Saturday, October 10, 2009

Soome tahab maksustada elektritootjate ülikasumi

Soome tahab maksustada elektritootjate ülikasumi

Sirje Rank
sirje.rankatchararipaev.ee 01.04.2009 15:53


Soome plaanib koguda aastas kuni 330 miljonit eurot uuest maksust, mis hakkab piirama elektritootjate „ülikasumeid“, vahendas Bloomberg.
Samal teemal aripaev.eeFortumi juhid lahkuvad protestiks


Soome valitsus plaanib kehtestada 10-50% suuruse maksu kasumitele, mis on saadud tuuma- ja hüdroelektrijaamadest, mis ehitati enne 1997. a Kyoto keskkonnaalast kokkulepet, ütles eile Soome majandusminister Mauri Pekkarinen. Uus maks hakkab kehtima hiljemalt 2011. a algusest.

„Heitmekvootidega kauplemine on elektritootjatele toonud sadu miljoneid eurosid kasumit,“ ütles Pekkarinen. Just nimetatud elektritootjad on heitmekvootidega kauplemisest kõige suuremat kasu saanud.

Lõviosa uuest maksust tuleb ilmselt tasuda Fortumil, mille kontrolli all on umbes pooled Soomes uue maksuga maksustatavad elektrijaamad.

Maksust on vabastatud tuulenergia, elektri ja sooja koostootmine ning tööstuses oma tarbeks toodetud energia. Valitsuse sõnul tarbija jaoks elektri hind uuest maksust ei tõuse. Fortum selle väitega ei nõustu.
Gaasitoru 01.04.09 16:13
jaa-a, mina mõtlesin, et Soome valitsus on korporatsioonide käpa all, kui Halonen Lex Nokiale alla kirjutas, aga näe ... lootust on. Loodetavasti see ei jää populistlikuks jutuks...


M 01.04.09 16:43
Kvootidega kauplemise tulu võiks küll teistega jagada. See pole ju teenitud oma tubli tööga vaid...


TASUTA ELEKTER 11.10.09 02:42
Kuidas jääb Eesti Energiaga?
Kas selle juhtkond võetakse vastutusele Eesti Riigile materiaalse kahju tekitamise eest?
elektrisaabtasuta.blogspot.com

No comments: