Thursday, October 15, 2009

Rahvaliit: Eleringi ost viib Eesti Energia erastamiseni

Rahvaliit: Eleringi ost viib Eesti Energia erastamiseni (8)
13.10.2009 14:21
Rahvaliidu juhatus peab lubamatuks 2,1 miljardi krooni maksumaksja raha raiskamist AS Eleringi ostmiseks olukorras, kus kohalikel omavalitsustel on vähendatud nii tasandusfondi, teedehooldusraha kui investeeringuid miljardite kroonide ulatuses.

Rahvaliit kaalub, kas algatada taas allkirjade kogumine Eesti Energia erastamise vastu.
«Ka ilma miljardeid kroone kulutamata on võimalik eraldada põhivõrgud ja ettevõte Elering Eesti Energiast, et täita ELi elektrituru direktiivi - seda saab teha näiteks aktsiakapitali vähendamisega,» ütles Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.

Rahvaliidu juhatuse hinnangul on valitsuse plaan kulutada 2,1 miljardit krooni rahva raha, et osta riigile kuuluvalt äriühingult Eesti Energia ära tema tütarettevõte, põhivõrke haldav Elering, põhimõttelage, kuna Eesti Energia aktsiad kuuluvad kõik riigile.

Rahvaliidu juhatus ei mõista, mis peab maksumaksja kulutama raha tema enda varanduse väljaostmiseks ja kahtlustab, selle tehinguga tahetakse ette valmistada Eesti Energia börsileviimist, alustamaks selle hiilivat erastamist.

Rüütli sõnul oleks 2,1 miljardit mõttekas kasutada reaalseteks investeeringuteks, et elavdada majandust ja luua uusi töökohti, rakendada seda kohalike teede korrashoiuks ning arstiabi paremaks kättesaamiseks.

Riigikogu Rahvaliidu fraktsioon esitas täna vastavasisulise arupärimise peaminister Andrus Ansipile.

Toimetas: Urho Meister

to: mn, maamats jt. : mulle tundub, et siin tehakse lihtsalt sama asja, mida erastamistega ikka on tehtud - vt. kasvõi Eesti Raudtee - erastame, siis taasriigistame... küll maksumaksjad selle kõik tuima näoga kinni taovad, sest maksumaksjal ju raha kasvab nagu rukis...

Iseneesest paistab, et uutele tulijatele energiaturule sisenemist kergemaks küll ei tehta - näide siitsamast lähiminevikust, kuidas EE võiles tuuleparkide rajamise vastu ning siis nagu nõiaväel omandas õigused püstitada tuulikuid rannikule ja merre jne. - selle asemel, et oleks lasknud erainvestoritel investeerida ning lihtsalt müünud nende toodetud energiat siis tarbijale...

Paraku paistab, et poliitikute arvates (nende tegude järgi) on Eesti riik miingisugune nende erabizness, kus nad võivad oma suva kohaselt oma taskuid täita näiteks EE erastamise jms. (mis kindlasti neile läbi hästi varjatud osaluse kindlat ja rasvast dividendi hakkab tooma...)

Sahker-mahker banaanivabariigi moodi.

RE, IRL, KE huiarid : Minge valima nii KOV kui Riigikogu valimistele, ja toetage üksikkandidaate või ERSP-d. Huiarid tuleb riigi juhtimise juurest ära saata.

No comments: