Saturday, October 24, 2009

Täiendatud on tuulegeneraatorite süsteemiga liitumise tingimusi

Täiendatud on tuulegeneraatorite süsteemiga liitumise tingimusi


Alates 2007. aasta juunist kehtivad elektrisüsteemi töökindluse tagamiseks tuulikute süsteemiga liitumisel lisatingimused.
Lisanõuded tulenevad sellest, et tuulest energia tootmine sõltub suuresti ilmastikuoludest ning on seetõttu süsteemi seisukohalt juhitamatu. See omakorda nõuab elektrisüsteemi töökindluse tagamiseks kompenseerivate tootmisvõimsuste olemasolu, mis tuuleolude järsu muutuse korral oleksid võimelised tasakaalustama tuulegeneraatorite tootmisvõimsuste muutuseid.

Seesuguste juhitamatute tootmismuutuste kompenseerimine on võimalik teiste kiiresti käivitatavate ja reguleeritavate elektrijaamade abil.

Juhul, kui kompenseerivad jaamad asuvad väljaspool Eesti piire, tuleb arvestada süsteemidevaheliste ülekandeliinide läbilaskevõimega. Elektrivõrgu praeguse ülesehituse ja konfiguratsiooni korral on süsteemidevaheliste liinide kaudu väljastpoolt Eestit võimalik tasakaalustada tuulikute võimsusi kuni 750 MW ulatuses.

Juhul, kui kompenseerimist vajavaid tootmisvõimsusi on süsteemiga liitunud rohkem kui 750 MW ulatuses, jääb ülekandeliinide läbilaskevõime tasakaalustamiseks liiga väikeseks ning kompenseerivad tootmisvõimsused peavad paiknema Eestis.

2007. aasta 1. mai seisuga oli Eesti elektrisüsteemiga liitunud tuulikuid 56 MW võimsuses ning liitumispakkumise või -lepingu faasis oli tuuleenergia arendusprojekte veel 686 MW ulatuses. See tähendab, et koondvõimsus 750 MW, mille ulatuses on Eestis võimalik tuulegeneraatoreid ilma täiendava kodumaise reserveeriva tootmisvõimsuseta süsteemiga liita, on praktiliselt täis saanud.

Mai alguse seisuga olid tuuleenergia arendajad esitanud süsteemiga liitumiseks taotlusi veel täiendava 1910 MW tuulegeneraatorite ulatuses. Nende ja tulevikus lisaks taotletavate tootmisvõimsuste liitumiseks väljastatakse pakkumised seega juba täiendavaid liitumistingimusi aluseks võttes.

See tähendab, et tuuleenergia arendaja peab iga tulevikus liituva MW kohta garanteerima ka samas mahus kiiresti reguleeritava kodumaise kompenseeriva tootmisvõimsuse olemasolu. Seda võib liituv tootja teha nii isiklikult kompenseerivat tootmisvõimsust (nt. kiirestikäivitatav gaasiturbiin) omades või mõne teise tootjaga sellesisulist pikaajalist lepingut omades.

No comments: