Sunday, October 11, 2009

PM: Eesti Energia peidab elektri hinna prognoosi

PM: Eesti Energia peidab elektri hinna prognoosi

Ülo Toomsalu
11.07.2003 09:02
Peatse elektri hinna tõusuga ähvardava Eesti Energia juhtkond ei soostu avaldama lähima 5-10 aasta elektri hinna prognoosi.
Rekordilisest 588 miljoni kroonisest auditeeritud kasumist teatanud Eesti Energia juhtide sõnul tuleb järgmisel aastal elektri hinda taas tõsta, et tagada kavandatud hiigelinvesteeringute rahastamine, kirjutab Postimees.

Eesti Energia finantsdirektori Sandor Liive sõnul peaks ettevõtte kasum olema kaks korda suurem, et tagada energiaettevõtete jätkusuutlikkus ja konkurentsivõime. Kuna ettevõtte põhivara tootlus ulatus mullu vaid 3,7 protsendini, siis ettevõtte finantsdirektor Sandor Liive sõnul peaks see elektrivõrkudes suurenema kaheksa protsendini, tootmises aga üle kümne protsendini.

«See tähendaks üle kümneprotsendilist elektri hinna tõusu,» märkis Liive.
Mullu investeeris energiafirma 3,7 miljardit krooni, millest miljard läks elektrivõrkudesse ning 2,4 miljardit Narva elektrijaamade katelde ehituseks. Tänavu peaks investeeringud jääma samale tasemele ning edaspidi vähenema kahe miljardi kroonini aastas. Pärast 2006. aastat, kui otsustatakse uute elektri tootmisvõimsuste ehitus, on oodata uut hüpet investeeringutes.

Eesti Energia eelmise majandusaasta tulemused ületasid tänu külmadele ilmadele tunduvalt prognoose, mistõttu lükkub edasi ka energeetikute kavandatud elektri hinna tõus. Tänu külmale suurenes Eesti Energia puhaskasum 175 miljoni krooni võrra, millest 75 miljonit tuli oodatust suuremast elektri ekspordist.

Kuigi tänavuse majandusaasta elektrimüük on olnud esimestel kuudel oodatust parem, ootab energiafirma siiski elektritarbimise ja -toodangu langust, mis koos keskkonna-, remondi- ja finantskulude kasvuga sööb ettevõtte kasumit ning sunnib peatselt kavandama uut hinnatõusu. Kui palju võiks elekter ligikaudu maksta järgmisel aastal ning 5-10 aasta perspektiivis, ei soostunud energiafirma tegevjuhid prognoosima. «Prognoosimine on tänamatu tegevus, sest elektri hind sõltub paljudest teguritest,» selgitas Liive.

No comments: