Saturday, October 10, 2009

Reeturid teevad antipropagandat

Kristi Ugam, kes on kogunud üle 5000 allkirja 250 tuuliku ehitamise vastu Hiiumaale, ütles telesaates „Värske Ekspress", et Hiiumaad ei tohiks raha vastu vahetada.
Kristi Ugami sõnul on elektrienergiaprojektiga, mille põhiinvestor on Kanada firma ja 10% Mainori tütarfirma, palju muresid.

„Kõige suurem mure on visuaalne reostus. Ent ka loomasõbrad ütlevad, et loom ei saa ka valida, et tema kõrgepingeliini alt läbi ei jookse," ütles Ugam. Lisaks polevat Eestis puhttehniliselt võimalik seda elektrit vastu võtta ja kõik läheks ekspordiks. Ent isegi, kui kogu energia läheks Eestile, poleks see elanikele vastuvõetav: „Me ei taha, et Hiiumaa muutuks tööstusmaastikuks."

Ugami enda kodu jääks lähimast tuulegeneraatorist 700 meetri kaugusele. „Minimaalne tervislik kaugus on umbes 2 kilomeetrit. Saan aru, et mul tuleb valida kodu ja tervise vahel. Mu ema, mu vanaema on siin üles kasvanud. Ma ei näe põhjust, miks peaksin ennast ära koristama inimeste eest, kes tahavad Hiiumaa sihtotstarvet muuta... Seda ei saa rahas mõõta," ütles Ugam.

Roheline Marek Strandberg, keda saatejuht Mihkel Raud tituleeris tuuleenergia fänniks, ütles kommentaariks, et ükskõik millist suuremahulist kava ei saa teha ilma plaanita. „2007. aasta aprillikuust on koalitsioonilepingus sees üks väga selge põhimõte - peab olema suurte taastuvenergeetika projektide teemaplaneering, et oleks kokku lepitud, kust korjata tuuleenergiat ja mida kõike veel," rääkis Strandberg.



Rohelised nõudsid seda punkti Strandbergi sõnul just selle pärast, et selliseid konflikte ei tekiks, ent praegu on see lahendamata ning ka keskkonnaministeerium pole lillegi liigutanud.

Strandberg sõnastas ka oma isikliku arvamuse: „Suuremahuline tuuleenergeetika sobib meie oludes avamerele, mitte maismaale." Hiiumaal on tuule saagis tema andmeil topelt suurem kui maismaal.

Strandberg avaldas pahameelt, et tuuleenergeetikat arendatakse Eestis konjuktuuripõhiselt: „Maailmas on ootus tuuleenergia järgi, ehitame tuulikud püsti ja siis vaatame, kes ära ostab."

Saatejuht Mihkel Raua sõnul üritati ka arendaja Eesti esindajaid stuudiosse kutsuda, aga erinevatel põhjustel nad ei saanud või ei tahtnud tulla.

Ekspressi artikkel: "Raiugu siis Hiiumaa juba puudest ka lagedaks!!!"
Allkirja tuulikute vastu saab anda aadressil http://www.petitiononline.com/EITAHA/petition.html
Rohkem saab lugeda ka aadressil voitlustuuleveskitega.blogspot.com

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Õigesti tegite ses suhtes,et ei andnud Hiiumaad okupantidele aga nüüd olge mõistlikud ja pange rahad kokku ja rajagem ise tuulepargid...
Kui need 5000 inimest igaüks paneks mängu kasvõi tuhat krooni saaks muretseda õige mitmed tuulikud-saaksid TASUTA ELEKTRI OMAST KÄEST...