Saturday, October 24, 2009

PRESSITEADE 13. juuni, 2005: Täna avatakse Pakris Eesti suurim tuulepark

PRESSITEADE 13. juuni, 2005: Täna avatakse Pakris Eesti suurim tuulepark

Täna avatakse Pakri poolsaare tipus Eesti suurim, kaheksa tuulegeneraatoriga Pakri Tuulepark. 18,4-megavatise koguvõimsusega tuulepargi eeldatav aastane elektritoodang on ligikaudu 56 GWh, mis vastab umbes ühele protsendile Eestis tarbitavast elektrienergiast.



“Pargi püstitamisega on tehtud mahukas investeering Eesti elektrienergia tootmise tulevikku,” räägib Pakri Tuulepargi juhataja Martin Kruus. “Energia tootmisega kaasnevad nii või teisiti teatud kulutused. Milline toomisviis on odavaim, ei olegi nii lihtne öelda, sest see, mis täna tundub olevat kallis, võib pikemas perspektiivis osutuda hoopis soodsaks. Kui põlevkivienergia toomiskulud jäävadki Euroopa Liidu karmide keskkonnanõuete tõttu kasvama, siis taastuvenergia puhul seda ohtu näha ei ole. Samuti ei sõltu tuuleenergia tootmine kütuste maailmaturu hindadest, nagu näiteks Venemaa maagaasi hinnast. Me usume, et oleme oma tuuleparkide rajamisega õigel teel ning avatud tuulepark ei jää Eestimaa viimaseks,” on Kruus veendunud.



Pakri Tuulepargi kogumaksumuseks kujunes ligi 24 miljonit eurot. Maksumusest moodustas 87% tuulikute ja nende vundamentide paigaldus. Muudest kuludest on põhilisteks ettevalmistustööd, uuringud, juurdepääsuteede rajamine ning liitumine elektrivõrguga. Projekti oli kaasatud ka EL Teadus- ja Arendustegevuse V Raamprogramm, mille raames katsetati uut tehnoloogiat ja analüüsiti tuuleelektri mõju üldelektrivõrgule.



Pakri Tuulepark on üks esimesi omataolisi projekte maailmas, mis annab panuse võitlusse globaalse kliimasoojenemisega, tehes seda Kyoto Protokollist tuleneva kasvuhoonegaaside heitkoguste kvoodi müümise kaudu. Nimelt müüb Pakri Tuulepark Soome riigile saastekvooti, mille tulust osa laekub ka Eesti riigieelarvesse. Heitkoguste kvoodi ost Eestist võimaldab Soomel saavutada Kyoto kliimamuutust käsitlevast kokkuleppest tulenevat õhusaaste vähendamise riiklikku normi.
Tuulepargis on kokku kaheksa Nordex N90 2,3 MW nimivõimsusega tuulegeneraatorit, mille masti kõrgus on 80 m ning tiiviku läbimõõt 90 m. Tuulepargi aastane elektritoodang vastab umbes 1% Eesti elektritarbest, mis annab ka panuse saavutamaks Eesti riiklikku eesmärki taastuvelektri osakaalu tõstmisel 5,1 protsendini elektrienergia lõpptarbimisest aastaks 2010.



Pakri Tuulepargi ehituse peatöövõtja oli Taani-Saksa tuulegeneraatorite tootja Nordex Energy GmbH koostöös Eesti ehitusettevõtete ning projekti arendajaga AS Tuulepargid. Tuulepargi reaalne ehitus algas eelmise aasta suvel ning esimene tuulegeneraator alustas rohelise energia tootmist sama aasta detsembris. Täisvõimuse saavutas tuulepark käesoleva aasta märtsis.



Pakri poolsaarel avatav tuulepark on Eestis teine – Eesti esimene kaasaegne tuulepark avati 2002. aasta sügisel Virtsus. Kolme tuulegeneraatoriga Virtsu Tuulepargi koguvõimsus on Pakri Tuulepargist ligi kümme korda väiksem.



Pakri Tuulepargi omanikuks on OÜ Pakri Tuulepark, mis kuulub Vardar Eurus AS-ile. Viimase omanikeks on 70% ulatuses Vardar AS ning 30% ulatuses Põhjamaade keskkonnafinantseerimise korporatsioon NEFCO. Vardar AS on Norra energeetikakontsern, mis omab rohelise elektri tootmise alal ulatuslikku kogemust.







Lisainformatsioon:



Martin Kruus



OÜ Pakri Tuulepark juhataja



tel: 50 19 866,



martin@pakri-tp.ee



www.pakri-tp.ee




13.juuni 2005 11:20:13

No comments: