Wednesday, October 21, 2009

päikesepaneelid
BNS 03.03.2008

Prangli rahvamaja ning Naissaare sadamahoone katuseid hakkavad katma päikesepatarei paneelid, mis vähendavad väikesaarte sõltuvust senisest ainsast energiaallikast diiselgeneraatorist, kirjutab Postimees.

Viimsi abivallavanema Endel Lepiku sõnul otsustati päikesepatareide paigaldamise kasuks lahenduse lihtsus ning asjaolu, et paneelide kasutamine ei nõua nii palju kooskõlastusi kui näiteks tuulegeneraatorid.

Pranglile päikesepaneelide paigaldamise pakkumise võitnud Schüco Eesti OÜ tehnik-nõustaja Toomas Tamm märkis, et päikesepatareid sobivadki hästi just väikesaartele või metsa sees asuvatesse taludesse, kuhu Eesti Energia elektriliinid ei jõua või kus liitumine osutub liiga kalliks.

Saksamaalt pärit andmete kohaselt on päikesepatarei tasuvusaeg 20 ning eluiga 40 aastat. Pidevat hooldust süsteem ei vaja, kuid paar korda aastas võiks tehnik selle üle vaadata.

Lisaks kavatseb Eesti Energia rajada Pranglile Kelnase sadamasse uue diiselgeneraatorijaama koos kütusehoidlaga ja paigutada saarele kolm tuulegeneraatorit.

Praegu müriseb Prangli 132 elanikku elektriga varustav generaator keset küla ning seal toodetava elektrivoolu kõikumise tõttu ütleb pidevalt üles saarlaste kodutehnika.

Pranglile on Eesti Energia vedanud varem ka merekaabli, ent kaubalaevade ankrud rebisid selle mitu korda puruks ning kaabli parandamine pole enam võimalik.

Abivallavanema sõnul kavandab Viimsi vald Prangli uuele diiselgeneraatorile kohta sadamasse. Sinna tuleb ka kütusehoidla, kus hakkab lisaks jõujaama diislile seisma kütus sadamasse saabuvate veesõidukite ning külaelanike tarbeks.

Kui Pranglil üritab vald tervet saart varustava diiselgeneraatori kõrvale teist energiaallikat, siis Naissaarel on igal majaomanikul isiklik generaator. Eesti Energia on nõus saarele kaabli vedama vaid juhul, kui keegi paarikümne miljoni kroonini ulatuvad kulud tasub.

Praegu saab sadam voolu looduskaitsekeskuse generaatorilt, edaspidi peaks sadamahoonet, navigatsioonimärke ja kaid valgustama hakkama päikeseelekter. Generaator jääks teiseks tagavaraks, esimeseks saab akupank.

Prangli projekti kogumaksumus on 455.079 krooni, millest vald peab tasuma üle 68.000 krooni. Ülejäänud raha saab vald hasartmängumaksust laekuvate toetuste programmist.

Samast programmist loodab vallavalitsus leida raha ka Naissaare sadamahoone päikesepaneelide jaoks, enampakkumise eelsete arvestuste kohaselt kulub selleks ligi 760.000 krooni.
Ettepanekud | Kontaktid | Hinnakiri | Statistika | Koostööpartnerid

No comments: