Saturday, October 10, 2009

Soomes ja Iirimaal on elekter odavam kui Eestis ja Eestis hind aina tõuseb...

Juulist tõuseb elektri hind viis protsenti (0)

20. märts 2008 13:58
Online | Trüki | Saada sõbrale Toimetaja: Riina Kallas
Artikli püsiviide
Teie nimi
Teie e-post
Sõbra nimi
Sõbra e-mail
Teade



Eesti Energia teatel tõuseb juulist elektri hind keskmiselt viis protsenti, täpsem hinnakiri selgub 31. märtsil.


Veel septembris oli oht, et elektri hind tõuseb selle aasta keskpaigaks tarbijale koos taastuvenergia tasu tõusu ning elektriaktsiisi lisandudes ligi veerandi võrra.

Aasta algusest lisandus arvetele igalt kasutatud elektri kilovatt-tunnilt 5,9 senti aktsiisitasu ning taastuvenergia tasu suurenes 1,01 senti/kWh. Alates 1. märtsist hakkas Eesti Energial kehtima uus hinnakiri, mida mõjutab võrgutasude 5-protsendiline alanemine.

Eesti Energia finantsjuhi Margus Kaasiku sõnul tuleb keskmine hinnatõus varasemate prognoosidega võrreldes siiski madalam.

„Kuivõrd konkurentsiamet kooskõlastab kõik elektri hinna komponendid taotletust oluliselt madalamalt, jääb meie arvutuste kohaselt keskmine hinnatõus 5% tasemele,“ ütles Kaasik.

Elektrihinna kujunemine käib Eestis kehtiva korra järgi kolmes etapis: elektrienergia nelja erineva hinnakomponendi kooskõlastamine konkurentsiametiga, elektrienergia kaalutud keskmise hinna piirmäära arvutamine ja hinnapakettide arvutamine.

Praeguseks on lõpufaasi jõudnud konkurentsiameti kooskõlastuse andmine Narva Elektrijaamade elektrienergia tootmise hinnale ja elektri kaalutud keskmise piirhinnale.

„Oleme konkurentsiametiga eriarvamusel, kui suured võiksid olla Narva jaamade töötajate palgad, kui sagedasti ja millises mahus peaksime tegema remonti ning millisel määral peaksime tegema investeeringuid tootmisseadmete kaasajastamisse," ütles Narva Elektrijaamade juhataja Ilmar Petersen. "Taotletust oluliselt madalam hind toob kaasa Narva Elektrijaamade tööjõukulude kasvu plaanide muutmise, seadmete remonditööde vähenemise ja hooldustööde plaanide korrigeerimise."

Narva jaamade elektrienergia tootmishinna alusel arvutatakse uus kaoelektri hind, mis on sisendiks võrguteenuste hindade arvutamisel. See tähendab, et uuesti arvutatakse välja nii elektri ülekande tasu Põhivõrgu jaoks kui ka jaotuse hind Jaotusvõrgule.



Pärast uute võrgutasude arvutamist võrguettevõtjate poolt kinnitab Eesti Energia uued kliendi hinnapaketid ja avalikustab need hiljemalt 31. märtsil. Nii uued võrgutasud kui ka uus elektri hinnakiri hakkavad kehtima 1. juulil.

Eesti Energia tahab elektrihinda indekseerida

Eesti Energia soovib, et järgnevatel aastatel hakataks elektrienergia hinda korrigeerima sarnaselt võrgutasudega kord aastas.

„Elektrienergia hinna muutmine kord mitme aasta järel toob kaasa väliskeskkonnas toimunud muutuste tõttu hüppelise hinnatõusu, mis paneb inimesed keerulisse olukorda. Läbirääkimised konkurentsiametiga elektri hinna indekseerimiseks alates 2009. aastast algavad koheselt aprillikuus. Hinna indekseerimine tagab kuni turu avanemiseni ühtlasema energia hinna kujundamise vastavalt majanduse arengule,“ märkis Kaasik.

Hoolimata hinnatõusust on Eesti Energia pakutav elekter endiselt Euroopas üks odavamaid. Eestist tagapool on veel vaid Malta ja Läti, kuid käesoleva aasta juulikuus tõuseb näiteks Lätis energia hind ligi 40%. Eestist kallim elekter on rohkem kui 20 Euroopa riigis.

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

jplkfa 20. märts 2008 14:06:07
Teata sobimatust kommentaarist
Võrdlus teiste Euroopa riikidega on hinnatõusu õigustamiseks kohatu, et mitte öelda - alatu


olavsu1 20. märts 2008 14:12:23 2
Teata sobimatust kommentaarist
ahnepäitsul ei saa kunagi küll.





nagu näha plaanib eesti energia vähendada oma klientide arvu.





kõik mis läänes iseenesest mõistetav peab tavaeestlase jaoks olema hingehinnaga lukskaup.


no kuule 20. märts 2008 14:26:33
Teata sobimatust kommentaarist

EE-l ei saa klientide arv väheneda, ta on ainumonopol. Pole konkureerivat firmat.



olavsu1 20. märts 2008 14:40:00
Teata sobimatust kommentaarist

saab küll väheneda sest tuulerootor töötab igasuguse tuulega. ja palju sul ikka on seadmeid mis vajavad 220v elektrit?


enamus asju töötab sul alla 24v alalisvoolul.





teine võimalus on veel, eesti energia juhtkonna inimesele üks kõva keretäis kütta. aasias saabki ahnitsemise eest peksa. sama traditsiooni on siin ka vaja.



Karums 20. märts 2008 14:18:11
Teata sobimatust kommentaarist
Lääne-Euroopas on töötajal inimlik ja väärikalt ära elada võimaldav palk samuti. Eesti on üks vähestest riikidest, mis ei ole ühinenud Euroopa Sotsiaalhartaga täies mahus. Sellest miskipärast valitsus ja padukommarid kõik vaikivad. Siiani on Soviet suhtumine, et meil on elu parem ja tavainimese jaoks küll ühtegi asja Eesti riigis ei ole.


Jama 20. märts 2008 14:19:39
Teata sobimatust kommentaarist
Ärge ajage jälle seda jama,et meil vaatamata hinnatõusule on elektrihind odavam kui paljudel Euroopa riikidel. Nendessamades paljudels euroopa riikides saab keskmine kodanik meie keskmist riigikogulase palka. Ja veel. eesti Energial on väga suur kasum, kas mitte riik ei võtnud eelmisel aastal dividendegi välja, tõstke palku ja uuendage tehnikat kasumi arvelt. Seda on ja jääb ülegi!


midagi ei saa enam aru 20. märts 2008 14:25:19
Teata sobimatust kommentaarist
Kurat, 1. jaanuarist juba hind tõusis, mis siis nüüd lahti?!?


mat 20. märts 2008 14:32:23
Teata sobimatust kommentaarist
Eesti Energiale:tõstke hind 3 krooni peale ,mis te tilgutate tehke nii et saate tarbijale pideva vooluühenduse tagada,ka lähimas tulevikus.Ärge kuulake vingujaid tegutsege energiast sõltub meie tulevik.Kui me teda praegu laristame ,siis tulevikus võib auke tekkida voolu tootmises.


Maunotulitagasi 20. märts 2008 15:48:18
Teata sobimatust kommentaarist
No kas ei saa siis üheks aastaks oma hinnad paika, et igal aastal ei peaks mitu korda neid hindu muutma!!! Ja mis kahanevat inflatsiooni me siis loodame, kui monopolid üksteise võidu hindu kruvivad... KRT külll!


Monopol kui saastafirma 20. märts 2008 16:02:07 1
Teata sobimatust kommentaarist
Kõrgepingeliinid ja postid on 45 kraadise nurga all murule kukkumas.


Väikese tuulega on elektrikatkestused.


Saastafirma aga tõstab hinda.


Kuhu see hinnatõus pannakse? Juhtkonna palgad ainult tõusevad?


II 20. märts 2008 23:28:26
Teata sobimatust kommentaarist

Miks sa seda 45 kraadi all oleva posti asukoha enda teada jätad.


Helista 1343 või 1545 ja anna teada, kus see on.



mikku 21. märts 2008 10:27:13
Teata sobimatust kommentaarist
eesti on väikese palga maa sammuti:)