle üks Euro tobedustest, mis poliitilisel tasandil meile jõudnud. NNNnKokkuvõttes - mina küll sellises kohas elada ei taha, kus need jõledused ringi tiirutavad. tehku oma tuulepargid asustamata saartele ja rannikust kaugemale - kuyi just Euro meil muidu tulla ei saa... Milline võiks olla tuuleenergeetika osa Eesti energiamajanduses?
kindlasti plaanipäraselt edendada, kõigele lisaks on see keskkonnasõbralik (38%)
meil on põlevkivi ja tulemas tuumajaam, milleks Eestile tuuleenergia (10%)
tuulikud on koledad, keskkonnavaenulikud ja häirivad inimesi (48%)
mul ükskõik (3%)

Vaata teisi gallupeid
Lauri Hussar
Lauri Varik
Kaja Kärner
Arp Müller
Piret Kriivan
Tiit Karuks
Tarmo Maiberg
Mall Mälberg
Sven Paulus
Esileht
Kontaktid
Meie inimesed
Meie kuulaja
Pressiteated
Galerii
Liitu uudiskirjaga
Soovid ja õnnitlused
Kaebused
Podcastid

Vikerraadio | Kreutzwaldi 14, 10124, Tallinn | Tel: 611 4318 Faks: 611 4124 | viker@err.eeAVALEHT | SISUKAART

No comments: