Sunday, October 11, 2009

Postimees 11.07.05: Elektri hind tõuseb kümne aasta jooksul vähemalt poole võrra

Postimees 11.07.05: Elektri hind tõuseb kümne aasta jooksul vähemalt poole võrra
Äsja majandusministeeriumis valminud prognoos näitab, et elektri hind kasvab järgneva kümne aastaga vähemalt poole võrra. Hinda kergitavad kõrgusse tõusta võivad keskkonnatasud, aga ka tuuleenergia ostukohustus.


Elektrihinna tõus võib olla ka hoopis suurem, kui ennustas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi elektrimajan- duse kümne aasta arengukava.

Majandusministeerium näeb eeloleval kümnel aastal peamise elektritootmise kohana uusi põlevkivikatlaid. Seda eelkõige maagaasi hinnakujunduse ebamäärasuse ja taastuvatest allikatest toodetava elektri konkurentsivõimetu tootmishinna tõttu.

Oluline on loodushoid

Reedel avalikul arutelul arengukava kaitsnud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ametnik Ando Leppiman ütles hinnatõusu kommenteerides, et elektri tootmishinna osas on väga palju määramatust. Tagatipuks on 2013. aastast Eesti elektriturg avatud ja siis mõjutab hinda ka konkurents.

«Keskkonnatasude seaduse uued tasumäärad tulid koostajaile üllatusena,» ütles Leppiman. «Koostamisel oli kokku lepitud, et ökomaksud tulevad alates aastast 2008.»

Arengukava keskkonnamõjusid hinnanud eksperdid ei olnud rahul põhjavee kaitstuse ega loodusliku mitmekesisuse säilimisega põlevkivist elektri tootmisel. Tagatipuks arvavad nad, et põlevkivi köetakse liiga kiiresti kateldesse.

Tuuleparkide arendaja Harry Raudvere lausus, et arengukava koostajate andmed on tuuleenergia osas puudulikud. Lisaks kaitsvat arengukava vaid Eesti Energia huve.

Oma huvide kaitsel on ta pöördunud nii õiguskantsleri kui ka euroliidu energiavoliniku poole.

«Suhkrutrahv on köki-möki võrreldes sellega, mis sealt tuleb,» ütles Raudvere, viidates võimalikule euroliidu sanktsioonile.

Leppimani sõnul tuleks enne sellel teemal suurte sõnade tegemist ära oodata õiguskantsleri ja ka komisjoni arvamus.

«Tegemist on ärimeeste sooviga rahvast hirmutades saada endale tulus sissetulekuallikas. Aatelistel eesmärkidel keegi tuulest küll elektrit toota ei taha,» kommenteeris Leppiman.

Tulevikuvalikud

Narva Elektrijaamade direktor Rein Talumaa ütles arengukava arutelul, et tema ei mõista, miks arvatakse, et põlevkivienergeetikal ei ole tulevikku.

«Meie aktiivseid põlevkivivarusid jätkub 40 aastaks, peale selle on passiivsed varud,» ütles Talumaa.

Ta lisas, et Eesti peaks hoidma põlevkivi põletamise oskusteavet ja jätkama põlevkivi põletamise tehnoloogia arendamist.

«Üheksa aastat kulus uuringuiks, et ehitada praegused moodsad keevkihttehnoloogiaga katlad, millega on tagatud nõuetekohaste heitmetega kodumaisel ressursil põhinev efektiivne elektritootmine,» kinnitas ta.

Tuumaelektrist ei räägi arengukava peaaegu sõnagi. «Rahvaküsitluse järgi on inimesed väga hirmul, arengukava järgmine versioon aastal 2008 võiks seda teemat käsitleda,» kinnitas Leppiman.

Eesti energeetika arengukava

• Karmide keskkonnakaitsenõuete tõttu tuleb Eestil uuendada kolmveerand praegusest elektritootmisest.

• Narva elektrijaamades renoveeritakse veel kolm energiaplokki, lisaks kahele valmis põlevkivil töötavale keevkihttehnoloogiat kasutavale energiaplokile.

• Narva elektrijaamades energiaplokkide renoveerimine seiskub, rajatakse kolm uut gaasiturbiini. See stsenaarium on eelmisest keskkonnasäästlikum, kuid seab Eesti sõltuvusse Venemaa gaasist.

• Narva elektrijaamades renoveeritakse veel kaks energiaplokki, lisaks rajatakse tõenäoliselt Tallinna uus 300-megavatine gaasielektrijaam. Seda kava eelistab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, lähtudes soodsaimast elektri tootmise hinnast ja keskkonnaaspektidest.

• Arengukava järgi tuleb 2005-2015 tootmisse ja elektrivõrkudesse investeerida 25-33 miljardit krooni.

Allikas: Eesti elektrimajanduse arengukava eelnõu

11.juuli 2005 10:48:37

No comments: