Wednesday, October 21, 2009

Prantsusmaal avati maailma esimene energiat tootev büroohoone

Elithis Tour on Dijonis Prantsusmaal asuv 5000ruutmeetrise pinnaga kümnekorruseline büroohoone, mis on valmistatud keskkonnasõbralikest materjalidest ning toodab rohkem energiat kui kulutab. Elithis Tour ehk Elithise torn toodab kuus korda vähem kasvuhoonegaase kui tavaline sama suur büroohoone.


Esialgu oli torn kõigest huvitav teoreetiline idee Elithis Engineeringu direktori Thierry Bievre mõtteis, kuid see otsustati teoks teha, et näha, kas sellise torni rajamine konkurentsivõimelise hinnaga on teostatav, kirjutas Worldarchitecturenews.com.



Torni kavandi töötas välja Jean-Marie Charpentier arhitektuuribüroost Arte Charpentier Architects. Torni rajamist toetati muu hulgas ka Prantsuse riigi ja Dijoni linnavalitsuse eelarvetest.



Hoone valmistamisel on üritatud kasutada keskkonda säästvaid materjale. Rohkelt on kasutatud puitu ja taaskasutatud isolatsioonimaterjale. Alumiiniumi, mille tootmine on energiamahukas, on kasutatud võimalikult vähe. Akende paigutus on projekteeritud nii, et päikesevalgust maja soojendamisel võimalikult hästi ära kasutada. Samas on akendel filtrid, mis blokeerivad liigse pimestava valguse ja koguvad üleliigse energia kokku. Ka maja katusel on 330 päikesepaneeli, mis aitavad maja energiavajadust katta. Ka hoones olevatelt seadmetelt ja inimestelt kiirguv soojus kasutatakse ära maja energiaga varustamisel.



Hoonesse on paigutatud 1600 mitmesuguseid andmeid koguvat sensorit, mis muudavad torni omalaadseks laboratooriumiks, mis aitab teadlastel ja arhitektidel edaspidi veelgi efektiivsemaid maju projekteerida. Hoones iga päev toodetud ja kulutatud energiahulk on avalikul ekraanil pidevalt jälgitav, et hoone mõju keskkonnale ja kasvuhoonegaaside emissioon oleks kõigile teada.



Prantsusmaal avati maailma esimene energiat tootev büroohoonePrantsusmaal avati maailma esimene energiat tootev büroohoonePrantsusmaal avati maailma esimene energiat tootev büroohoone



Allikas: Novaator

No comments: