Saturday, October 10, 2009

Siim Sepp teeb nalja

Tuulelohed võiksid energiaga varustada 100 000 kodu

Siim Sepp
siim.seppatcharut.ee 11.08.2008 16:33
Generaatorite külge köidetud kõrgel lendavad tuulelohed võiks toota kuni 100 megavatti elektrit, millest piisaks 100 000 majapidamise varustamiseks elektriga, selgub Hollandi Delfti tehnoloogiaülikooli teadlaste tööst.
Teadlased näitasid hiljuti, et üheainsa kümne ruutmeetrise lohe lennutamisega saab toota 10 kilovatti elektrit, millega saaks varustada umbes kümmet majapidamist. Järgmises katses plaanivad teadlased lennutada 50-kilovatist versiooni nimega Laddermill. Lõppeesmärgiks on ehitada paljudest lohedest koosnev süsteem, mis toodaks kokku 100 megavatti elektrit, kirjutas Physorg.

Tuulelohed toodavad energiat, tõmmates köisi, mille abil nad on maal oleva generaatori külge kinnitatud, selgitas projekti juht Wubbo Ockels. Pärast maksimumkõrgusele jõudmist keritakse lohe köied uuesti kokku, et protsessi korrata, kusjuures protsessi kergendamiseks ja tuuletakistuse vähendamiseks muudetakse lohede asendit.

Loe edasireklaam:




Tuulelohede abil toodetud elekter poleks kallis. Teadlaste hinnangul oleks selliselt toodetud elektri hind võrreldav söepõletamisel saadud elektri hinnaga ning kaks korda odavam tuuleturbiinide elektrist.

Tuulelohede üks eeliseid on nende kõrgus. Tuuleturbiinid on tavaliselt umbes 80 meetri kõrgusel, kus keskmine tuule kiirus on umbes 5 meetrit sekundis. 800 meetri kõrgusel on keskmine tuule kiirus aga juba 7 meetrit sekundis. Kuna tuulest saadaval oleva energia hulk on võrdeline tuule kiirusega kuubis, toodavad suurematel kõrgustel asuvad tuuleturbiinid kuni viis korda rohkem elektrit. Suurematel kõrgustel puhuv tuul on tihtipeale ka püsivam.

800 meetri kõrguse tuuleveski ehitamine poleks kuigi praktiline, kuid lohet saab küll nii kõrgele lennutada ja nii suuremat tuule kiirust ära kasutada. Teadlaste hinnangul on tuulelohede jaoks eriti soodsas asukohas Suurbritannia, Holland, Iirimaa ja Taani.

Ka paljud teised teadlased uurivad tuulelohesid võimalike energiakogujatena. Mõnede teadlaste hinnangul saaks tuulest kätte sada korda rohkem energiat, kui kogu maailmal vaja läheks. 2007. aastal investeeris Google 10 miljonit dollarit USA tuuleloheettevõttesse Makani. Itaalia ettevõte Kitegen kavandab paljude tuulelohedega süsteemi, millega saaks toota gigavati energiat, sama palju, kui standardse söetehasega.


Loe veel Novaator uudiseid
jälle energeetikud 11.08.08 19:43
Üks tõlgib artikli ära ja kõik teised lehed kasutavad seda ja kõigil samad vead, sest keegi iseseisvalt mõelda ei oska.
Gigavatt on võimsus, mitte energia. Mis asi on standardne söetehas ja millisele standardile see tehas vastab?
"Wind turbine" tõlgitakse eesti keelde kui elektrituulik või tuuleelektrijaam, mitte tuuleturbiin. Tuuleturbiin on näiteks föön.
Kui pidevalt neid artikleid tõlgite, võiks ju ka asjale lõpuks pihta hakata saama.


eelmisele 11.08.08 20:30
sellest võiks ju ometi aru saada, miks siin võimsusühikuid kasutatakse. jutt on ju ühest hetkest. kui hakata rääkima vatt-tundidest, siis tuleb täpsustada ka ajavahemikku, mille jooksul see energia toodeti
tromboon 11.08.08 21:29
Milleks juuksekarva lõhki ajada, elektri jõul liikumapandavad masinad on ju samuti vattides, kui jooksutad oma 1500 vatist tolmuimejat tund aega, siis kulub 1,5 kilovatttundi. 100 megavatti väljapanev elektrijaam suudab tunnis teha 100 megavatttundi, lihtne.


jälle energeetikud 12.08.08 00:26
jutt teil jumala õige ja sobibki siia ühik vatt aga see ei ole ju energia.
Oleks lause "Itaalia ettevõte Kitegen kavandab paljude tuulelohedega süsteemi, mille võimsus oleks üks gigavatt, sama palju, kui tüüpilisel sütt kasutaval elektrijaamal." ma ei kobiseks. Kui on energia, siis on ka aeg mängus. Toota ei saa ju võimsust. Tolmuimeja võimsus on ka seistes 1500 vatti aga kui tööle panna siis tarbib energiat. Ja muidugi "söetehas" ...grillsütt tehakse seal?


Tark 12.08.08 13:26
Ei saa täpselt aru: Lendu lastes toodetakse ja kokkukerides kulutatakse. Kus siin kasutegur peidus on?
@tark 14.08.08 14:00
artiklis on kirjas, et muudetakse tuulelohe asendit nii, et lohe allatoomisele kulub vähem energiat kui enne lohe poolt genereeritud.


TASUTA ELEKTER 11.10.09 03:40
Teil,Siim Sepp,on hea huumorisoon:)))
Ei ole ju võimalik teha tuulelohega elektrit:)))
elektritsaabtasuta.blogspot.com

No comments: